Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

EURO NCAP ÇARPIŞMA TESTLERİ NEDİR, NASIL YAPILIR ?

Sizin, ailenizin ve işletmenizin ihtiyacına en uygun aracı belirlerken yeni yol arkadaşınızın güvenli yolculuklar için uygun olduğundan da emin olmak istersiniz.

Peki aracınızı seçerken onun güvenlik kalitesini sahip olduğu yıldızlardan okumaya ne dersiniz? Avrupa pazarındaki otomobillerin güvenlik ve performans değerlendirmeleri için 1977 yılında kurulan bağımsız kurum Euro NCAP, yeni araçlar için yaptığı bir dizi çarpışma testinde, işte bu yıldızlı puanlama sistemini kullanıyor. Amaç ise elbette insan güvenliği…

Günümüz otomobillerindeki donanımların, üst düzey konfor ve güvenlik sistemlerinin geliştirilmesinde büyük rol oynayan Euro NCAP, her yıl sınıf ve model gözetmeksizin araçları bu güvenlik testlerine sokuyor. Üstelik ilk yıllarının aksine artık firmalar Euro NCAP test merkezine araçlarını bizzat getirerek ürünlerinin test edilmesini istiyorlar. Euro NCAP nedir sorusu da böylece otomotiv sektöründe yıldız savaşlarının en güzel amacına yani güvenliğe hizmet eden bu zorlu adrese işaret ediyor.

 

Euro NCAP testleri nasıl yapılıyor?

Otomobillerin güvenlik kapasitesini belirleyen Euro NCAP yani Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programı, her yıl 5 yıldızla tam puan alan ve hiç yıldız alamayan otomobilleri gündeme taşıyor. Peki otomobil üreticileri için standart haline gelen, otomobil satın almayı düşünenlerin ise oldukça önemsediği Euro NCAP testleri nasıl yapılıyor?

Henüz piyasaya sürülmemiş araçlar, Euro NCAP testi için merkeze geldiğinde 4 kategori üzerinden test ediliyorlar. Yetişkin yolcu, çocuk yolcu, yaya güvenliği ve güvenlik asistanları testleri üzerinden yapılan değerlendirmede, araçlara 1- 5 yıldız arasında bir puan veriliyor. Euro NCAP testleri, farklı hızlarda farklı platformlarda geçekleşen çarpışmalar sonucu araçların uğradıkları hasarları ölçüyor. Aynı zamanda araç içinde ve dışında bulunan insanların olası bir kazadan nasıl etkileneceklerini gösteren verilere ulaşıyor.

Örneğin yetişkin yolcu güvenliği puanı yüksek olan bir aracın, başka bir arabaya ya da bir ağaca çarpması olayında, yolcunun aldığı darbelerin etkisinin düşük olması beklenir. Ya da saatte 32 km. hızla giden bir aracın sokak lambasına çarpması sonucu oluşabilecek baş ve boyun yaralanmalarının derecesi, Otomatik Acil Fren Sistemi’nin duyarlılığı gibi veriler yıldız sayısını etkiler. Farklı hızlar ve farklı hedeflerle gerçekleşen tam 6 çarpışma senaryosundan oluşan yetişkin yolcu testi gibi, çocuk ve yaya testleri de araçların güvenlik özelliklerini ölçmeye yöneliktir. Euro NCAP ayrıca, olası kazaları önlemede büyük rol oynayan akıllı güvenlik teknolojileri için de testler uygular. Elektronik denge kontrolü, emniyet kemeri hatırlatıcısı gibi özellikler Güvenlik Yardımcısı kategorisinde artı puan demektir. Peki araçları bunca zorlu ve detaylı teste tabi tutan Euro NCAP neyi hedefliyor? Ya da firmalar için Euro NCAP testlerinde yüksek puan almak önemli midir?

 

Euro NCAP testleri neden önemlidir?

Yeni bir araç almayı düşünüyorsanız, modeli, estetik detayları, konforu, sürüş keyfi ve diğer tüm aksamlarıyla karşınızda gerçekten güvenli bir tasarım harikası görmek istersiniz. İşte bu otomobil değerlendirme programı, sizi, sevdiklerinizi, diğer tüm yolcu ve yayaları koruyacak araçları tanımanızın hayati bir veri olduğunu düşünüyor. Böylece Euro NCAP testleri neden önemlidir sorusunun tüketici için yanıtı da elbette daha çok güvenlik anlamına geliyor. Sıfır bir araç almayı düşündüğünüzde o aracın bu testlere girip girmediğine ve değerlendirme sonucunda kaç yıldız aldığına mutlaka bakmalısınız. Euro NCAP puanı düşük bir araç büyük olasılıkla bazı güvenlik yetersizlikleri yaşıyor demektir. Bu noktada yüksek puan almak ve 5 yıldızı yakalamak, üretici firmalar için adeta bir zorunluluktur. Endüstride güvenlik standardını her geçen yıl yükselten ve firmaları bu yönde harekete geçiren testler, gerçek hayatın olasılıklarını tamamen yansıtamayabilir. Ancak şu bir gerçek ki özellikle bilinçli tüketicilerin dikkate aldığı Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programı, hem tüketici hem üretici için gerçek bir kazanç niteliği taşıyor.