Katalitik Konvertör Ne İşe Yarar?
480-650 °C arası sıcaklıkta çalışabilen katalitik konvertör, motordaki yanma sonucu oluşan gazlar nedeniyle oluşabilecek zararlı etkilerin mümkün olan en üst düzeyde azaltılması görevini üstleniyor. Kimi zaman katalitik dönüştürücü veya oksidasyon katalizörü adlarıyla da anılan bu parça, hava-yakıt karışımının yanması sonucu ortaya çıkan karbonmonoksit, hidrokarbon, azot oksit kaynaklı kirli sis bulutu ve asit yağmuru oluşumu gibi sorunların önüne geçilmesine katkı sağlıyor. Böylece çevrenin ve insan sağlığının korunması adına önemli bir adım atılmış oluyor. Günümüzde katalitik konvertöre, hem dizel hem de benzinli otomobillerde yer veriliyor. Benzinli motorlarda üç yollu, dizel yakıtla çalışanlarda iki yollu dönüştürücü tercih ediliyor. Parçanın reaksiyona girebildiği gaz sayısı, isim farklılığının meydana gelmesindeki en önemli etken olarak öne çıkıyor. Üç yollu katalitik konvertör; karbonmonoksit, hidrokarbonlar ve azot oksitleri zararsız hale getiriyor. İki yollu konvertörler ise yalnızca karbonmonoksit ve hidrokarbonlar ile etkileşime giriyor.
Katalitik Konvertör Temizliği Nasıl Yapılır?
Katalitik konvertör, seramik kaplı dış çeper ve platinyum, paladyum, rodyum gibi materyallerden üretilmiş petek şeklindeki dış kısımdan oluşuyor. Zararlı gazların önce redüksiyon, sonrasında ise oksidasyon işlemlerine tabi tutularak karbondioksit ve suya çevrilmesini sağlayan bu parça, normal şartlar altında 80 bin kilometreye kadar kullanılabiliyor. Ancak motorun düşük devirde çalıştırılması ya da düşük kaliteli yakıt kullanımı nedeniyle dönüştürücünün gözenekleri tıkanarak sağlıklı biçimde filtre görevini yerine getirmesi imkânsız hale gelebiliyor. Gözeneklerin tıkanması sonucunda gündeme gelen katalitik konvertör temizliği için izleyebileceğiniz iki yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerin ilki olan kimyasal temizleyici kullanımını dilerseniz kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. Zamanınızın bir bölümünü bu işe ayırmak istemezseniz, yetkili servisten yardım almayı düşünebilirsiniz. Ancak solüsyon kullanımı, parçanın %100’e varan oranlarda eski performansını yakalamasına imkân tanısa da bu etki genelde kısa süreli oluyor. Dolayısıyla belirli bir zaman geçtikten sonra motorda yeniden performans düşüşleri gözlemlenebiliyor.
Kimyasal temizleyicinin kısa süreli etkisi yerine daha kalıcı bir çözüm yolu arayan araç sahipleri için en mantıklı seçenek olarak katalitik konvertör değişimi öne çıkıyor. Bu işlem için doğrudan aracınızın periyodik bakımını yaptırdığınız yetkili servisten destek alabilirsiniz.
Katalitik Konvertör Arızalı İse Ne Yapmak Gerekir?
Otomobilin kullanım sıklığı gibi koşullara bağlı tıkanma dışında da katalitik konvertörde farklı sorunlar baş gösterebiliyor. Örneğin motorun yağ yakması, tıpkı kalitesiz yakıt kullanımında olduğu gibi gözeneklerin çeşitli partiküllerle dolmasına neden oluyor. Motor ateşleme sistemi ve oksijen sensörü arızaları, konvertörün kullanım süresinin dramatik biçimde azalmasına yol açıyor. Bu etmenlere ek olarak motoru yüksek devirlerde zorladığınız takdirde seramik dış çeperin aşırı derecede ısınarak yapısal bütünlüğünün bozulması durumu ile karşılaşabilirsiniz. Kullanım tarzı ve motorun diğer kısımlarındaki arızalar kadar yol şartları da katalitik konvertöre zarar verebiliyor. Örneğin binek araçla engebeli bir yola girmek, dönüştürücünün darbe alma ihtimalini bariz oranda artırıyor.
Katalitik konvertörde ne gibi sorunlar olduğunu, yanan arıza ışığını otomobilinizin kullanım kılavuzundaki bilgilerle karşılaştırarak kolayca belirleyebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda zaman kaybetmeden yetkili servisle iletişim kurarsanız, katalitik konvertör tamiri konusunda en doğru çözümleri elde etmiş olursunuz.