Akü Bitme Belirtileri Nelerdir?
Akünün bitmesiyle beraber daha ciddi problemlerle karşılaşmamak adına ara sıra kontrol edilmesi kadar, azaldığını anlayabilmek de büyük önem taşır. "Akü azalması nasıl anlaşılır?" sorusunun ise birbirinden farklı cevapları bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:
- Farlar giderek sönükleşmeye başlar.
- Marşa bastığınızda sürekli cılız bir ses duyulur.
- Başlatma düğmesi yerine araç anahtarı kullanmanız gerekir.
- Bir süre sonra kontağı çevirseniz de araç tepki vermez.
- Nihayetinde motora elektrik gitmediği için araç çalışmaz.
Akü Bitmesi Garanti Kapsamında mı?
Üretimden kaynaklı bir problem olmadığı sürece akünün bitmesi garanti kapsamında değerlendirilmez. Akülerin ortalama ömrü ise yaklaşık 5 yıldır. Aracınızı ikinci el satın aldığınızda bu süre azalmış olacağı için, akünün tamamen dolu olduğu son tarihten itibaren, aracın kullanılmış olduğu süreyi düşerek kalan ortalama akü ömrünü hesaplayabilirsiniz. Aracınızın aküsü bittiğinde ise doldurulması gerekeceği için, bu konuda uzman bir servisten hizmet almanız gerekir.
Aküsü Biten Arabanın Kapıları Nasıl Açılır?
Akünün araç kapılarıyla ilgili doğrudan etkileyebileceği alanlar merkezi kilit ve uzaktan kumanda sistemi olacağı için, aracınızın aküsü bittiğinde kapıları anahtarla kolayca açabilirsiniz. Eğer aracınızın kapıları yalnızca özel kartıyla açılıyorsa yine acil durum anahtarı denilen ve aracınız için tanımlanmış olan anahtarla aracınızın kapılarını açabilirsiniz. Bunların hiçbiri işe yaramıyorsa aküyü farklı bir araç üzerinden şarj etme yöntemine veya yol yardımına başvurmanız gerekir.
Aküsü Biten Araba Nasıl Çalışır?
Akü bittiği anda aracınızı tekrar çalıştırmanın en temel yolunu, çalışır durumdaki farklı bir araçtan akü takviyesi almak oluşturur. Böylece arabanızı bir servise ulaştırıncaya kadar çalışır hale getirebilirsiniz. Herhangi farklı bir araçtan akü takviye almak için, adım adım yapmanız gereken işlemler ise şöyledir:
- Öncelikle diğer aracın aküsü de aracınızla aynı gerilim ve kapasiteye sahip olmalıdır. Araç lambalarını kapatmalı ve işlem boyunca her ihtimale karşılık yanınızda yangın söndürme tüpü bulundurmalısınız.
- Birbirine temas etmeyecek şekilde yan yana getirilen araçların kaputunu açıp takviye gereken araç aküsünün pozitif kısmına kırmızı kelepçeyi takmalısınız. Ardından kırmızı kablonun diğer ucunu, çalışır durumdaki akünün pozitif kısmına bağlamalısınız.
- Siyah kelepçeyi ise takviye alınacak akünün negatif kısmına takmalı ve siyah kablonun diğer ucunu da aracın boyasız, topraklanmış metal bir bölümüne geçirmelisiniz.
- Kabloları çıkarmadan önce takviye yaptığınız aracı 5 dakika boyunca 2000 devirde çalıştırmalısınız. Son olarak da takviye yapılan aracı rölantide hafifçe gaza basarak çalıştırın.
- Aracınızı çalıştırdıktan sonra akü problemini tekrar yaşamamak için, en kısa sürede bu konuyla ilgili destek alabileceğiniz uzman bir servise ulaşın.
Aküsü Biten Otomatik Araba Nasıl Çalışır?
Düz vitesli araçlarda akü takviyesi dışında, aküsü biten arabayı çalıştırmak için gerçekleştirilen ve "vurdurarak çalıştırma" adıyla bilinen bir yöntem daha vardır. Ancak otomobili ittirerek çalıştırma anlamına gelen bu yöntem, aracın debriyaj ve aktarma sistemine zarar verdiği için önerilmez. Otomatik vitesli araçlarda ise işleyiş tamamen farklı olduğu için, bu tarz bir yöntem işe yaramaz ve geriye yalnızca çalışır durumdaki farklı bir arabadan akü takviyesi yapmak ya da yol yardımı çağırmak kalır.