Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

ARAÇ MUAYENESİNDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 34. maddesi uyarınca trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçlarının tümünün düzenli olarak araç muayenesinin yapılması gerekir. Taşıtların yolcu ve trafik güvenliğini tehlikeye sokmayacak niteliklere sahip olduğunun kontrol edilmesini amaçlayan bu muayenelerin süreleri, taşıtların özelliklerine göre değişkenlik gösterir.

Hangi aracın muayenesi ne zaman yapılmalı?

  • Hususi araçlar için üç yaşından sonra her iki yılda bir
  • İki veya üç tekerlekli araçlar için üç yaşından sonra her iki yılda bir,
  • Lastik tekerlekli traktörler için üç yaşından sonra her üç yılda bir,
  • Ticari taksi, kamyon, otobüs gibi diğer motorlu araçlar için ise bir yaşından sonra her yıl düzenli olarak araç muayenesinin yaptırılması zorunludur.

 

Araç muayenesi öncesi yapılacaklar

Peki, araç muayenesi öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu yazımızda araç muayenesi öncesi yapılacaklar listesini bulabilir ve bu yönergeler ışığında gerekli bakımları yaptırabilirsiniz.

1. Araç muayenesi yaptırmak için T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu standartlara göre araç muayenelerini gerçekleştiren TÜVTÜRK'ten randevu almalısınız. Randevu almak için www.tuvturk.com.tr internet ziyaretini ziyaret edebilir, 0 850 222 88 88 numaralı telefonu arayabilir ya da istasyonda bulunan kioskları kullanabilirsiniz.

2. Randevu sürecinde aracınızın borcunun olup olmadığı kontrol edilecektir. Bu nedenle eğer trafik para cezası, köprü/otoyol borçları ya da motorlu taşıtlar vergisi gibi borçlarınız varsa, muayene öncesinde borçlarınızı kapatmış olmanız gerekir. Borçlarınızı ayrıca www.gib.gov.tr adresinden de sorgulayabilirsiniz. Borcunuz olduğu takdirde araç muayenesi yaptıramayacağınızı unutmayın.

3. Muayene sırasında aracınızın geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün yapılmamış olması, 'Ağır Kusur' olarak adlandırılır. Bu hizmeti araç muayene istasyonlarından veya egzoz emisyonu ölçümü yapan merkezlerden alabilirsiniz.

4. Muayene öncesinde tüm belgelerinizin yanınızda olduğundan emin olun. İstasyona gelirken ruhsat ve kimliğinizin yanı sıra trafik sigortası, muayeneye getirdiğiniz araç size ait değilse vekalet belgesi, LPG ve CNG'li araçlar için de yakıt sistemi montaj belgesini hazırlamayı ihmal etmeyin.

5. Muayene öncesinde gerekli ekipmanların aracınızda eksiksiz bir şekilde bulunmasına dikkat etmelisiniz. Bu ekipmanları şöyle sıralayabiliriz: Motosikletler, motorlu bisikletler ve traktörler dışında kalan bütün motorlu taşıtlarda bir adet ilk yardım çantası, yangın söndürme cihazı, stepne ve iki adet üçgen reflektör. Bu ekipmanların eksikliği 'Hafif Kusur' olarak değerlendirilir. Motosiklet sürücülerinin muayeneye gelirken elektronik onaylı ve vizörlü kasklarını veya vizörsüz kask ise ek olarak sürüş gözlüklerini de getirmesi önemlidir.