LEXUS'U KEŞFEDİN

KARLI YOLLARDA NASIL GÜVENLİ ARAÇ KULLANILIR ?

Kış ayları keyiflidir ama otomobil kullanmak açısından birçok tehlikeyi ve kötü sürprizi de içinde barındırır. Ama merak etmeyin, biraz hazırlık, dikkatli bir sürüş ve doğru manevralar bu tehlikelerin büyük bir kısmını ortadan kaldıracaktır.

İyi bir başlangıç: Periyodik bakım

Her şeyden önce otomobilinizin periyodik bakımlarını yaptırmanız büyük bir önem taşıyor. Bunların arasında lastiklerinizin diş derinliği, akünüzün durumu, farlarınızın ayarı ve fren sistemi büyük önem taşıyor.

Basit gibi görünse de otomobilinizin sileceklerini, silecek suyunu ve fıskiyelerini kontrol etmek de kritiktir. Aniden bastıran bir yağmurda veya karda kopan silecek lastiği sizin için bir kabus olabilir. Silecek suyunuzu da doldurmayı asla ihmal etmeyin. Lastik basınçları da sürüş konforu, fren mesafesi ve otomobilin lastik ömrü açısından önem taşıyor. İdeal lastik basınçlarını aracınızın kullanma kılavuzunda veya muhtemelen aracın kapı içlerinde bulabilirisiniz. Bunlara mutlaka uyunuz, çünkü her aracın ideal lastik basıncı farklı olabilir.

Ayrıca uzun süredir kullandığınız ve sıcak havada hiçbir sıkıntı çıkarmayan bataryanız, soğuyan havalarla birlikte bir anda otomobilinizin çalışmamasına neden olabilir. Hem yolda kalmamak hem de güvenlik sebebiyle otomobiliniz bakımlarını düzenli olarak yapmak, ne olursa olsun çekici çağırıp soğukta beklemekten çok daha mantıklı. Ayrıca otomobilinizde, kar yağması durumunda karları küremek için gerekli kazıyıcı gibi nesneleri de mutlaka bulundurun. Tüm bunlar kafanızı karıştırdıysa, kış öncesi periyodik bakımlarda yetkili servisiniz de size mutlaka gerekli desteği sağlayacaktır.

 

Kış lastiği gerekli mi?

Otomobilin lastikleri de, mevsim şartlarına uygun olmalıdır. Bu yüzden ortalama hava sıcaklığının düşük olduğu bölgelerde, kış lastiği tercih etmek önem taşıyor. Lastiğinizin türü ne olursa olsun, derinliği ve eskimemiş olması da önem taşır. Eğer eski bir lastikse, kauçuk özelliğini kaybeder ve diş derinliği olsa da istenen yol tutuş sağlanamaz. Bu sebeple lastiklerinizin, aracın en önemli noktası olduğunu unutmayın.

Diğer yandan kış lastiği kullanıyorsanız bunu aracın dört lastiğini de değiştirerek yapın. Ön tarafa kış lastiklerinin takılması arka tekerleklerin yol tutuşunu azaltabilmektedir. Aynı zamanda, aracın savrulma riski de artar. Sadece arkaya iki kış lastiğinin takılması ise viraj alırken beklenmedik tepkilerin ortaya çıkmasına sebep olur.

 

Farlarınızı açmayı unutmayın!

Otomobilinizde gündüz farı veya LED'ler olsa dahi bu tür havalarda farlarınızı mutlaka açın. Böylece etrafınızdaki otomobiller sizi daha kolay fark edecektir. Su birikintilerinden geçmek eğlenceli olsa da içerisinde ne olduğunu ve derinliğini bilmediğimiz için aracınıza ciddi hasarlar bırakabilir. Bir de unutmadan, yayalara su sıçratmamaya özen göstermelisiniz.

 

Kar yağarsa neler yapmalı?

Karlı şartlar altında aracınızı kullanmanız gerekiyorsa normale göre çok daha dikkatli olmalısınız. Kış lastiği, böyle durumlarda kurtarıcı rolü üstlenir. Ancak aracınızda kış lastiği olsa dahi karda veya buzda sürüş yapmak büyük bir dikkat gerektirir. Diğer sürücülerin de alışılmadık bu şartlarda bolca hata yapabileceğini de hesaba katın. Özellikle diğer otomobillerin hareketlerine daha fazla özen göstermek gerek. Fren lambalarına dikkat etmek, sizin de daha hızlı hareket etmenizi sağlar.

Bu şartlarda güvenli sürüş gerçekleştirmenin püf noktalarından biri araca mümkün olduğu kadar nazik davranmak. Aracın frenlerini hafif hafif kullanmak; gaz pedalını ani şekilde kullanmamak; direksiyon hamlelerini yavaş yapmak; dönerken gaza veya frene basmamak büyük önem taşıyor. Aracı durdurmanız gerektiğinde ani fren yerine fren pedalına yapılan baskıyı yavaş yavaş artırmalısınız.

Eğer karda sürüş yapmaktan çekiniyorsanız kar yağdığında boş bir otoparka giderek pratik yapmanız çok faydalı olacaktır. Burada otomobilin kar veya buz üzerinde kontrollerine alışmak, hem deneyim hem de güven kazanmanız açısından oldukça kritiktir. Ayrıca kayan bir otomobille nasıl başa çıkabileceğinizi de bu şekilde öğrenebilirsiniz.

 

Kış sürüşlerinde araç temizliği

Kış aylarında aracı temiz tutmak zor olabilir ancak aydınlatmalar gibi bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Hem görmenizi hem de görülmenizi sağlayan aydınlatmaların tamamının çalıştığından emin olmalısınız. Bununla birlikte sis farlarınızı da kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Havanın erken kararması, hava sıcaklığındaki ani değişimlerinden dolayı sis oluşması durumunda kış aylarında farlarınızı daha sık kullanırsınız. Hatta gündüz saatlerinde de görüşün azaldığı durumlarda farlarınızı açmanız sizin için iyi olacaktır. Bununla birlikte her fırsatta kirlenen ön ve arka farlarınızı temizleyin.

Özellikle buzlanmaya karşı tuz atılan yollardan geçtikten sonra aracınızın yıkanması önem taşır. Tuz, aracın özellikle alt kısımlarında ve çamurluklarında birikerek, korozyona sebep olabilir. Bu yüzden böyle durumlarda aracın temizliğini yapmak, aracınızın ömrünü de uzatır.