Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

ARAÇTA EVCİL HAYVAN İLE NASIL SEYAHAT ETMELİSİNİZ?

Ailenizin en sevimli üyeleri ile seyahat etmek konusunda aklınızda soru işaretleri mi var? Özellikle uzun süreli çıkılan tatiller, taşınma, veteriner ziyaretleri veya farklı birçok nedenden dolayı evcil hayvanınızla seyahate çıkmanız gerekebilir. Ancak arabada evcil hayvan ile birlikte seyahat etmek konusunda dikkat etmeniz gereken pek çok nokta var.

Malum evcil hayvanların farklı karakterleri, korkuları veya travmaları olabilir. Hatta arabada seyahat etmek bile bazı durumlarda hayvanlarda travmaya neden olabilir. Bu nedenle, onlarla seyahat etmeden önce sizin için bir araya getirdiğimiz önerilere mutlaka kulak verin!

 

Kediler için Kişisel Alana Dikkat Edilmeli

Hayvanlar için alışılmışın dışına aniden çıkmak yani mevcut sosyal alanın terk edilmesi zordur. Bu yüzden her şeye önceden alıştırmak gerekir. Özellikle kedilerde durum biraz daha farklıdır. Kedinizle seyahat etmenin en güvenli yolu onlar için özel olarak üretilen taşıyıcı kafeslerdir. Taşıyıcı kafesler, bir kaza olasılığında evcil hayvanlarınızı koruduğu gibi sürüş anında hayvanın serbest dolaşmasını engelleyerek güvenliğinizi sağlar. Ayrıca bu kafesler, kediler için içgüdüleri gereği asla göz ardı edilmemesi gereken “kişisel alan”ı da oluşturur. Taşıyıcı kafeslerin yumuşak ve sert olmak üzere farklı opsiyonları bulunur. Sert kafesler daha güvenlidir ancak yumuşak taşıyıcı kafesler daha kolay yerleştirilebilir ve bazılarının kendi emniyet kemerleri bile bulunur.

 

Kedinizi Araç İçerisinde Serbest Bırakmayın

Peki, kediyle yolculuk nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtı alıştırma yapmaktan geçer. Arabada kedi ile seyahat etmek için öncelikle seyahate çıkmadan önce onu taşıyıcı kafese evde alıştırmanız gerekir. Kediniz taşıyıcı kafesin içerisinde rahat ettiği an arabanızda seyahat ederken de rahat hissedecektir. Bu konuda sabırlı olmak, kediyle arabada yolculuk yapabilmek açısından çok değerlidir. Çünkü, alıştırılmadan kafese konulan ve seyahate çıkarılan kediler stres olabilir ve bu durum işleri daha da karmaşık bir hale getirebilir. Kediyle arabada yolculuk yapmanın bir diğer yolu göğüs tasması kullanmaktır. Göğüs tasmasını emniyet kemerine sıkıca bağlayarak kedinizle seyahat edebilirsiniz. Tabii bunun için kedinizi yine alıştırmak ve karakterine göre hareket etmek gerekir. Kediyle uzun yolculuk yaparken de aynı noktalara dikkat edilebilir. Özellikle uzun yolculuklarda kedinin güvenliği kadar sürüş güvenliği de ön planda tutulmalıdır. Kedi ile seyahat ederken kedinizi asla serbest bırakmamanız gerekir. Yapıları gereği oldukça hareketli ve esnek olan kediler, araç içerisinde istenmeyen alanlara girerek sürüş güvenliğinizi riske atabilir. Kedilere yolculukta sakinleştirici vermek de sık başvurulan bir yöntemdir. Fakat, sakinleştiricilere kedinizin asla arabada seyahate alışamadığı ve hırçın karakterli olduğu durumlarda başvurmakta fayda var. Çünkü sakinleştiriciler kimyasal maddeler olduğundan evcil hayvanlarınızı bu maddelere maruz bırakmak istemeyebilirsiniz.

