Skip to Main Content (a11yPressEnter)
Ne aramıştınız?
Lifestyle

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Bağışıklık sistemi sandığımızdan çok daha kompleks bir yapıya sahiptir. Yani sadece belirli bir mucize yiyecek sizi soğuk algınlığı mikroplarından ve grip virüslerinden koruyamaz

Soğuyan havalarla beraber en popüler konulardan biri haline geldi bağışıklık sistemi… Danışanlarımdan ve sosyal medya takipçilerimden bağışıklık sistemini güçlendirmek için bir çok farklı uygulama yaptıklarını duyuyorum. Bu konuya bir açıklık getirelim;

Bağışıklık sistemi sandığımızdan çok daha kompleks bir yapıya sahiptir. Yani sadece belirli bir mucize yiyecek sizi soğuk algınlığı mikroplarından ve grip virüslerinden koruyamaz. Tam anlamıyla güçlü bir bağışıklık sisteminin birkaç faktörü vardır. Dengeli beslenmek, daha az stresli bir yaşam tarzı, düzenli egzersiz, egzersiz ve hijyen koşullarına dikkat etmek…

Neler tüketmeliyiz?

Güçlü bir bağışıklık sistemi, bütün vitamin ve minerallerden yeteri kadar alınmasına, protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata yani dengeli beslenmeye de bağlıdır.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin Beslenmenizde Dikkat Etmeniz Gereken 10 Madde;

1. Güne kahvaltıyla başlayın ve herhangi bir sağlık probleminiz yoksa her gün 1 yumurta tüketin. 
2. Tam tahılları tüketmeyi ihmal etmeyin. 
3. Ara öğünlerde yüksek şeker içeren besinler yerine enerjinizi korumanıza yardımcı olacak sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin. 
4. Haftada en az 3 kez sofranızda kuru baklagillere yer verin. 
5. Yağlı tohumları beslenmenize ekleyin. Badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, fındık gibi yağlı tohumlar bağışıklık sistemini destekleyen vitamin E içerirler. 
6. Her gün 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketin. 
7. Tek bir meyve veya sebzeye odaklanmadan rengarenk ve çeşitli beslenmeye özen gösterin, farklı sebze ve meyveleri tüketerek her birinin kendine özel faydalarından yararlanabilirsiniz. 
8. Yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi probiyotik açıdan zengin besinlere sofranızda yer verin. 
9. Haftada en az 2 kez omega-3 bakımından zengin balık tüketin. 
10. Gün içinde yeterli sıvı almayı ihmal etmeyin, en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin.

Zencefil

Zencefil soğuk algınlığı ve grip sırasında da yararlı olan sağlıklı terleme ile virüsün ve toksinlerin doğal bir yolla vücuttan atılmasına yardım eder. Soğuk algınlığına eşlik eden baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve soğuk terleme gibi tüm semptomları azaltmaya yardımcı olur. Vücudumuz aslında hastalıklarla doğal yollardan savaşır. Örneğin ter bezlerimiz hastalıklara karşı savaşan, antimikrobiyal bir madde olan dermicidin üreticisidirler. Dermicidin vücudun ter bezlerinde üretilir, ter içine salınır ve cildin yüzeyine taşınır. Burada cilt enfeksiyonlarının ortak bir nedeni gibi bakteriler ve mantarların bulunduğu istilacı mikroorganizmalara karşı koruma sağlar. Zencefil vücudu ısıtarak ve bu üretimin artmasını sağlar ve bağışıklık sistemini destekler. Youtube kanalımdaki zencefilli bal kabağı çorba tarifimi denemenizi de çok isterim.

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.