LEXUS'U KEŞFEDİN

ABS FREN SİSTEMİ NEDİR? NASIL ÇALIŞIR ?

Kararlı, güçlü manevralar ve durma yetenekleri yönünden mükemmel performans… Bu özelliklere sahip bir otomobil ile seyahat etmek, ona yön verirken hâkimiyeti tüm duyularınızla hissetmek yolda olma deneyimini, güvenlik ve konforla bütünlüyor.

ABS Fren Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?

Otomotiv üreticilerinin hayatı kolaylaştırmak ve emniyetinizi sağlamak için geliştirdiği teknolojiler sayesinde, kişisel zevkleriniz ve aracınızla aranızdaki güven bağı bugün de destekleniyor. 1936 yılında geliştirilen ve otomobil güvenliği açısından devrim niteliği taşıyan ABS, yani Anti-Lock Braking System, otomobil kullanıcılarını kilitlenmeyi önleyen fren sistemiyle buluşturdu. Bugün ise ABS fren sistemi nedir sorusunun yanıtı, geleneksel fren sistemlerinin aksine çok daha akıllı bir teknolojinin ipuçlarını veriyor.

 

ABS fren sistemi nasıl çalışır?

ABS fren sistemi, her bir tekerleğin dönme hızını algılayan sensörlere sahiptir ve fren pedalına ani, sert basışlarda otomatik olarak devreye girerek güvenli bir sürüş sağlar. Her bir tekerleğin fren basıncını ve hangisinin kilitlenmek üzere olduğunu algılayan sensörler, aracın elektrik kontrol ünitesine sinyaller iletir. Elektrik kontrol ünitesi de gelen sinyaller doğrultusunda, fren basınç seviyesini değiştiren ve böylece kilitlenmeyi önleyen hidrolik kontrol ünitesine komutlar gönderir. ABS fren sistemi, dört tekerleğin fren basınçlarını birbirinden bağımsız olarak düzenler. Saniyenin 1/18’i kadar kısa bir sürede fren süresinin kısaltılmasını sağlayan ABS, sürücünün direksiyon hakimiyetini korur ve aracın yol tutuşunu sabit tutar.

 

ABS fren sistemi ne işe yarar?

ABS sisteminin temel prensibi, fren mesafesini kısaltmak olsa da amaç bundan çok daha fazlasıdır. Otomobilin durma kabiliyetini artıran, sürüş hâkimiyeti sağlayan bu sistem, ani fren gerektiren durumlarda aracın fren mesafesini kısalttığı gibi sürücüye kontrollü fren imkânı sağlar. Klasik fren sistemlerine sahip bir otomobilde ani fren yapmak, fren balatalarının lastiğin dönüşünü tamamen durdurmasına ve lastiklerin kilitlenmesine neden olur. Aracın savrulmasına, yoldan çıkmasına etki edebilecek yol ve hava koşullarında sert fren yapılması, durmayı güçleştirir ve otomobilin neredeyse hiç yavaşlamamasına neden olabilir. Özellikle karlı ve yağmurlu havalarda kayganlaşan yollarda tekerleklerin kilitlenmesi olumsuz sonuçlar yaratabilir. ABS hem sert hava koşullarında hem de trafiğin yoğun olduğu şehir içi kullanımda, sürücünün manevra kabiliyetini artırır. ABS fren sisteminin etkin olarak çalıştığını, fren pedalına sert ve ani biçimde bastığınızda, otomobilinizdeki mekanik titreşimi hissederek anlayabilirsiniz. Basınç dalgalanmaları ve fren pedalının sertleşmesi de ABS fren sisteminin devreye girdiğini gösterir. İşte tam da bu noktada, fren pedalına aynı kuvvetle basmayı sürdürmeli ve ayağınızı pedaldan çekmemelisiniz.

 

Güvenlik açısından ABS fren sistemi önemli mi?

Otomobillerin dört tekerleğine ya da arka iki tekerleğine uygulanabilen ABS fren sistemi, araçların durma sırasındaki kararlılığını, sürücünün manevra yeteneğini doğrudan etkiler. Özellikle dört tekerleğinde de ABS fren sistemi bulunan araçlarda, tüm tekerleklerin basınç seviyelerini algılayan sensörler, her birinin kilitlenmesini ayrı ayrı önler. Otomobili yönlendirme konusunda sürücülerin en büyük yardımcılarından biri olan bu güvenlik donanımı, böylece uygun frenleme basıncını ayarlar, savrulma, yoldan çıkma gibi olumsuz durumların yaşanmasına engel olur. Sadece arka iki tekerlekte ABS fren sistemi bulunuyorsa ve fren pedalına ani bir basış anında tekerlekler kilitlendiyse sadece iki arka tekerlek için ABS devreye girecektir. Bu durumda sürücünün, ön tekerlek fren basıncını manuel olarak ayarlaması ve sadece ön tekerleklerin dönmesine yetecek güçte frenleme yapması gerekir. İdeal sürüş konforuna ulaşmak ve her koşulda güvenli bir yolculuk için aracın dört tekerleğine de uygulanması önerilen ABS fren sistemi, doğru kullanıldığında trafikte yaşanabilecek çok sayıda olumsuzluğun önüne geçilmesini sağlar. ABS fren sisteminin maksimum performans göstermesi için sistemin çalıştığını hissettiğinizde fren pedalına aynı şiddette basmaya devam etmelisiniz. Böylece fren basıncını ve sertliğini koruyarak ABS fren sisteminin doğru çalışmayı sürdürebilmesini sağlayabilirsiniz.