Ne aramıştınız?
Lifestyle

En Sık Yapılan 5 Diyet Hatası

Hızlı kilo vermeye çalışırken birçok diyet hatası yapılıyor ve bunların bir çoğu sağlığımız için riskli olabiliyor.

Kilo vermek isteyenler için en kısa ve en hızlı yol her zaman ilgi çekici oluşmuştur. Ama hızlı olan her şey doğru ve sağlıklı değildir. Hızlı kilo vermeye çalışırken birçok diyet hatası yapılıyor ve bunların bir çoğu sağlığımız için riskli olabiliyor. Sosyal medya hesaplarımdaki takipçilerimden ve danışanlarımdan en sık duyduğum 5 diyet hatasını sizlerle de paylaşmak istedim.

 

1. Sadece alınan kalorilere odaklanmak

Diyet yapmak isteyenlerin ilk sorduğu soruların başında geliyor ‘Ben kaç kalori almalıyım?’. Oysaki tek başına aldığınız kaloriler değil, yaktığınız kaloriler de büyük önem taşıyor. Ayrıca sağlıklı kilo verebilmek için aldığınız kalorilerin nereden alındığı da mühim. Bütün besin gruplarından yeterli miktarda tüketmeye özen gösterin.

2. Karbonhidratları tamamen hayatından çıkarmak

Karbonhidratları kesip ihtiyacınızdan fazla yağ veya aşırı protein yiyorsanız, vücudunuz aşırı kalorileri alıyor ve yine yağ olarak depoluyordur. Unutmayın, her şeyin fazlası vücutta yağ olarak depolanıyor; Burada önemli olan doğru karbonhidratı tercih etmektir. Tam tahıllı besinler, kuru baklagiller ve meyveler kompleks karbonhidratlardır, lif içerirler ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olurlar.

3. Sağlıklı besinleri sınırsızca tüketmek

Su dışındaki her şey kalori içerir. Bazı besinler sağlığımız için çok faydalı olsa da, ihtiyacımızdan fazla aldığımız her kalorinin yağa dönüştüğünü unutmayın. Organik ürünler bu konuda kafa karıştırıcı olmasın sağlıklı olduğu doğru ama sınırsızca yemeniz anlamına gelmez. Besinde su arttıkça kalori düşer bu yüzden su oranı yüksek taze sebzeler( salatalık, marul, domates gibi) miktar konusunda daha özgürce tüketilebilir.

4. Uzun süre aç kalmak

Uzun süre aç kalmak, bir sonraki öğünde daha fazla yemenize neden olabilir. Araştırmalar, yemek yemeyen veya daha az yiyenlerin, yağ yerine kastan daha çok kaybettiklerini gösteriyor. Kas kaybı metabolizma hızınızın yavaşlamasına ve sonrasında verdiğiniz kiloları geri almanıza neden olur.

5. Yüksek proteinli beslenmek

Diyetinizdeki protein tüketimini artırdığınızda, başlangıçta protein gıdaları dolgunluk hissi geliştirdiğinden kilo verebilirsiniz. Ama uzun vadede yüksek protein alımı, karaciğer ve böbreklerde sorunlara yol açabileceği gibi meyve, sebze ve tam tahıl kısıtlandığı için diyet lifi eksikliği ve kabızlığa neden olabilir. Ayrıca vitamin ve mineral eksikliği görülebilir. 

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.