Ne aramıştınız?
Lifestyle

Taze Sebze ve Meyve Tüketimi

Yaz aylarının yaklaşmasıyla tezgahlar da renkleniyor, sebze ve meyveler yaz renklerine dönüşmeye başlıyor. Her mevsimin ona özel sebze ve meyvelerini zamanında tüketmek besin değerlerinden en yüksek şekilde faydalanmamıza yardımcı olur.

Her ne kadar eskiler ‘Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır’ deseler de bizim için yazın habercisi ilk baharın ilk ayıdır…

Yaz aylarının yaklaşmasıyla tezgahlar da renkleniyor, sebze ve meyveler yaz renklerine dönüşmeye başlıyor. Her mevsimin ona özel sebze ve meyvelerini zamanında tüketmek besin değerlerinden en yüksek şekilde faydalanmamıza yardımcı olur. Düzenli sebze ve meyve tüketiminin sağlık için bir çok faydası var. Yüksek oranda sebze tüketen insanların aşırı kilolu olma ihtimali ve kalp hastalıklarına, bazı tip kanserlere yakalanma riski azalıyor. Ayrıca sebze ve meyve tüketiminin tip2 diyabet, felç, kronik akciğer ve bazı bağırsak hastalıklarına ve hipertansiyona karşı koruyucu etki gösterdiği de söyleniyor. Sebze ve meyveyi çok tüketen daha yaşlı insanlarda hafıza kaybı oranının daha düşük olduğunu ortaya koyan çalışmalar da var.

Her sebze, meyve ona özel fitokimyasalları içerir. Fitokimyasallar meyve ve sebzelerde bulunan, besin değeri olmayan karetenoid, flavonoid, allium, vb. bioaktif kimyasal maddelere verilen ortak sıfat. Bu maddeler meyve ve sebzelerdeki vitaminlerle birlikte çalışarak antioksidan etki gösterir, hormonal sistem ve detoksifikasyon enzimlerini düzenleyici ve bağışıklık sistemi için önemlidir.

 
Ne Kadar Sebze ve meyve tüketmeliyiz ?

Gün içinde tüketilmesi gereken sebze ve meyve porsiyonları kişinin günlük enerji ihtiyacına, cinsiyetine, yaşına, aktivite düzeyine yani kısacası kişisel ve fiziksel özelliklere göre değişse de günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek yeterli vitamin ve mineral alımı için önemlidir. 6 yemek kaşığı sebze yemeğini 1 porsiyon sebze olarak düşünüp tüketebilirsiniz. Çiğ sebzeler kalori içermezler, gün içinde istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Yüksek su ve lif içerikleriyle sindirime de yardımcı olurlar. Meyveler içinse 1 porsiyon meyve eş değeri her meyvede değişir, mart ayı meyvelerinden örnek vermek gerekirse ½ orta boy muz veya 1 küçük muz veya 1 orta boy elma 1 porsiyon meyveye eşittir.

Mart Ayı Sebzeleri; pancar, havuç, kuşkonmaz, turp, ıspanak, brokoli, marul, nane, maydanoz, kereviz, tere

Mart Ayı Meyveleri; Muz, elma, armut. Portakal ve mandalina için de son günler diyebiliriz.

Armut

İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir. Çözünür lif sayesinde kan kolesterol seviyesini dengeler ve çözünmeyen lif ise bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. C vitamini ve bakır içeriği oldukça yüksektir. Her iki besin öğesinin de antioksidan etkisi olup vücudu serbest radikallere karşı korurlar.

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.