Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

HİBRİT OTOMOBİLLER NASIL ÇALIŞIR?

Farklı enerji kaynaklarının bir arada kullanılması, hayatın her alanında olduğu gibi otomobil dünyasında da mühendislik dehası tasarımlarla kendini gösteriyor.

Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?

Sözlükteki karşılığı “melez” olan hibrit kavramı da işte günümüzün çevre dostu araçları olan hibrit otomobillerde karşımıza çıkıyor ve sürüş keyfini yakıt tasarrufuyla birleştirmeyi seven sürücülerin araçlarıyla olan bağını güçlendiriyor. Elektrik enerjisi ile fosil yakıt enerjisini birlikte kullanan hibrit otomobilleri kullanmak, prensip olarak konvansiyonel araç kullanmakla aynı. Ancak bu araçlar, anahtarı çevirdiğiniz ilk andan itibaren çevreci ve konforlu sürüş deneyimini, yani fark yaratan bir otomobile sahip olma hissini doyasıya yaşamanızı sağlıyor.

 

Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?

Hibrit otomobiller, içten yanmalı motorun elektrik motoru ile tamamlandığı araçlardır. Böylece araç, herhangi bir dış güce ihtiyaç duymadan yüksek verimde çalışma prensibini yerine getirir. Hibrit teknolojisinin temelini oluşturan bu sistemde, elektrik motoru içten yanmalı motora seri ya da paralel bağlanır. Sistemde bulunan hibrit güç düzenleyicisi, akü ile elektrik motoru arasındaki bağlantıyı sağlar ve aracın güç şebekesini besler. Yüksek voltajlı lityum iyon batarya, elektrik motoruna gereken enerjiyi depolar. Yavaşlama sırasında kaybedilen enerjinin bir kısmı ise geri dönüşüm sayesinde tekrar kazanılır ve lityum iyon bataryada depolanır. Hibrit bir araç ilk çalıştırıldığında, ilk önce elektrikli sistem devreye girer ve aracın çalışması ile kalkış, elektrik motoru ile sağlanır. Araçlarda yakıt tüketiminin en fazla olduğu çalıştırma ve kalkış anı, böylece yakıt tüketiminin düştüğü ve sessiz çalışma özelliğinin yaşandığı manevralar haline gelir.

 

Hibrit Araçların Verimini Artıran Sürüş Modları Nelerdir?

Hibrit aracınızı çalıştırdığınızda, orta konsolda yanan “standart” modda çalışma işaretini görebilirsiniz. Konsoldaki işaretler ve sürüş modu hakkındaki verilere hakim olmanız, hibrit teknolojisinden üst seviyede yararlanmanızı ve aracınızın elektrikli modda istikrarlı bir hızlanma yapabilmesini sağlar. Ekrandaki bilgiler aynı zamanda ne kadar enerji ve ne kadar yakıt kullandığınızı da gösterir. Ayrıca trafiğin durumunu öngörerek yaptığınız her hafif ve erken fren, bataryanın daha çabuk dolmasını sağlayacaktır. Yani, hibrit otomobillerde elektrikli motor ne zaman çalışır sorusunun yanıtı, fren ve gaz pedalı kullanımınızla da yakından ilişkilidir. Tıpkı durma anında vitesi boşa almayıp bataryanın kendi kendini şarj etmesini sağlamak gibi hibrit teknolojisini doğru kullandığınız her davranış, yakıt tüketimini düşürecektir. EV yani elektrikli sürüş modunda ise aracınız elektrikli motordan güç alır. Bu modda sabit hızınızı koruyarak trafikte seyretmek, yakıt tüketimini düşüren diğer bir püf noktası. Aracınız ECO moduna geçtiğinde sistem, gaz pedalı tepkilerini yumuşatır ve daha sakin bir sürüş yapmanızı sağlar. Özellikle yoğun bir iş gününün sonunda ya da dinlendirici bir hafta sonu kaçamağında ECO modu ile Normal sürüş modu, günlük sürüş alışkanlıklarınızı korumak için idealdir. Aracınızdan yüksek performans istediğiniz anlarda ise Sport modu, batarya gücüne benzinli motorun gücünü de ekleyerek uzun yol sürüşünü daha da keyifli hale getirecektir.

 

Hibrit Otomobillerin Motorları Hangi Sıra Çalışır?

Hibrit otomobillerin tümü kalkış anında sadece elektrik motoru ile çalışır ve araç elektrik enerjisi ile harekete başlar. Normal sürüş modunda, yani şehir içi hız sınırı dahilinde de elektrikli motor devrededir. Çok soğuk hava koşulları gibi gerekli durumlarda ise içten yanmalı motor devreye girebilir. Aracınız hızlandığında, her iki motor da aynı anda çalışır. Hızlı sürüşe olanak tanıyan şehirler arası yollarda, asıl güç kaynağı içten yanmalı motordur. Elektrikli motor, bu sürüş sırasında destek sağlayıcı konumundadır. Yavaşlama sırasında ise benzin motoru devreden çıkar, lityum iyon batarya frenleme sistemi sayesinde kazandığı enerji ile kendini şarj eder. Hibrit araçlar genellikle elektrikli ve benzinli motorun kombinasyonundan oluşuyor. Kalkış anında ve özellikle şehir içi trafiğinde düşük hızda seyrederken elektrik motoru çalışıyor. Hızlanmayla birlikte benzinli motor görevi devralıyor, elektrikli motor ise yardımcı pozisyonda kalıyor. Günümüzün çevre dostu, duyarlı ve üst beklentilere sahip modern insanı için çağın en büyük buluşlarından biri olan hibrit otomobiller, böylece araç kullanmanın keyfini üstün teknolojiyle yaşatan bir performans sergiliyor.

 

Lexus Kendi Kendini Şarj Eden Hybrid Araçların Çalışma Prensibi

Huzurlu Bir Başlangıç: Sürücü koltuğuna oturduğunuz andan itibaren, kendi kendini şarj eden pil, gece fişe takmanıza veya dışardan şarj etmenize gerek kalmadan hazırdır.Şehir içi sürüşlerde tamamen elektrikli EV modu, sıfır emisyonlu ve benzin gerektirmeyen düşük hızlarda devreye girer. En yoğun kavşaklarda çevik taşıma özelliği ile şehir hayatına mükemmel uyum sağlar.Düşük hızlarda ekstra güç gerektiren anlarda benzinli motor destek sağlar.

Kombine Güç: İki enerji kaynağıyla, Lexus Hybrid hem güç hem de verimlilik sağlar. Benzin ve elektrik gücünü sorunsuz bir şekilde birleştiren hibrit sistem, gerektiğinde ister hızlanırken, ister trafikteyken, isterse de daha yüksek hızlarda seyir halindeyken her iki güç kaynağını koordine etmek için sürüş koşullarını takip eder.

Kullanım Kolaylığı: Kendi Kendini Şarj Eden Lexus Hybrid'de fiş yok. Dizel yok. Taviz vermek yok. Lexus Hybrid'inizi bir prize asla bağlamak zorunda kalmayacaksınız; o her zaman sizi gitmeniz gerektiği kadar uzağa götürmeye hazırdır.

Akıllı Frenleme: Kendi kendini şarj eden Lexus Hybrid, enerjiyi dikkatle korur. Aracınızı kullandığınız her an, piliniz şarj olur. Sadece hareket halinde değil, durduğunuzda veya yavaşladığınızda, rejeneratif fren sistemi sayesinde daha da fazla enerji geri kazanılır.