Bu teknolojilerin önemli bir kısmı, sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlayan yardımcı güvenli sürüş uygulamalarıdır. Bu sistemlerden en fazla öne çıkanı ve sürücüye direksiyon başında güven dolu bir his veren teknolojilerden birisi ise şerit takip sistemidir. Peki, şerit takip sistemi nedir? Gelin şerit takip sistemi çalışma prensibi ile ilgili detaylara birlikte göz atalım.
Şerit Takip Sistemi Nasıl Çalışır?
Şerit takip sistemi, aracın belirli noktalarında yer alan kameralardan aldığı verileri bilgisayarın beynine göndererek yoldaki şerit çizgilerini algılatan ve aracın bu çizgilerin içinde kalmasını sağlayan bir sistemdir. Genelde araçların iç dikiz aynasında veya ön camında bulunan kamera aracılığıyla çalışan şerit takip asistanı, yol üzerindeki şeritleri algılar. Şayet araç yol çizgilerinin içerisinde kalmak yerine çizgilerden dışarı çıkmaya başlarsa şerit takip sistemi devreye girerek sesli olarak veya direksiyonu titreterek sürücüyü uyarır. Günümüzde bazı araçlarda araç şeridin dışına çıktığı anda aracı şeridin içerisinde yeniden sokan gelişmiş takip sistemleri de vardır.
Belli Bir Hızın Üzerinde Devreye Girer
Şerit takip uyarı sistemi, araçtan araca farklılık gösterebilir. Otomobil üreticisinin sunduğu teknolojik özelliklere göre değişen bu sistem belli bir hızın üzerine çıkıldığı anda devreye girer. Aynı zamanda çok yüksek hızlara çıkıldığında veya düşük hızlarda seyredildiğinde devreden çıkar. Örnek vermek gerekirse bazı otomobiller için tek bir şerit çizgisi yeterli olurken, bazı otomobiller birden fazla şerit çizgisine ihtiyaç duyar. Ayrıca, her ne kadar üreticilere göre farklılık gösterse de şerit takip sistemleri genellikle ortalama 60 km/s hızdan sonra devreye girer. Yine sürücünün direksiyonu uzun bir süre tutmadığı durumlar da şerit takip asistanları otomatik olarak devre dışı kalabilir. Şerit takip asistanları yardımcı teknolojiler olduğu için asla sürücünün seyir halinde başka bir şeyle ilgilenmesine olanak sağlamazlar. Aksi halde sürüş güvenliği önemli ölçüde riske atılmış olur.
Nasıl Devre Dışı Kalır?
Şerit takip sistemine sahip olan araçlarda en çok merak edilen soru kasıtlı bir şekilde şerit değiştirildiği takdirde sistemin nasıl tepki vereceğidir. Bu sisteme sahip araçların birçoğunda sinyal verildiği takdirde sistem devre dışı kalır ve uyarı vermez. Teknolojinin gelişmesiyle giderek daha da akıllı bir hale gelen şerit takip asistanları, genellikle sürücü tarafından yönlendirildiği zamanları algılayabilir.
Yaygın bir şekilde uzun seyahatler veya yüksek hızlara çıkılabilen otoyollarda kullanılan bir sistem olmasıyla dikkatleri çeken şerit takip sistemi, böyle şartlarda aracın şeritten koparak kaza yapmasına engel olur. Şerit takip sistemleriyle ilgili merak edilen bir diğer konu da bu sisteme sahip olmayan bir araca sonra da takılıp takılmayacağıdır. Şerit takip sistemlerinin bazı yerlerde sonradan monte edilmesinin mümkün olacağı dile getirilse bile uzmanlara göre bundan kaçınmakta kesinlikle fayda vardır. Çünkü bu işlem fazlasıyla maliyetli olacağı gibi sonradan takılmaya çalışılan şerit takip sistemleri araç üzerinde ve yazılımında geri dönüşü mümkün olmayan hasarlara yol açabilir.
Şerit takip sistemi gibi sistemler her ne kadar güvenliği artırıcı teknolojiler olsa da dikkati asla elden bırakmamakta fayda var. Bu yüzden sisteme güvenip gözünüzü yoldan ayırmamanız önem teşkil eder. Diğer yandan şerit takip asistanlarının günümüzde birçok olası kazanın önüne geçtiği de ayrı bir gerçek. Modellerinde yüksek kalitede işçilik ve otomotiv dünyasındaki en gelişmiş teknolojileri bir arada sunan Lexus’ta da şerit takip sistemi ve benzer birçok güvenlik asistanı yer alır. Dilerseniz Lexus Safety System+ teknolojisiyle ilgili tüm detayları öğrenebilir, aracınızda kullanabilirsiniz.