Lexus Türkiye | 06/09/2024
Bu yazının içerisinde neler var?
EPC Arıza Lambası Neden Yanar?
VAG grubu olarak bilinen araçlar; Seat, Skoda, Audi ya da Volkswagen marka araçlardan meydana gelir. Bu araçlardan birine sahipseniz en azından EPC sistemine dair temel özellikleri bilmek durumundasınız. “EPC nedir?” ve “EPC açılımı nedir?” gibi trend sorulara bu başlık altında yanıt vermeye çalışalım.
Lexus Türkiye | 06/09/2024
Bu yazının içerisinde neler var?
EPC Arıza Lambası Neden Yanar?
VAG grubu olarak bilinen araçlar; Seat, Skoda, Audi ya da Volkswagen marka araçlardan meydana gelir. Bu araçlardan birine sahipseniz en azından EPC sistemine dair temel özellikleri bilmek durumundasınız. “EPC nedir?” ve “EPC açılımı nedir?” gibi trend sorulara bu başlık altında yanıt vermeye çalışalım.
EPC temel olarak ”Electronic Power Control” sözcüklerinin birleşiminden meydana gelir. Bu açılımı Türkçeye “Elektronik Güç Kontrolü” olarak çevirebiliriz. EPC sistemleri pek çok farklı parça sayesinde faaliyete geçer. EPC ışığı ikaz anlamında yanarsa söz konusu sorunun çok hızlı bir şekilde çözülmesi gerekir. Yapı itibarıyla EPC hatası ile sıklıkla karşılaşmak mümkündür. En gelişmiş araçlarda dahi bir EPC arızası meydana gelebilir. Bu durumlarda sürücülere uyarı niteliği taşıyan bir hata kodu belirir.
EPC sistemlerinde en ciddi arızalar gaz kelebeği arızası ya da kontrol ünitesi hatalarıdır. Öte yandan sensör odaklı hatalara da dikkat çekmek mümkündür. Araçlardaki EPC sistemleri; özellikle de motorun güç çıkış kontrolünden sorumludur. Motorun performansını izlerken ateşleme zamanlaması ya da yakıt enjeksiyonu gibi kritik noktaları da denetler.
Elektronik Güç Kontrolü içerisinde yer alan arıza lambalarına özellikle de son dönemde üretilen modellerde tanıklık etmek mümkündür. Bu bölüm, araçta bulunan elektronik sistemlerde ya da motor kısmında önemli bir sorun oluştuğunda aktif hale gelir.
EPC arıza lambalarının neden yandığına dair pek çok gerekçe üretilebilir ancak bu lambanın büyük oranda sensör arızalarından kaynaklı olduğunu iletebiliriz. Neticede araçlarda yer alan motorlar, farklı tipte sensörlerle donatılmış durumdadır. Dolayısıyla yerleştirilen bu sensörler, motorun farklı yönlerini takip eder. Hava akış metreleri ya da oksijen sensörleri bunlara örnek olarak sunulabilir. Ayrıca elektrik bağlantı problemleri de lambanın uyarı vermesini sağlar. Sistemler zaman içerisinde korozyona ya da gevşek bağlantılara yol açabilir.
Son olarak ABS sistem arızalarından, fren pedalı arızalarından ve direksiyon arızalarından söz edebiliriz. Tüm bu olası senaryolar, EPC arıza lambasının yanmasını ortaya çıkarabilir. Işığın yanması ile beraber aracınız kendini koruma moduna alabilir.
EPC arızalarının nedenlerini analiz etmek kadar doğru çözüm önerileri oluşturmak da oldukça önemlidir. Herhangi bir EPC arızası ile karşılaştığınızda her şeyden önce güvenliğinizi sağlamanız gerekir. Aracı acilen güvenli bir alana çekmeniz durumunda kendinizin ve başkalarının yaşamlarını riske etmemiş olursunuz. Öte yandan motoru yeniden başlatmak da teknik anlamda ideal bir çözüm oluşturabilir. Aracı durdurup tekrar çalıştırdığınızda EPC uyarı lambasını yeniden gözlemleyin.
EPC arızaları büyük ihtimalle ciddi problemlerin habercisidir. Bu nedenle de vakit kaybetmeden servise götürülmelidir. Profesyonel servisler hata kodlarından yola çıkarak sorunu analiz edebilirler. Öte yandan EPC sistemindeki bileşenleri detaylı şekilde kontrol etmek ve yazılım güncellemesi yapmak da uygulanabilecek etkili çözümler arasındadır.
EPC sisteminde oluşan arızaları giderebilmek, her şeyden önce arızanın sorunsuz biçimde tanımlanmasına bağlıdır. Her arızayı temsil eden belli kodlar söz konusudur. Tüm arıza tespit durumlarında arıza teşhis cihazlarına başvurmak gerekir. Çünkü bu tip teşhis cihazları, elektronik kontrol ünitelerinin kaydettiği hata kodlarını sorunsuz bir biçimde okuyabilmektedir.
Sorunun asıl kaynağına inme sürecinde kodları öğrenmeye ihtiyacınız olacaktır. Hata kodlarının öğrenilmesi ile beraber profesyonellerin kontrolünde gerekli onarım/değişim işlemlerine yönelmek mümkündür. Güncellenme işlemleri tamamlanmamış yazılımlar EPC arızalarının önemli bir nedenidir. Yazılım odaklı sorunlarla karşılaşmamak için yazılımın sürekli güncel tutulması şarttır.
EPC uyarı lambalarının yanması doğrudan çok acil ya da kritik bir durumun göstergesi olmaz. Bu durum aynı zamanda araç kullanmanıza da engel olmaz. Fakat EPC ikaz lambası yandığında, aynı süreçte motorda ses ve koku gibi sorunlar baş gösteriyorsa durumu ciddiye almak ve aracı durdurup kenarı almak gerekir. Takip eden süreçte de vakit kaybetmeden servisten teknik destek alınması gerekir.
EPC arızaları; araçların elektronik güç kontrol sistemlerinde oluşan sorunlara işaret eder. Her ne kadar araç sahibi için kısa vadede endişe verici bir durum yaratsa da genel itibarıyla EPC arızaları, araç değerini doğrudan etkilemez. Bu durum elbette müşterilerin güvenini bir ölçüde etkileyebilir ancak söz konusu durum genel araç değerinde ciddi bir karşılık bulmaz.
POST https://dxp-webcarconfig.lexus-europe.com/v1/model-filter-results/tr/tr?sortOrder=modelIndex