D1 Ehliyet Sahipleri Hangi Araçları Kullanabilir?
Yukarıda yer alan tabloda görüldüğü üzere, D1 sınıfı ehliyet sahipleri minibüs, otomobil, kamyonet, lastik tekerli bisiklet ve motorlu bisiklet kullanabilir. Öte yandan minibüslerin de farklı türleri vardır.
D1 sınıfı ehliyet kaç kişilik minibüs kullanır?
Şoför koltuğu ile birlikte minimum 10 maksimum 17 koltuğa sahip araçlar minibüs olarak adlandırılır. 9 ve daha az koltuğa sahip olanlar otomobil, 18 ve üstü ise otobüs olarak kayda geçer. D1 sınıfı ehliyet sahipleri 16+1 kişilik minibüs kullanabilir; fakat tüm minibüs çeşitlerini kullanmak için yeterli değildir.
D1 sınıfı ehliyet hangi araçları kullanamaz?
D1 sınıfı sürücü belgesi römorklu minibüslerin kullanımı için yetki vermez. Römorklu minibüs kullanımı için D1E ya da DE tipi ehliyete sahip olmak gerekir. D, D1E ve DE türü ehliyete sahip olanlar ise minibüs kullanabilir.
D1 Ehliyet Nasıl Alınır?
D1 sınıfı ehliyet, 2016 yılı itibari ile uygulamaya giren bir kategoridir. Bu nedenle, D1 ehliyeti şartları 2016 yılı öncesi ehliyet alanları bağlamaz. Bu tarih itibari ile ilk defa ehliyet alacaklara minibüs kullanabilmek için D1 ehliyeti alma zorunluluğu getirilmiştir.
İlk defa trafiğe çıkacak olanlar doğrudan D1 ehliyetine başvuramaz. Başka bir ifade ile D1 ehliyetine direk başvuru yapılamaz. Yeni bir başvuru yerine sınıf yükseltme başvurusu yapmak gerekir. Ayrıca bir teorik eğitim ve sınav koşulu yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarından birinde direksiyon eğitimi alarak, yapılacak olan sınavda başarılı olmak gerekir. Kural olarak, kurs başvurusu ve gerekli eğitimler tamamlandıktan bir ay sonra direksiyon sınavına girilir.
D1 Sınıfı Ehliyet İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekiyor?
Ülkemizde farklı kategorideki ehliyetler için farklı yaş sınırı vardır. En erken ehliyet alınabilecek yaş sınırı 16’dır. 16 kişinde bir birey motorlu bisiklet, 125 cc’ye kadar motosiklet ve 4 tekerli motosiklet kullanabilir.
D1 sınıfı ehliyet için ise yaş sınırı 21 olarak belirlenmiştir. 21 yaşından önce minibüs kullanımı mümkün değildir.
D1 Sınıfı Ehliyet Şartları Nelerdir?
D1 sınıfı ehliyet almak için en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Başka bir ifade ile B sınıfı ya da B sınıfı ehliyetinin ön koşul olduğu diğer kategorilerden D1 ehliyet sınıfına başvuru yapılabilir. Sınıflandırma bazında saymak gerekirse B, BE, C1, C1E, C, CE sınıf ehliyete sahip kişiler D1 ehliyeti için doğrudan başvuru yapabilirken; M, A1, A2, A ve B1 ehliyet sahipleri öncelikle B sınıfı ehliyet alma süreçlerini başarı ile tamamlamalıdır.
D1 ehliyetine sahip olabilmek için diğer bir şart ise yaş ile ilgilidir. 21 yaşını doldurmadan bu ehliyet için başvuru yapmak mümkün değildir. 18 yaşına gelip B sınıfı ehliyete sahip bir kişi bile D1 ehliyeti almak için en az 3 yıl beklemek zorundadır.
D1 Sınıfı Ehliyet İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
D1 sınıfı ehliyet başvurusu yeni bir başvurudan ziyade, sınıf yükseltme başvurusu olacaktır. Bu nedenle aşağıdaki evraklar gerekir.
1-) Kimlik fotokopisi
2-) Eski sürücü belgesi aslı ve bir örneği
3-) Diploma ya da öğrenim durumunu gösterir belge (yurtdışından alınan öğrenim belgeleri için noter onaylı tercüme gereklidir.)
