Ne aramıştınız?
Lifestyle

En Sık Tüketilen Kış Meyveleri

Kış aylarında, soğuk havalarda grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış olur ve kış meyveleri de özellikle C vitamini açısından daha zengindir. C vitamini hastalıklara karşı savaşta bağışıklık sistemine destek olan vitaminlerden biridir.

Meyve sebze tüketimi yaz kış çok önemli. Her mevsim meyvesi ve sebzesinin kendine özel faydaları var. Kış aylarında, soğuk havalarda grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış olur ve kış meyveleri de özellikle C vitamini açısından daha zengindir. C vitamini hastalıklara karşı savaşta bağışıklık sistemine destek olan vitaminlerden biridir. Doğa bu dengeye uygun bir şekilde kış aylarında bize mandalina, portakal, greyfurt, kivi gibi C vitamini kaynaklarını sunar. Yaz aylarında ise hava sıcak olduğundan ve vücudun daha fazla suya ihtiyacı olduğundan kavun, karpuz, üzüm gibi su oranı yüksek meyveler ön plandadır. Bu sebeple her mevsim için dengeli ve yeterli beslenmek mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek çok önemlidir. Kış aylarında özellikle akşamları evde geçirilen vakit artıyor ve akşam tüketilen meyvelerin porsiyonu kaçabiliyor. Özellikle hastalık durumlarında ‘daha hızlı iyileşmek’ için tüketilen mandalina ve portakallar, veya karışık sıkma meyve suları da yine artışta. Ama bu noktada unutmayın ki vücudumuza fazladan aldığımız her şey yağ olarak depolanıyor ve faydadan çok zarar getirebiliyor. 
Gün içinde 3-4 porsiyon meyve tüketmek daha sağlıklı olmak için önemli. Özellikle farklı meyveler tüketerek her birinin ona özel faydalarından yararlanmalıyız.
Gün içindeki meyve seçeneklerden birisi kurutulmuş meyve olabilir. Taze meyveler gibi kurutulmuş meyvelerde posa, vitamin A, C potasyum ve folat içerir. Porsiyon başına, kurutulmuş meyeler daha fazla kalori içerirler çünkü suyu uçtuğu içi kuru madde miktarı ve kalorisi de artar. Ama kış için güzel bir seçenek olabilirler. Kurutulmuş meyveleri taşıması kolaydır. Salatalara, yulafınızın yanına, kahvenizin veya çayınızın yanına yakışacaktır. Meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketmenizi tavsiye ederim. Çünkü 1 bardak portakal suyu için hem ortalama 3-4 portakalın kalorisini almış oluyorsunuz ve hem de sizi tok tutmaya yardımcı ve bağırsak sağlığınız için faydalı olan posayı da atmış bulunuyorsunuz. 
 
Meyve tüketimi önemli ama porsiyonlar konusunda dikkatli olmakta da fayda var. İşte sık tüketilen kış meyvelerinin 1 porsiyonları;
  • Portakal
    Mandalina
    Elma
    Muz
    Greyfurt 
    Kivi
    Nar
    Armut    
    Kuru kayısı  
    Kuru üzüm
    Kuru incir 
  • 1 adet
    2 adet
    1 adet
    yarım adet
    yarım adet
    1 adet
    yarım adet
    1 adet
    3 -4 adet
    2 çorba kaşığı
    1 adet

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.