Örneğin; araçla bir lokasyona giderken mutlaka o lokasyona ait yönlendirme levhalara ihtiyaç duyarız. Ancak, trafik levhalarının en önemli işlevi güvenli bir şekilde seyahat etmemizi sağlamaktır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle yer ve yön bildiren levhalara çok ihtiyaç kalmasa da güvenliği sağlayan ve trafiği düzenleyen levhalar hala çok büyük yardımcılardır.
Trafik levha işaretleri tarihi en az yollar kadar eskiye dayanır. Tarihteki ilk trafik levhaları yalnızca yön bildirirdi. Bilinen en eski trafik levhalarını kullananlar ise Romalılar olarak kabul edilir. Buna göre Romalılar Roma’ya yaklaşan insanlar için kalan mesafeyi belirtmek üzere yol kenarlarına taş sütunlar koymuşlardı. Orta Çağ’da ise yer ve yön gösteren levhalar iyice yaygınlaştı. İnsanlar ve atlı taşıtlar, bir noktadan diğerine ulaşmak için tahtadan levhaları takip ederdi. Bugün de kullanılan döküm trafik levhaların geçmişi ise 18’inci yüzyıla kadar dayanır. Trafik levhalarının günümüzdeki versiyonlarının ilk adımı 11 Ekim 1908'de Paris'te düzenlenen Uluslararası Trafik Kongresi’nde kararlaştırıldı. Bu kongreyle trafik levhalarına belirli standartlar getirilse de asıl olarak 1968 yılında gerçekleşen Viyana Kongresi, bütün trafik levha ve işaretlerinin standartlaşmasında büyük rol oynadı.
Günümüzde bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de trafik levhaları üzerinde yer alan işaretlerin herkes tarafından kolayca anlaşılmasına dikkat edilir. Peki, ülkemizde kullanılan trafik levhaları ne anlama gelir? Trafik levha işaretleri ve anlamları nelerdir? Gelin hep birlikte bu önemli işaretleri inceleyelim.
Trafik Levhaları ve Anlamları
Trafik levhaları ve işaretleri, ilköğretimden itibaren öğretilir. Yayaların da sürücülerin de trafik levhalarının anlamı konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Özellikle sürücülerden bütün trafik levhaları ve anlamları açıklamalarını bilmesi şarttır. Çoğu trafik levhaları ve adları sürücü kurslarında aday öğrencilere ezberletilir. Tüm bu uygulamalar sürücülerin trafikte daha güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi adına uygulansa da yaya ve yolcuların da bu bilgilere mutlaka hâkim olarak genel trafik düzenine ayak uydurması beklenir.
Ülkemizde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olan Karayolları Genel Müdürlüğü, trafik işaretlerini iki ayrı kategoride değerlendirir. Buna göre; trafik işaret ve levhaları “yatay işaretleme” ve “düşey işaretleme” olarak ikiye ayrılır. Bunlardan düşey işaretleme olarak tabir edilen işaretler, yolların üzerine genellikle beyaz olarak yapılan boyama işaretleridir. Yatay işaretlemeler ise levhaların üzerine yapılan geleneksel trafik işaretleri olarak bilinir. Düşey işaretlemeler tek bir başlık altında toplanırken, yatay işaretlemelerin alt farklı başlığı bulunur. Karayolları Genel Müdürlüğü, bu altı kategoride yer alan tabelaları şu şekilde sıralar:
Yatay İşaretlemeler
Tehlike Uyarı İşaretleri
Trafik levhaları arasında en çok akıllara gelen işaretler tehlike uyarı işaretleridir. Tehlike uyarı işaretleri genellikle üçgen formunda tabelalardan oluşur. Sürücüleri, yol üzerindeki olası tehlikelere karşı haberdar eder. Sürücüler tehlike uyarı işaretlerini sıkı bir şekilde takip eder ve anlamlarını bilirse güvenli bir sürüş için önemli bir yol kat etmiş olur. Tehlike uyarı işaretleri arasında en bilinenleri; yaya geçidi, sağa keskin dönüş, kontrolsüz kavşak, trafik ışığı, kaygan yol, gizli buzlanma, okul geçidi şeklinde sıralanabilir.