Ne aramıştınız?
Lifestyle

Alaçatı Gezilecek Yerler & Seyahat Rehberi

Arnavut kaldırımı sokaklar, cumbalı taş binalar, şık restoranlar, sıra dışı oteller, dostane bir atmosferle müşterilerini ağırlayan kafeler, yel değirmenleri ve kiliseden bozma bir caminin etrafındaki otantik meydan kasabaya vardığınız anda sizi avuçlayıp bir hayal alemine misafir ediyor.

Son zamanların gözde mekanı Alaçatı’nın adı kimilerine göre alaca attan geliyor kimilerine göre de alacık çadırlarından. Kasaba eskiden deniz kenarındaymış ama deniz yavaş yavaş çekilince geriye bataklık kalmış. 
 
Bataklık kurutulunca bölgeye damgasını bağcılık ve tütüncülük vurmuş. Mübadeleyle gitmek zorunda kalan Rumların yerine Selanik, Girit ve İstanköy (Kos) Adası’ndan gelenler yerleşmiş. 
 
Arnavut kaldırımı sokaklar, cumbalı taş binalar, şık restoranlar, sıra dışı oteller, dostane bir atmosferle müşterilerini ağırlayan kafeler, yel değirmenleri ve kiliseden bozma bir caminin etrafındaki otantik meydan kasabaya vardığınız anda sizi avuçlayıp bir hayal alemine misafir ediyor. Hele akşam vaktiyse etraftaki elektrik direkleri ve kablo benzeri çirkinlikler de ortadan kayboluyor, son birkaç yılda yaratılan tüm güzellikler, geçmişin görkemli mimarisinden aldıkları destekle ortaya çıkıyor.
Alaçatı'da dikkati çeken ilk şey değişmemiş mimari doku. Sanki hala o eski canlı Rum köyü... Rumlardan kalan eski Alaçatı evlerini restore edip, yerleşmek yeni bir yaşam tarzı buralarda. Beyaz ve çivit mavi birbiriyle çok iyi kardeş, dost olmuş. Alaçatı taşı adı verilen, ponza taşı görünümlü kesme taşlardan yapılmış çoğu ev. Kışın sıcak, yazın serin binaların içi. Beldenin arnavut kaldırımı taşı ile kaplı dar sokaklarını, işte bu taş evler gölgeliyor.
Alaçatı Türkiye'nin en önemli, dünyanın ise ilk yedi sörf merkezinden biriymiş. 1990'lı yılların başında ilk rüzgar sörfü tutkunları gelmeye başlamış Alaçatı'ya. Rüzgarın hediyesi karaya paralel esmesi, suyun hediyesi derin olmaması... Rüzgar sörfü kulüplerinin yer aldığı Yumru Koy'un iki ucu arasındaki uzaklık 1900 metreyi buluyor. Koyun üç tarafının kara ile çevrili olması güvenle sörf yapma imkanı veriyor. Tehlikesiz sörf yapmak için ideal bir yerdesiniz. 
 
Kadim yılların Alaçatısı’nın geçmişten gelen misafirperverliği ile açılmış kapılar, Ege'nin en nadide yemeklerini, denizin en güzel balıklarını, efsanelere konu olmuş binbir çeşit Alaçatı otlarını sunuyor zengin menülerinde.

Hacı Memiş

Hacı Memiş Alaçatı’nın en gözde yerlerinden. Türkiye’nin bana göre en güzel sokaklarından biri. Buradaki Dondurmino ise dondurmasına bayıldığım bir yer. Eflatun ve Langaza Hacımemiş’te sevdiğim mekanlar arasında bulunuyor. Kapari Bahçe’nin yanındaki Bazen isimli dükkanda ise ünlü sanatçıların bazen değil her zaman çok sıra dışı eserleri bulunuyor. Bazen işi büyüttü, diğer mağazasında harika atölyeler düzenliyor. Köyün Delisi içindeki Disco son zamanların gözdesi. 
 

