Kumaş, deri ve Alcantara yapılı koltuklar en çok tercih edilen koltuk türlerdir. Ancak içlerinden bir tanesi vardır ki hem arabanın içini güzelleştirir, hem konforlu bir sürüşe eşlik eder, hem de uzun ömürlü olmasıyla tercih sebebidir. Deri araba koltuğu, dayanıklı ve göze hoş gelen yapılarıyla otomotiv tarihi boyunca vazgeçilmez olmuştur. Bu yazımızda araba deri koltuk bakımı ile ilgili detaylara değinirken araba deri koltuk temizliği püf noktaları hakkında da bilgiler vereceğiz.
Deri koltuklar, neredeyse aracın ömrü kadar dayanıklıdır. Ancak, bakımsız kalmış bir deri koltukta zamanla çatlamalar ve bozulmalar meydana gelebilir. Deri koltuk kullanan sürücülerin deri koltuk temizliği konusunda daha hassas olmaları gerekir. Çünkü, deri koltuklar uzun süre ısıya ve ultraviyole ışınlara maruz kalmaya oldukça müsaittir. Araç deri koltuk bakımı ve temizliği, doğru ürünler seçildiği takdirde çok kolaydır. Bununla birlikte, düzenli periyotlarla yapılan araba deri koltuk temizliği tatmin edici sonuçlar vererek sürücüleri mutlu eder.
“Araba deri koltuk nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtından hemen önce “Deri araba koltuğu ne ile temizlenir?” sorusunun yanıtını aramak gerekir. Deri koltuklara sahip bir aracı temizlemek için gerekenler temel olarak; kova, havlu ya da sünger, deri kremi, yumuşak kıllı bir ovma fırçası, elektrikli süpürge veya araç süpürgesi ve temiz mikrofiber bez şeklinde sıralanabilir.
Deri Koltuk Nasıl Temizlenir?
Deri koltukları temizleme işlemine başlamadan önce temizlenecek alanın detaylı bir şekilde süpürülmesi gerekir. Elektrik süpürgesi aracılığıyla deri koltuklarınızın üzerindeki tozu ve koltuk aralarındaki maddeleri iyice bir süpürmek faydalı olacaktır. Yumuşak kıllı ovma fırçası aracılığıyla da kaba temizlik işlemi narin bir şekilde yapılabilir. Deri koltukların detaylı şekilde süpürülmesinin ardından silme işlemine geçilebilir.
Bu noktada deri koltuk temizliği evlerde bulunabilen bulaşık deterjanı ve sirke gibi ürünlerden oluşturulacak karışım solüsyonlarla yapabileceği gibi özel deri temizleyiciler kullanılarak da yapılabilir. Tabii ki, yapılan karışım temizlik ürününü önce küçük bir alanda deneyerek herhangi bir olumsuzluk olmadığını test etmekte fayda vardır. Öte yandan, deriye zarar verebilecek çamaşır suyu, yağ bazlı kimyasal ürünler ve balmumu maddelerinin deri temizliğinde kesinlikle kullanılmaması gerekir. Aksi halde bu kimyasallar deriye zarar verecek ve derinin ömrünü bir hayli kısaltacaktır.
Deri Koltuk Temizlerken Nazik Davranılmalı
Süpürme işlemin ardından sıra geldi silme işlemine. Silme sırasında bahsettiğimiz gibi evde yapılan karışımlar veya araba deri koltuk leke çıkarıcı özel ürünler kullanılabilir. Bu ürünler sprey kutularında muhafaza edilerek koltuğa sprey aracılığıyla doğrudan uygulanır. Uygulanacak sprey deri koltuklara yeteri kadar sıkıldıktan sonra mikrofiber bir bez veya yumuşak kıllı ovma fırçası aracılığıyla deri koltuk temizleme işlemi başlar. Burada önemli olan temizlik ürününün koltuklara yeteri kadar nüfus etmesidir. Deri yüzeyini silme işleminde sert süngerlerden, çok fazla bastırılarak yapılan işlemlerden mutlaka kaçınılmalı, nazik şekilde uygulama yapılmalıdır. Süpürme ve temizlik işlemi deri koltuğun temizlenmesi için yeterli olacaktır ancak piyasada araçların deri koltukları için özel olarak üretilmiş olan deri kremleri temizliği daha ileri bir noktaya taşıyabilir. Bu kapsamda, temizlik ve silme işlemin ardından uygulanan bir diğer işlem deri kremi işlemidir. Deri kremi de yine aynı şekilde nazik bir şekilde koltuğun her tarafına yedirilir. Bu noktada da önemli olan yapılan temizleme işlemlerinin ardından bekleme süresine dikkat edilmesidir. Temizlik, silme ve kremleme işlemlerinin hemen ardından deri koltukların 4 ila 6 saat arasında kurumaya bırakılması önerilir.
Parlaklık için Özel Ürünlerden Faydalanabilirsiniz
Deri koltukları temizlemek onların sonrasında parlak bir görünüme kavuşacağı anlamına gelmez. Süpürme ve temizleme işlemleri parlak bir temizlikten ziyade mat bir şıklık sunar. Temizlenmiş bir koltuğun aynı zamanda parlaması isteniyorsa araba deri koltuk parlatma ürünlerinin kullanılması gerekebilir. Kaliteli, güvenilir ve aracınızın koltuklarıyla uyumlu bir parlatıcı aracılığıyla deri koltuklar parlak bir görünüme kavuşur. Deri koltuk sıklıkla kullanıldığı için piyasada bir çok özel ürün bulunabilir. Özellikle deri koltukların tamiri ve kokuları için farklı seçenekler yer almaktadır. Araba deri koltuk tamiri bu özel ürünler aracılığıyla yapılabileceği gibi araba deri koltuk kılıfı sayesinde de yapılabilir. Deri koltuk kılıfları da tıpkı deri koltuklara uygulanan yöntemlerle temizlenir. Diğer taraftan, deri koltuk kokusu bazı kişileri rahatsız edebilir. Bu durum için de araç içerisinde deri koltuğu bastırabilecek hoş kokular bulundurulabilir. Böylece, “Araba deri koltuk kokusu nasıl giderilir?” sorusunun yanıtı da karşılanmış olur.
Görüldüğü üzere yalnızca birkaç saatinizi ayırarak deri koltuğunuzun bakımını kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca deri koltukların daima temiz ve bakımlı kalması için bu işlemi iki veya üç ayda bir tekrarlamakta fayda var. Bu şekilde yapılan rutin bakımlar derinin ömrünü bir hayli uzattığı gibi aracın iç mekanını da daima temiz gösterir. Son olarak deri koltuk bulunan aracınızı doğrudan güneş alabilecek yerlerde uzun süreli bırakmamanız doğru bir adım olacaktır. Böylece ilerde canınızı sıkabilecek göze hoş görünmeyen solma, çatlama gibi problemlerin önüne rahatlıkla geçebilirsiniz.