Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN TRAFİK LEVHA VE ANLAMLARI

At arabalarından bu yana trafik kavramı insanlığın hep hayatında olmuştur. Her gün milyonlarca taşıtın bir noktadan bir noktaya hareket etmesi belirli bir kılavuzluğu da şart koşar.

Örneğin; araçla bir lokasyona giderken mutlaka o lokasyona ait yönlendirme levhalara ihtiyaç duyarız. Ancak, trafik levhalarının en önemli işlevi güvenli bir şekilde seyahat etmemizi sağlamaktır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle yer ve yön bildiren levhalara çok ihtiyaç kalmasa da güvenliği sağlayan ve trafiği düzenleyen levhalar hala çok büyük yardımcılardır.

Trafik levha işaretleri tarihi en az yollar kadar eskiye dayanır. Tarihteki ilk trafik levhaları yalnızca yön bildirirdi. Bilinen en eski trafik levhalarını kullananlar ise Romalılar olarak kabul edilir. Buna göre Romalılar Roma’ya yaklaşan insanlar için kalan mesafeyi belirtmek üzere yol kenarlarına taş sütunlar koymuşlardı. Orta Çağ’da ise yer ve yön gösteren levhalar iyice yaygınlaştı. İnsanlar ve atlı taşıtlar, bir noktadan diğerine ulaşmak için tahtadan levhaları takip ederdi. Bugün de kullanılan döküm trafik levhaların geçmişi ise 18’inci yüzyıla kadar dayanır. Trafik levhalarının günümüzdeki versiyonlarının ilk adımı 11 Ekim 1908'de Paris'te düzenlenen Uluslararası Trafik Kongresi’nde kararlaştırıldı. Bu kongreyle trafik levhalarına belirli standartlar getirilse de asıl olarak 1968 yılında gerçekleşen Viyana Kongresi, bütün trafik levha ve işaretlerinin standartlaşmasında büyük rol oynadı.

Günümüzde bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de trafik levhaları üzerinde yer alan işaretlerin herkes tarafından kolayca anlaşılmasına dikkat edilir. Peki, ülkemizde kullanılan trafik levhaları ne anlama gelir? Trafik levha işaretleri ve anlamları nelerdir? Gelin hep birlikte bu önemli işaretleri inceleyelim.

 

Trafik Levhaları ve Anlamları

Trafik levhaları ve işaretleri, ilköğretimden itibaren öğretilir. Yayaların da sürücülerin de trafik levhalarının anlamı konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Özellikle sürücülerden bütün trafik levhaları ve anlamları açıklamalarını bilmesi şarttır. Çoğu trafik levhaları ve adları sürücü kurslarında aday öğrencilere ezberletilir. Tüm bu uygulamalar sürücülerin trafikte daha güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi adına uygulansa da yaya ve yolcuların da bu bilgilere mutlaka hâkim olarak genel trafik düzenine ayak uydurması beklenir.

Ülkemizde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olan Karayolları Genel Müdürlüğü, trafik işaretlerini iki ayrı kategoride değerlendirir. Buna göre; trafik işaret ve levhaları “yatay işaretleme” ve “düşey işaretleme” olarak ikiye ayrılır. Bunlardan düşey işaretleme olarak tabir edilen işaretler, yolların üzerine genellikle beyaz olarak yapılan boyama işaretleridir. Yatay işaretlemeler ise levhaların üzerine yapılan geleneksel trafik işaretleri olarak bilinir. Düşey işaretlemeler tek bir başlık altında toplanırken, yatay işaretlemelerin alt farklı başlığı bulunur. Karayolları Genel Müdürlüğü, bu altı kategoride yer alan tabelaları şu şekilde sıralar:

 

Yatay İşaretlemeler

 

Tehlike Uyarı İşaretleri

Trafik levhaları arasında en çok akıllara gelen işaretler tehlike uyarı işaretleridir. Tehlike uyarı işaretleri genellikle üçgen formunda tabelalardan oluşur. Sürücüleri, yol üzerindeki olası tehlikelere karşı haberdar eder. Sürücüler tehlike uyarı işaretlerini sıkı bir şekilde takip eder ve anlamlarını bilirse güvenli bir sürüş için önemli bir yol kat etmiş olur. Tehlike uyarı işaretleri arasında en bilinenleri; yaya geçidi, sağa keskin dönüş, kontrolsüz kavşak, trafik ışığı, kaygan yol, gizli buzlanma, okul geçidi şeklinde sıralanabilir.

