Ne aramıştınız?

Boya Koruma Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

Otomobilinizin dış yüzeyine yakından baktığınızda gördüğünüz parlaklık ve temizlik sizi yeterince tatmin ediyor mu? Güneş ışınları otomobilinize yansıdığında, göz alıcı bir ışıltı yerine mikro çizikler, reçine lekeleri ya da tozlar görüyorsanız aracınızı korumak için profesyonel yöntemlerle tanışmanızın tam zamanı olabilir. Pasta ve cila işlemlerinin araç boyasını incelttiği biliniyor. Sadece cila işlemi uygulamak ise ideal parlaklığı yakalamanız için her zaman yeterli değildir. Oysa kaliteli malzeme, doğru yapılmış ön hazırlık ve iyi bir işçilik sizi boya koruma işleminin memnun edici sonuçlarına götürebilir. Peki araç boya koruma, güneş tüm parlaklığıyla gökyüzünde belirdiğinde ve otomobilinizin yüzeyine yansıdığında hayal ettiğiniz ışıltıyı yakalamanızı nasıl sağlar? Doğru uygulandığında otomobilinizin parlak görünmesinin yanı sıra boyayı dış etkenlere karşı koruyan araç boya koruma hakkındaki bilgileri kullanarak aracınızda kusursuz bir görünüm yakalayabilirsiniz.

Boya koruma nedir?

Otomobilinizi temizlerken kullandığınız yöntemler, zamanla boyanın matlaşmasına ve yüzeyde zaman geçtikçe daha belirgin hale gelen çizikler oluşmasına neden olabilir. Asit yağmurları, toz ve reçine kalıntıları ise otomobilinizin yüzeyindeki harelerin ve mikro deliklerin görünür hale gelmesini sağlar. Yüzeydeki bu kusurlar, boyanın mat görünmesinin de nedenidir. Yani aslında boyadaki matlık, bu derin delikler ve çiziklerin oluşturduğu bir görünümdür. Güneş ışınları otomobilinizin yüzeyine yansıdığında, ışık pürüzsüz bir yüzey yerine yıpranmış bir doku ile karşılaşıyorsa otomobilinizin parlak görünmesi beklenemez. Boya koruma, çizik ve deliklerin giderildiği yüzeye uygulanan, parlaklık ve koruma sağlayan bir malzemedir. Elbette uygulanan üründen en iyi sonucu almak için yapılması gereken ilk işlem, düz ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek olmalıdır.

Boya koruma nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?

Güneş ışınları, otomobil yüzeyine 90 derecelik bir açıyla yansıdığında, parlaklık en yüksek seviyeye ulaşır. Bu anlarda mükemmel parlaklığın yakalanabilmesi, tüm olumsuzlukların yüzeyden temizlenmesine, ışığın kırılmadan yansımasını sağlayacak pürüzsüzlüğün elde edilmesine bağlıdır. Bu nedenle, boya koruma uygulaması yapılmadan önce yüzeyin çiziklerden, taşların neden olduğu çöküklerden ve yapışkan maddelerden arındırılması gerekir. İdeal parlaklığın yakalanması ve boya koruma malzemesinin doğru uygulanabilmesi için araç önce yıkanmalı, endüstriyel tozlar, kalıntılar temizlenmelidir. Ardından girintiler ve vurukların doldurulması için yüzeye kil uygulanır. Aracınızın boyasına uygun nano cila ile de yüzeydeki boşluklar doldurulabilir. Böylece çizikler giderilir. Ancak kullanılan pasta ve cila malzemesinin boyayı inceltmeyen yapıda olmasına dikkat etmek gerekir. Ardından, harelerin giderilmesi için kullanılan hare giderici ürünler yüzeye uygulanır ve araç tekrar yıkanır, kurulanır. Düz, pürüzsüz ve temiz bir yüzey elde edildikten sonra artık bu parlaklığın korunmasını sağlayacak olan boya koruma ve wax uygulamasına geçilebilir. Boya koruma uygulaması sırasında kullanılan malzeme, cila benzeri bir maddedir ve boya üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Uygulama sonrası yüzeyin kuruması beklenir ve fazla malzeme mikrofiber bez ile silinerek fazlalıklar alınır. Silme işlemine boyada istenilen parlaklık elde edilinceye kadar devam etmek gerekir.

Boya koruma işlemi gerçekten faydalı mı?

Çizik giderme, parlatma ve koruma etkilerini bir arada sunan boya koruma malzemesinden istenilen verimi almak için kullanılan ürünün silikon içermemesi önemlidir. Ayrıca uygulamanın mutlaka profesyonel malzemeler kullanılarak, uzman bir ekip tarafından yapılması gerekir. UV ışınları, hava koşulları ve yıkama nedeniyle matlaşan, zarar gören araç yüzeyi böylece temiz ve parlak görünümünü yeniden kazanır. Boya koruma uygulaması, aracınızın yüzeyinde parlak ve pürüzsüz bir alan oluşmasını sağlar. Bu da reçine gibi yapışkan maddelerin, yağmur suyunun, yıkama sırasında kullanılan deterjan kalıntılarının ve tozların yüzeye tutunmasını önler. Yıkama işleminin daha az yapılması ve yüzeyin kolay temizlenmesi boyanın parlaklığını korumak anlamına gelir. Ayrıca daha uzun süre temiz kalan otomobil, daha uzun süre parlak görünecek ve dış ortamın olumsuz etkilerinden korunacaktır. Boya koruma aynı zamanda çizilmeleri yani boyanın matlaşmasını önler. Aracınızın boyasının ilk günkü kadar canlı ve parlak görünmesini sağlar. Boya koruma, doğru tekniklerle uygulandığında otomobilinizin cilasını da koruyacak, dayanıklılığını artıracaktır.