Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

HEAD-UP DİSPLAY: NEDİR VE NE İŞE YARAR?

Koltuğunuzu dik konuma getirin ve şimdi sadece yola odaklanın! Hız, yakıt, navigasyon göstergelerini okumak için neden manzarayı kaçırasınız ki? Sanal gerçeklik ve hologram teknolojisi artık otomobil kullanıcılarını sürüş konforunu artıran bir yenilikle tanıştırıyor.

Sanal Gösterge Paneli olarak da bilinen HUD yani head-up display teknolojisi (Ön Cama Yansıtmalı Renkli Gösterge Ekranı), ön camın sürücüye bakan bölümünü sanal bir asistana dönüştürüyor. Yolculuk keyfini artıran bu uygulama, aynı zamanda güvenlik açısından da son derece etkili. Head-up display, ihtiyacınız olan tüm verileri, motor devri, mevcut hız, hava durumu, radyo hatta navigasyon bilgilerini tek bir göstergede toplayabiliyor. Böylece sürüş verilerini kontrol etmek, dijital uygulamalara erişim hatta varış sürenizi takip etmek çok daha kolay hale geliyor.

 

Head-up display nedir ve nasıl çalışır?

Telefonunuza gelen mesaj ya da e-postaları kontrol etmek, navigasyon cihazınıza yeni bir veri girmek ya da radyo istasyonları arasında gezinmek gözünüzün yoldan, dikkatinizin de trafikten ayrılması anlamına gelir. Tüm bunlar, birçok araç kullanıcısı için sıradan davranışlar olarak görülse de aslında güvenli sürüşü tehdit eden, dikkat dağıtan ve trafikteki konsantrasyonunuzu olumsuz etkileyen en önemli faktörlerdir. Sürüş güvenliğini tehdit eden bu davranışları ve yol harici alanlara bakma süresini azaltmayı amaçlayan head-up display uygulaması, ihtiyaç duyulan tüm verileri tek bir noktada toplamak için geliştirildi. Peki, head-up display ne demek? Birçok yeni nesil otomobilin standart donanımında yer alan head-up display sistemi, sürücünün görüş açısını kısıtlamadan ve hava koşullarından etkilenmeden ön camın bir bölümünü sanal bir ekrana dönüştürüyor. Head-up display uygulaması, hologram ayna teknolojisini kullanıyor. Ön konsola yerleştirilen kamera ünitesi, sürücünün belirlediği verileri ön kaputun üzerindeki cama, tercih edilen parlaklıkta ve boyutta yansıtıyor.

 

Head-up display ne işe yarar?

Standart GPS sistemlerinden çok daha güvenilir olan head-up display uygulaması, sürücünün seyir halindeyken ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere, gözünü yoldan ayırmadan ulaşabilmesini sağlıyor. Sanal gösterge paneli, yani head-up display sistemi ise tüm kontrolün sürücüde olmasını ve gerekli ayarlamaları tek bir noktadan yapabilmeyi sağlıyor. Böylece sürüş deneyimine benzersiz bir güvenlik eklemek mümkün hale geliyor. Hatta birçok head-up display sisteminde bulunan bir özellik, hız sınırını aştığınız anlarda sizi uyarıyor. İlhamını, süpersonik hızdayken bile hassas hareketleri yönlendirmenin mümkün olduğu uçaklardan alan sistem, günümüzde şehir içi ve otoyol güvenliğini artırıyor. Tamamen yola ve trafiğe odaklanmayı kolaylaştıran HUD sistemi, konforlu bir sürüşün yanı sıra kullanıcılarına zaman kazandırıyor, sürüş emniyetini artırarak kaza oranlarını düşürüyor.

 

Head-up display nasıl kullanılır?

Head-up display sistemi tamamen kişiselleştirilebilir özelliklere sahiptir. Yapmanız gereken tek şey, sisteme hangi bilgileri görmek istediğinizi kaydetmek. Sürüş güvenliğinizi artıran head-up display uygulamanızı, hız, yakıt miktarı ve takip mesafesi göstergesi, şerit takip sistemi gibi verilere ulaşmak için kullanabilirsiniz. Navigasyon bilgilerini ön cama yansıtabilir, hatta gitmek istediğiniz restoran için bu akıllı sistemin size rehberlik etmesini sağlayabilirsiniz. Head-up display sistemi, hava koşullarından etkilenmeden sorunsuz olarak çalışabiliyor. Havanın yağışlı ve bulutlu olması ya da yansıyan parlak gün ışığı görüntü kalitesini etkilemiyor. Sistemden en iyi performansı alabilmek için ise sürücünün ideal parlaklık seviyesini, görüntü boyutu tercihlerini sisteme girmesi gerekiyor. Ortam ışık sensörüne sahip olan head-up display ünitesi, ekran parlaklığını sensörden gelen verilere göre azaltıyor ya da artırıyor. Belirlenen ideal parlaklık seviyesini koruyan bu özellik sayesinde sürücünün görsel konforu korunuyor. Ayrıca sanal gösterge panelinin görüş açısını bozmaması ve verimli şekilde kullanılabilmesi için sürücünün dik konumda oturması önem taşıyor.