Antioksidan kelimesini artık hepimizin sık sık duyduğu popüler bir kelime oldu. Peki gerçekte nedir bu antioksidanlar ve ne işe yararlar merak ediyor musunuz?
Aldığımız besinlerin yararlı olabilmesi için enerjiye dönüşmeleri sırasında oksijen katkısıyla gerçekleşen yanmaya oksidasyon denir. Oksidasyon, bir yandan enerji sağlarken öte yandan serbest radikallerin oluşumuna yol açar. İşte bu serbest radikalleri kontrolsüz dolaşması pek çok hastalık habercisidir. Antioksidanlar bu serbest radikalleri kontrol altında tutarlar. Antioksidan kelime anlamı olarak oksidasyona karşı demektir.
ORAC değerini duydunuz mu?
Antioksidanların serebst radkalleri kontrol altında tuttuğundan bahsetmiştik. İşte bu Serbest Radikalleri Emme Kapasitesi yani (Oxygen Radical Absorbance Capacity) kısaltmasına ORAC deniliyor. Bu değer ile değişik besinlerdeki antioksidan kapasitelerini ölçmek mümkün oluyor. Kısacası ORAC ne kadar yüksek ise besinin antioksidan kapasitesi de o kadar iyi oluyor.
Yüksek ORAC kapasitesi olan besinler
- İnsan kanında antioksidan kuvveti arttırır.
- Uzun dönemdeki hafıza kaybını önler
- Beyin hücrelerinin yeteneğini sürdürmesini sağlar.
- İnce kan damarlarını oksijen hasarına karşı korur.
Antioksidan özelliklerinin zenginliği ile erken yaşlanma, kanser ve bir çok diğer hastalığa karşı koruma kapasitesi sağlayan sebze ve meyveler için Amerika Tarım Bakanlığı (USDA-United States Department of Agriculture) ORAC tablosu oluşturumuştur.
Her insanın bir gün içerisinde 3000 ORAC birimi alması gerekirken, 5000 ORAC birimiyle maksimum koruma sağlanıyor.