Meyve sebze tüketimi yaz kış çok önemli. Her mevsim meyvesi ve sebzesinin kendine özel faydaları var. Kış aylarında, soğuk havalarda grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış olur ve kış meyveleri de özellikle C vitamini açısından daha zengindir. C vitamini hastalıklara karşı savaşta bağışıklık sistemine destek olan vitaminlerden biridir. Doğa bu dengeye uygun bir şekilde kış aylarında bize mandalina, portakal, greyfurt, kivi gibi C vitamini kaynaklarını sunar. Yaz aylarında ise hava sıcak olduğundan ve vücudun daha fazla suya ihtiyacı olduğundan kavun, karpuz, üzüm gibi su oranı yüksek meyveler ön plandadır. Bu sebeple her mevsim için dengeli ve yeterli beslenmek mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek çok önemlidir. Kış aylarında özellikle akşamları evde geçirilen vakit artıyor ve akşam tüketilen meyvelerin porsiyonu kaçabiliyor. Özellikle hastalık durumlarında ‘daha hızlı iyileşmek’ için tüketilen mandalina ve portakallar, veya karışık sıkma meyve suları da yine artışta. Ama bu noktada unutmayın ki vücudumuza fazladan aldığımız her şey yağ olarak depolanıyor ve faydadan çok zarar getirebiliyor.
Gün içinde 3-4 porsiyon meyve tüketmek daha sağlıklı olmak için önemli. Özellikle farklı meyveler tüketerek her birinin ona özel faydalarından yararlanmalıyız.
Portakal