LEXUS'U KEŞFEDİN

CRUİSE CONTROL - HIZ SABİTLEME SİSTEMİ NEDİR?

Hareketli şehir hayatında ya da hafta sonu gezilerinde otomobilinizin konforu, sizi ve sevdiklerinizi güvende tutarken performansı da yolculuk kalitenizi artırıyor. Peki rahatlık ve sürüş keyfine daha çok ihtiyaç duyulan uzun seyahatler? Ya da yol boyunca enerjinizi korumanızı gerektiren şehir dışındaki iş gezileri…

Cruise Control - Hız sabitleme sistemi nasıl çalışır?

Yorulmak yerine hiç bitmesin isteyeceğiniz sürüş deneyimleri ve güvenli bir seyahat arzuluyorsanız Cruise Control, yani Hız Sabitleme Sistemi/Hız Sabitleyici Sistem işte tam da bunun için tasarlandı. Cruise Control, otoban gibi şehir trafiğinden farklı olarak fazla yoğun olmayan uzun mesafeli yollarda, aracın hızını sizin tercihinize göre sabitliyor. Yani Cruise Control devreye girdiğinde siz de dinlendirici ve güvenli bir sürüşün keyfini çıkarabilirsiniz… Peki avantajları, kullanımı, çalışma prensipleri ve tüm özellikleriyle Cruise Control nedir?

 

Cruise Control/Hız sabitleme sistemi nasıl çalışır?

Sürüş deneyimini farklı bir boyuta taşıyan Cruise Control, yani Hız Sabitleme Sistemi nasıl çalışır ve doğru kullanımı nasıldır bilmek, sistemin performansından maksimum ölçüde yararlanmayı sağlar. Araç hızının kumanda edilmesini sağlayan bu sistem, sürücü tarafından seyir sırasında seçilen hızı kaydeder ve yeni bir programlamaya kadar korur. Tek yapmanız gereken, aracınız saatte 40 km’den fazla bir hızda seyrederken, istediğiniz hız seviyesine gelerek Cruise Control sistemini devreye sokmak. Sistemi çalıştırmaya başladığınızda, aracınızın motor bölümünde bulunan bilgisayara bir sinyal gider. Fren, debriyaj, direksiyon ve gaz sistemlerini algılayan sensörler, böylece belirlediğiniz hıza uyumlanır ve buna göre çalışmaya başlar. Sistem aktif hale geldikten ve aracınız 40 km/s hızın üzerine çıktıktan sonra, hız sabitleme sistemi yakıt valfine müdahale eder ve tercih ettiğiniz hızı sabitler. Hız sabitleme sistemi kolu üzerindeki kumanda düğmeleri, sistemi açma, kapama, hızı artırma ya da azaltma komutlarını yerine getirir. Cruise Control kolundaki kumanda düğmelerini kullanarak, sabitlemek istediğiniz hızı artırabilir ve azaltabilirsiniz. Yaptığınız değişiklikleri iptal etmek ve eski hızınıza dönmek istediğinizde “reset” tuşunu kullanabilirsiniz. Cruise Control sistemini devre dışı bırakmak için debriyaj, fren ya da gaz pedalından birine basmak yeterlidir. Ancak manuel araçlarda genellikle sistem gaza basarak kapanmaz. Bu durumda sistemi, ünite üzerindeki kumanda düğmelerini kullanarak devre dışı bırakabilirsiniz.

 

Cruise Control kullanmanın avantajları nelerdir?

‘Hız sabitleme yani Cruise Control kullanmanın avantajları nelerdir?’ sorusunun yanıtı, hem sürücü odaklı hem doğa dostu yanıtları olması sistemi daha cazip hale getirmesi. Sürüş keyfini artıran bu tasarım aynı zamanda yakıt tasarrufu sağladığı için doğal kaynakların korunmasına da hizmet ediyor. Ana yol ve otobanda, aracınızın motoruna gereksiz yakıt akışı yapmadan sabit hızla seyretmenizi sağlayan Cruise Control, ortalama yüzde 25 oranında yakıt tasarrufu demektir. Sürüş keyfini bir adım öteye taşımak isteyen sürücüler tarafından kullanımı ekstra konforlu bulunan hız sabitleme sistemi, yolculuk stresini azaltarak sizin ve sevdiklerinizin rahat, eğlenceli ve enerjik bir seyahat deneyimi yaşamanızı sağlar. Ayrıca uzun yolculuklarda farkında olmadan hız sınırını geçmeyi önleyen sistem, doğru kullanıldığında güvenlik açısından önem kazanır.

 

Cruise Control Sistemi Hangi Durumlarda Kullanılmaz?

Tatil için çıkılan uzun yolculuklarda ya da iş seyahatlerinde hem sürücü konforu hem yakıt tasarrufu için bu sistem avantaj sağlar. Genellikle sabit hızla seyredilen, trafik yoğunluğunun az olduğu ana yol ve otobanlarda kullanabilirsiniz. Ancak seyir kontrolünü her an elinizde tutmanızı gerektiren şehir içi trafiğinde ise Cruise Control sistemi güvenlik açısından tehlikeli bir sürüş yaratabilir. Ayrıca keskin virajlı, yağmurlu, buzlu ve kaygan yollar ile dik rampa inişlerinde hız sabitleme sistemini kullanmamak gerekir. Güvenli koşullarda ve uygun trafik akışında ise rahatlıkla kullanabileceğiniz Cruise Control sistemi ile en bunaltıcı iş seyahatlerinde bile konforun ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

 

Adaptif Cruise Control (Adaptif Hız Sabitleyici) Nedir?

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, yeni otomobillere Adaptif Hız Sabitleyici de eklenmeye başladı. Aslında gelecekte otonom araçların yani sürücüsüz otomobillerin gelmesinin habercisi olan adaptif hız sabitleyiciler, sürüş konforunu bir adım daha ileriye taşıyor. Adaptif hız sabitleyiciyi ayarladığınızda, öndeki otomobil ile olan takip mesafesini istediğiniz oranda sabit tutuyor. Öndeki araç yavaşladığında konforu bozmadan sizin aracınız da yavaşlarken, hızlandığında ise sizin aracınızda belirlediğiniz hıza kadar hızlanıyor. Bu da sürüş konforunu ve güvenliğini artıran bir özellik olarak öne çıkıyor.