 

Köpekle Nasıl Seyahat Edilir?

Köpekle araba yolculuğu, kedilere kıyasla daha kolaydır. Köpekler için bagaj kısmına yerleştirilen veya monte edilen özel kafesler bulunur. Bu kafesler kullanılarak köpeğe bir yaşam alanı yaratılabilir. Yapıları gereği daha uyumlu ve söz dinleyici olabilirler. Buna rağmen araç içerisinde mutlaka tasmalı seyahat etmelerinde fayda vardır. Köpekle araçta yolculuk esnasında bu tasmanın emniyet kemerine bağlanması sürüş ve çevre güvenliği açısından riski azaltır. Köpekler, kedilere kıyasla tüy dökme ve salya akıtma eylemini daha fazla gerçekleştirir. Köpekle edilecek seyahatlerde aracınızın döşemelerinin zarar görmemesi ve kokmaması için kullan at kılıflardan faydalanabilirsiniz. Ayrıca tıpkı kedilerde olduğu gibi köpeklerde de seyahate çıkmadan önce alıştırma yapmakta fayda var. Araç henüz hareket etmeden yapacağınız birkaç alıştırma ve kısa mesafeli seyahatler köpeğinizle rahat bir yolculuk etmenizi sağlar.

 

Köpeklerde Araba Tutması Çok Sık Olur

Köpeklerle seyahat ederken harekete bağlı bulantı ve kusmalar çok sık karşılaşılan durumlardır. Köpeğiniz ilk yolculuk deneyiminde bulantı yaşadıysa araba yolculuklarını zihninde bulantı ve kusmayla şartlandırabilir. Bunun için köpeğinize araba gezilerinden sonra parka gidip oyun oynanabileceğini de şartlamanız gerekir. Köpekler küçük eğitimlerle birçok problemi kolayca atlatabilen hayvanlardır. Köpekle yolculuk yaparken araç tutmasını önlemenin en iyi yolu, yolculuk sırasında yan camlardan hızla kayan dışarıdaki görüntüler yerine ön tarafa bakmasını sağlamak olabilir. Köpeğinizin ön tarafa bakmasını sağlamak için özel olarak tasarlanmış bir köpek kemeri kullanabilirsiniz. Diğer yandan, köpeğiniz ön yolcu koltuğuna oturursa ani fren ya da kaza gibi durumlarda hava yastığının potansiyel bir tehlike oluşturabileceğini de aklınızda bulundurmalısınız.

 

Yeteri Kadar Mama ve Su Aldığınızdan Emin Olun

Evcil hayvanlarla seyahat etmek için yola çıkmadan önce ve yolda yapılması gereken bazı eylemler de vardır. Evcil hayvanla birlikte yola çıkmadan önce mutlaka yeteri kadar mama ve su alınmalıdır. Bununla birlikte evcil hayvanınızın sevdiği oyuncakları da yanınıza almanız faydalı olabilir. Evcil hayvanları araba içerisinde yalnız bırakmamak dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır. Çünkü evcil hayvanları yalnız bırakmak onların strese girmesine ve korkmasına yol açar. Öte yandan, evcil hayvanla yapılan uzun seyahatlerde düzenli periyotlarla mola verilmeli, aracın içi sık sık havalandırılmalıdır. Aracın çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Son olarak, evcil hayvanınızla seyahat sırasında mutlaka hayvanın aşı karnesinin de yanınızda bulunması gerekir.

Evcil hayvanla yolculuk yapmayı daha keyifli bir hale getirmek özetle alıştırma ve sabırdan geçer. Ne kadar sabırlı olursanız evcil hayvanınız seyahate daha çabuk alışacak ve seyahat boyunca sakin kalacaktır. Bununla birlikte evcil hayvanınızla yola çıkmadan önce yanınıza alacağınız malzemelerin listesini bir yerde hazır bulundurmanız işinizi bir hayli kolaylaştırabilir.