Girne’den Bafra’ya Kıbrıs
Sicilya ve Sardunya’dan sonra Akdeniz’de üçüncü büyük ada olan Kıbrıs 1571’den 1878’e kadar Osmanlılar tarafından yönetildi. Adaya 1878 ile 1960 yılları arasında ise İngilizler hükmettiler. Kıbrıs’ta 1974’teki nüfus mübadelesi ile Kıbrıslı Türkler kuzeye, Kıbrıslı Rumlar güneye giderek bugünkü yapı oluştu.
Yeme-içme ve konaklama
Kuzey Kıbrıs’ın doğu ve batı lezzetlerini sentezleyen mutfağı tarih boyunca değişik kültürlerden etkilenmiş. Mezelerin başında humus, pastırma, yoğurt, fava, taze badem içi geliyor. Macun, fırın katmeri, samsı, kadayıf, şammali, paluze ve simit helvası ise denenmesi gereken tatlılar arasında yer alıyor. Lefkoşa’da Ömerli Meyhane’de (0533 863 92 13 ) çeşit ve lezzetlerde sınır yok. Esnaf lokantası olarak Müze Dostları Derneği’ni (0392 228 93 45) tavsiye ederim. Burada Kıbrıs mutfağı deyince akla gelen ve aynı adı taşıyan sebzeden yapılan molehiya’sın tadına bakabilirsiniz. Kolakas, börülce ve patates köftesi de denenmesi gerekenler arasında bulunuyor. Anibal Restoran’da (0392 227 48 35) Kıbrıs’ın en iyi şeftali kebabını yapıyorlar. Lefkoşa’da otel olarak Dereboyu’nda Golden Tulip bulunuyor.
Girne’deki Archway Restaurant’ta (0392 816 03 63) serpme meze ve karışık kebabın tadına bakın. Hürdeniz’de (0533 868 88 38) balık yiyin. Bellapais’teki Huzur Ağaç Tavern’da (0392 815 33 80) güzel manzara da var. Aileler için Acapulco kumlu plajıyla ideal . Lunaparkı ve aqua parkı da bulunuyor. Merit Royal ile Kemerli Konak butik oteli de tavsiye ederim.
Gazimağusa’da Agora Restaurant’ta fırın kebabı yiyin. Drabez şehrin iyi meyhanelerinden biri. Melandra House’da Kıbrıs mutfağını deneyimlemek mümkün. 1974’ten beri kapalı olan Maraş’ın sınırındaki Arkın Palm Beach Hotel’in plajının sonuna kadar yürüyün ve bu hayalet şehre bir bakın. Salamis Hotel ve Crystal Rocks da iyi konaklama seçenekleri arasında yer alıyor.