4-) 1 adet biyometrik fotoğraf
5-) Aile hekiminden alınmış “sürücü olur” sağlık raporunun aslı
6-) Sürücü belgesinde belirtilmemiş ise kan grubu belgesi (sözlü beyan da kabul edilmektedir.)
7-) Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli, harç ve vakıf payı (Nüfus müdürlüğü tarafından belirtilen bankalara yatırılmalıdır)
D1 Sınıfı Ehliyet Geçerlilik Süresi Nedir?
Her ehliyet sınıfının geçerlilik süresi vardır. Geçerlilik süresi dolduğunda ehliyetin yeniletilmesi gereklidir. D1 sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Ehliyet D1 sınıfı süresi doldu ne yapmalıyım diye düşünenler ehliyet yenileme işlemlerini gerçekleştirmelidir. Ayrıca yenileme işlemini gerektiren farklı durumlar da olabilir.
D1 Sınıfı Ehliyet Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?
D1 sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi sona erdiğinde, bu kategoriye ait araçlarla trafiğe çıkmaya devam etmek için yenileme işlemleri yapmak gerekir.
Ek olarak, 31.12.2024 tarihinde eski tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresi dolacaktır. 5 yıllık süre dolmasa dahi, bu tarihe kadar D1 ehliyeti yenileme işlemlerini tamamlamak gerekir.
Kısacası, üç durumda D1 sınıfı ehliyeti yenileme işlemi yapmak gerekir:
1-) Ehliyet geçerlilik süresinin sona ermesi
2-) Kaybolma ya da çalıntı durumları
3-) 31.12.2024 yılına kadar mevzuat gereği
Nüfus Müdürlüğünden D1 Sınıfı Ehliyet Yenileme
Sürücü belgesi yenileme başvurusu bizzat nüfus müdürlüklerinde yapılır. Vekaletname ile işlem yapılmamaktadır. Nüfus müdürlüğüne gitmeden önce internetten randevu almak gerekir. Randevu işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Başvuru merkezleri her ilçede olmayabilir. İlçelerin nüfus sayıları ve yoğunluklarına göre altyapı tamamlama önceliği yapıldığı için, henüz başvuru merkezi olmayan yerlerde en yakın ilçeyi seçmek mümkündür.
Başvuru işlemi için randevu günü ve saatinden 30 dakika önce merkezde olunması önerilir. Randevu saatine 30 dakikadan fazla gecikildiğinde işlemler başka bir güne sarkabilir.
Yeni sürücü belgesi basımı ise merkezi olarak yapılmakta, belgeler adrese kargo ile gönderilmektedir. Bu süre içinde kullanmak üzere kişiye geçici sürtücü belgesi düzenlenir.
İnternet Üzerinden D1 Sınıfı Ehliyet Yenileme
D1 sınıfı ehliyet yenileme işlemleri nüfus müdürlüğünden yapılmaktadır. Başvuru işlemleri ise internetten yapılabilir.
B sınıfı ehliyet D1 kullanabilir mi?
Ülkemizde D1 sınıfı ehliyet 2016 yılı itibari ile mevzuata girerek uygulanmaya başlanmıştır. 2016 yılı öncesinde D1 kategorisi bulunmazken, B ehliyete sahip sürücüler minibüs de kullanabiliyordu. Yeni düzenleme ile sınıf yükseltmek için farklı bir prosedür tanımlanmıştır. B sınıf ehliyete sahip olanlar D1 yetkisini kazanmak için direksiyon eğitimi almalı ve direksiyon sınavından başarılı olmalıdır. Bunun yanı sıra B ehliyeti D1 için bir ön koşuldur.
C sınıfı ehliyet D1 kullanabilir mi?
C sınıfı ehliyet kamyon ve çekici kullanımına yetki veren ehliyet tipidir. Kamyon ve çekicilerin yanında B tipi yetkilerini kapsar. C sınıfı ehliyetin de yaş sınırı 21 olarak belirlenmiştir. Yani aslında C sınıfı ehliyete sahip olanlar D1 sınıfı için gerekli olan tüm koşulları sağlamasına rağmen C sınıfı ehliyet D1 kullanamaz. Yeni bir başvuru yapılarak direksiyon sınavına girilmesi gerekir.