İyi Yemek Alternatifleri

* Yek Kemal Demirasal’ın Alancha’nın yerine açtığı yeni mekanı, fiyatlar artık daha makul, yemekler her zamanki gibi lezzetli. Servis elemanlarından sunuma kadar her şey başarılı. 
* Roka Bahçe Alaçatı ise servisi menüsü ve yemekleriyle en iyi Ege restoranlarından biri. Ev yemekleri çok lezzetli olan Yusuf Usta’yı deneyebilirsiniz. 
* Yemeklerini sevdiğim adreslerden biri de Agrilia. Alavya Hotel’in içinde yer alıyor. 
* Geç saatlerde uğrayabileceğiniz Gin ve Göz Lounge yaz kış ne zaman gitseniz hep gözde. Geçmişin ve günümüzün müzikleri harika bir şekilde harmanlanırken eğlence kaçınılmaz oluyor.

 
Kahvaltı Mekanları

* Sudan kahvaltı ve akşam yemeği için gidilmesi gereken doğru bir adres. Leyla Tabrizi’nin özenli sunumu Sudan'ın büyülü bahçesiyle birleşince Alaçatı daha da güzelleşiyor. 
* Bir başka güzel kahvaltı mekanı da 1850 Hotel Alaçatı. Bina, ambiyans, servis ve lezzetler harika. 
* Rüzgaraltı, Zeytinaltı ve Obağ kahvaltı için Alaçatı’da önerebileceğim diğer mekanlar arasında bulunuyor. 
* Noni’s House ve Tarla’ya da Ovacık’a yolunuz düşerse muhakkak uğrayın. 
 

Nerede kalınır?

* Yeni açılan Taraça Hotel, Alaçatı’nın merkezinden biraz uzakta ama doğanın içinde kafanızı dinleyebileceğiniz bir yer. Bana Toskana ya da Provence’daki villaları hatırlattı.peyzajına ve havuzlarına bayıldım. 
* Alavya sade şıklığın adresi. Sadece Alaçatı’nın değil Türkiye’nin en iyi butik otellerinden biri. Alaçatı’nın o kalabalğında vaha gibi. Restoranı Mitu da çok başarılı. 
* Alura güzel bahçesi, havuzu ve seyyah sahibi İpek Hanım’ın keyifli sohbetleri ile ön plana çıkıyor. Begonvil, narenciye ve zeytin ağaçlarıyla dolu bahçesinde yöresel yemek kursu da yapıyor. Odalar başarılı bir restorasyonla ev sıcaklığında bir tesise dönüşmüş. Ev yapımı likörleri harika. 
* Kurabiye şık döşenmiş odaları, ferah avlusu ve sinema odası ile gönlümü çeldi. 
* Tash Mahal ikisi de doktor olan bir çiftin olağanüstü emeği ile ortaya çıkmış. Balayı odası muhteşem. 
* Sedirli Ev çok sıcak bir mekan. Odalar ve özellikle bahçedeki havuz muhteşem. Kahvaltısı ise doyurucu. 
* Nea Garden Hotel, Alaçatı'nın çam kokusuyla dolu en yeşil bölgesi Çamlıkyol'da dünyaca ünlü Ilıca Plajı ve Alaçatı merkeze yürüyüş mesafesinde bulunan her biri 50 metrekarelik 24 tane süit odadan oluşuyor. 
* Mavinin ve beyazın huzur verici sakinliğinde doğayla iç içe verilecek molanın adreslerinden biri Alaçatı’daki Viento Hotel. Geleneklerine bağlı bir misafirhane, geçmişi günümüze uyarlayan, geleneksel tatları modern yorumlayan, kişiye özel servislerle yeni bir Alaçatı masalında buluşuyor. 
* İnsula, Luce Design Hotel ve Manastır da sevdiğim oteller arasında bulunuyor. Taş bir Rum evinde yer alan İnsula’nın yemekleri harika. 
* Floransa'da yaşayan Burcu ve Guilo çiftinin Limonaia Hotel’de açtıkları Michelin yıldızlı restoranda çalışmış şef Roberto Galli mutfakta.

Saffet Emre Tonguç

Saffet Emre Tonguç, tarihçi, seyahat yazarı ve profesyonel rehber. Boğaziçi Üniversitesi’nin Turizm ve Otel Yöneticiliği, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Osmanlı Sosyal Tarihi yüksek lisans bölümlerinden mezun oldu. Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde işletme üzerine doktora çalışması yaptı.