Trafik Tanzim İşaretleri

Trafik tanzim işaretleri, trafiği düzenleyici işaretlerdir. Sürücülere yolun zorunlulukları ve kurallarını hatırlatırlar. Örneğin; bir yolun durumu en fazla 50 km/s müsaade ediyorsa o yola girmeden yuvarlak bir daire içerisinde “50” rakamı görülür. Trafik tanzim işaretlerinin en belirgin özellikleri kesinlik bildirmeleridir. Bu işaretler, ihtimallerden çok girilmesi kesinlikle yasak olan, dönülmesi mecburi olan, sınırları ve hatları belli olan alanları ifade eder. Genellikle daire şeklinde olmalarıyla diğer işaretlerden ayırt edilebilen trafik tanzim işaretlerinin en bilinenleri; dur, yol ver, girişi olmayan yol, bisiklet giremez, sağa dönülmez, korna çalmak yasaktır, taşır trafiğine kapalı yol ve karşıdan gelen yol ver şeklinde sıralanabilir.

Bilgi İşaretleri

Sürücüleri bilgilendirmek için konulan trafik levhalarına verilen isim bilgi işaretleridir. Bilgi işaretleri şehir içerisinde de bulunur ancak daha çok uzun yollarda sürücülere yardımcı olur. Örneğin; İstanbul’dan Ankara’ya gitmek isteyen bir sürücü ana yola çıktığında Ankara tabelalarını takip ederek gitmek istediği ile ulaşabilir. Bilgi işaretleri, yollarda görülen büyük yön ve yer tabelalarından meydana gelir. İl sınırları, kalan kilometre bilgisi veya benzinlik bilgisi bu işaretlerle gösterilir. Trafikte en bilinen bilgi işaretleri; kavşak öncesi yön levhası, coğrafi bilgi levhası, tek yön levhası, EDS şeklinde gösterilebilir. Bu işaretler genellikle mavi ve beyaz renklerdedir.

Duraklama ve Park Etme İşaretleri

Duraklama ve park etme işaretleri en çok şehir içerisinde kullanılan işaretler olarak karşımıza çıkar. Bu işaretler park yapılıp yapılamayacak yerleri, parkın konumunu ve işlevini gösterir. Bu işaretlerin en bilinenleri; park etmek yasaktır, park yeri ve duraklamak ve park etmek yasaktır levhaları olarak öne çıkar.

Otoyol İşaretleri

Otoyol işaretleri, çevre yolu olarak yani bir diğer deyişle paralı yol olarak bilinen alanlarda kullanılan işaretler bütünüdür. Ülkemizde bu işaretler genellikle yeşil renktedir. OGS, HGS, Park Alanı, Otomatik Geçiş levhaları en çok karşılaşılan otoyol işaretleridir.

Düşey İşaretlemeler

Düşey işaretlemelerin yolun düşeyine yapılan yani zemine yapılan işaretlerdir. Bu işaretlemeler yoldaki şeritleri ayırmaktan azami hızları belirtmeye, dönüşlerden duraksamaya kadar sürücülere birçok bilgi verir.

Trafik işaretleri ve levhalarını çok iyi bir şekilde bilmek ve seyir halindeyken bu işaretlere uymak güvenli sürüşün olmazsa olmazlarındandır. Sizler de yukarıda sıralamış olduğumuz levha ve işaretler göz atarak bilgilerinizi gözden geçirebilir ve eksik bilgilerinizi tamamlayabilirsiniz. Unutmayın, trafik kuralları sizi ve sevdiklerinizi korumak için düzenlenmiştir. Trafik kurallarına ne kadar uyarsanız o kadar konforlu bir sürüş deneyimi yaşarsınız.