Ne aramıştınız?
Lifestyle

Girne’den Bafra’ya Kıbrıs

Sicilya ve Sardunya’dan sonra Akdeniz’de üçüncü büyük ada olan Kıbrıs 1571’den 1878’e kadar Osmanlılar tarafından yönetildi. Adaya 1878 ile 1960 yılları arasında ise İngilizler hükmettiler. Kıbrıs’ta 1974’teki nüfus mübadelesi ile Kıbrıslı Türkler kuzeye, Kıbrıslı Rumlar güneye giderek bugünkü yapı oluştu.

Beşparmak Dağları ve sahil arasına sıkışmış olan Girne, Kuzey Kıbrıs’ın en şirin kenti. 2000 yıllık tarihe sahip olan şehir 70 kilometre mesafedeki Türkiye kıyılarına bakıyor. Girne Kalesi’ne sırtını veren at nalı şeklindeki limanı, kafe, restoran ve otele dönüştürülen eski yapılarıyla, hoş bir Akdeniz atmosferine sahip. Limanın en güzel görüntüsü için kaleye çıkın. Kaledeki 2300 yıllık batık gemi Akdeniz’in en eski ikinci batık ticaret gemisi olarak geçiyor. Girne’ye beş kilometre mesafede bir dağ köyü olan Bellapais (Beylerbeyi) hem adanın en turistik noktalarından biri hem de İngiliz yazar Lawrence Durrell’in yaşamak için seçmiş olduğu yer. Adı Fransızca’daki Barış Manastırı’ndan gelen Bellapais adanın en görkemli yapılarından biri.
Günümüze kalan bölümü Fransa Kralı 3. Hugh tarafından inşa edilmiş. Ada Osmanlılar tarafından alınınca manastır ibadet için Ortodoks Rumlara verilmiş. Avlusundaki Roma dönemine ait lahitler eskiden rahipler tarafından lavabo olarak kullanılmış! Manastır Doğu Akdeniz’deki Gotik sanatın en güzel örneğini sergiliyor. Altında göz alabildiğine Akdeniz uzanıyor. Gökyüzüne çıkan 480 merdiveni ve masalsı havasıyla, Girne’ye 10 kilometre mesafedeki St. Hilarion Kalesi dediklerine göre Walt Disney’in “Uyuyan Güzel” masalındaki kaleye ilham kaynağı olmuş. Buffavento ve Kantara kaleleri gibi adayı Araplardan korumak için yapılan üç kaleden biri olan St. Hilarion adını bir azizden alıyor. 732 metre yüksekliğindeki Kraliçenin Penceresi’nden görünen manzara gerçekten muhteşem. Zirvesinde Prens John Kulesi’nin bulunduğu kaledeki canlandırmalarda şövalyeler döneminde yaşamın nasıl olduğunu görüyorsunuz.
Girne yakınlarındaki Karmi (Türkçeleştirme çerçevesinde Karaman demişler) benim en etkilendiğim yerlerden biri. Köy meydanında küçük bir kilise var. Ara sokaklardaki evlerde ince zevklerin yansımalarını görüyorsunuz. Etrafa huzur hakim. Sanki zaman bu köyü es geçmiş gibi. Manzaralar çok güzel. Levant Restaurant’ta (Tel: 0392 833 25 59) soluklanın. Sahibi Kanadalı Debbie ile sohbet edin. Bugün köyde Finlisinden tutun İsveçlisine kadar farklı ülkelerden insanlar var.   
Bana göre adanın en güzel plajları Bafra bölgesinde yer alıyor. Kaya Artemis Resort & Casino adanın ilk konsept oteli. Efes’te bulunan dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın bir eşi olarak tasarlanmış. Sahil ve denizi Maldivleri aratmıyor. Ezel dizisi, Kick Boks show gibi birçok dizi ve gösteriye ev sahipliği yapmış. Survivor finalleri de her sene Kaya Artemis’te yapılıyor. Yakınlarındaki İskele’de Apostolos Andreas Manastırı, Kanakaria Kilisesi, Ayia Trias Bazilikası, Kantara Kalesi, Philon Kilisesi, İskele İkon Müzesi ve Kral Mezarları görülecek yerler arasında bulunuyor.

Yeme-içme ve konaklama

Kuzey Kıbrıs’ın doğu ve batı lezzetlerini sentezleyen mutfağı tarih boyunca değişik kültürlerden etkilenmiş. Mezelerin başında humus, pastırma, yoğurt, fava, taze badem içi geliyor. Macun, fırın katmeri, samsı, kadayıf, şammali, paluze ve simit helvası ise denenmesi gereken tatlılar arasında yer alıyor. Lefkoşa’da Ömerli Meyhane’de (0533 863 92 13 ) çeşit ve lezzetlerde sınır yok. Esnaf lokantası olarak Müze Dostları Derneği’ni (0392 228 93 45) tavsiye ederim. Burada Kıbrıs mutfağı deyince akla gelen ve aynı adı taşıyan sebzeden yapılan molehiya’sın tadına bakabilirsiniz. Kolakas, börülce ve patates köftesi de denenmesi gerekenler arasında bulunuyor. Anibal Restoran’da (0392 227 48 35) Kıbrıs’ın en iyi şeftali kebabını yapıyorlar. Lefkoşa’da otel olarak Dereboyu’nda Golden Tulip bulunuyor. 


Girne’deki Archway Restaurant’ta (0392 816 03 63) serpme meze ve karışık kebabın tadına bakın. Hürdeniz’de (0533 868 88 38) balık yiyin. Bellapais’teki Huzur Ağaç Tavern’da (0392 815 33 80) güzel manzara da var. Aileler için Acapulco kumlu plajıyla ideal . Lunaparkı ve aqua parkı da bulunuyor. Merit Royal ile Kemerli Konak butik oteli de tavsiye ederim. 
Gazimağusa’da Agora Restaurant’ta fırın kebabı yiyin. Drabez şehrin iyi meyhanelerinden biri. Melandra House’da Kıbrıs mutfağını deneyimlemek mümkün. 1974’ten beri kapalı olan Maraş’ın sınırındaki Arkın Palm Beach Hotel’in plajının sonuna kadar yürüyün ve bu hayalet şehre bir bakın. Salamis Hotel ve Crystal Rocks da iyi konaklama seçenekleri arasında yer alıyor.

Saffet Emre Tonguç

Saffet Emre Tonguç, tarihçi, seyahat yazarı ve profesyonel rehber. Boğaziçi Üniversitesi’nin Turizm ve Otel Yöneticiliği, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Osmanlı Sosyal Tarihi yüksek lisans bölümlerinden mezun oldu. Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde işletme üzerine doktora çalışması yaptı.