LEXUSU KEŞFEDİN

KAZA TESPİT TUTANAĞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Sigorta şirketleri kaza durumlarında tazminatın sağlıklı bir şekilde verilebilmesi adına kaza tespit tutanağını diğer resmi evraklarla beraber talep eder. Bu sayede de süreç, sigortalı için çok daha hızlı bir biçimde sonuçlanabilir. Kaza tespit tutanağı sorgulama aşamasında da sürecin nasıl ilerlediği şeffaf şekilde gözlemlenebilir.

Kaza tespit tutanağı, minimum iki aracın dahil olduğu ve yalnızca maddi hasarların oluştuğu kazalardan hemen sonra düzenlenmek zorundadır. Oluşan kazalardan sonra düzenlenecek bu tutanaklar, pek çok konuda referans kabul edilecektir. Dolayısıyla kaza tespit tutanağının son derece özenli bir şekilde doldurulması gerekir. Bu süreçte hem sigorta şirketleri hem de bizzat taraflar düzenlemede rol alabilirler. 

KTT olarak da bilinen kaza tespit tutanağı, resmi bir evrak olarak kabul görür. Burada temel amaç, trafikte meydana gelen küçük ya da büyük ölçekli kazalara dair her türlü detayın tespit edilip kayıtlara geçmesidir. Sistem ülkemizde 1 Nisan 2008 tarihinden bu yana aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Kazaya karışa taraflar kendi perspektiflerine göre bu belgeyi doldurup imzalarlar. Kaza tespit tutanağını doldurmadan olay yerinden ayrılmamaları gerekir. 

Sigorta şirketleri kaza durumlarında tazminatın sağlıklı bir şekilde verilebilmesi adına kaza tespit tutanağını diğer resmi evraklarla beraber talep eder. Bu sayede de süreç, sigortalı için çok daha hızlı bir biçimde sonuçlanabilir. Kaza tespit tutanağı sorgulama aşamasında da sürecin nasıl ilerlediği şeffaf şekilde gözlemlenebilir. Peki kaza tespit tutanağı nereden alınır? Diğer yandan kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Bu sorulara odaklandığımız içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı Örneği

Yukarıda da vurguladığımız üzere kaza tespit tutanağı son derece dikkatli bir şekilde doldurulmalıdır. Kaza sonrası yaşanan şok duygusunun etkisiyle sürücüler bu formu özensiz ya da eksik doldurabilmektedir. 

Kaza tespit tutanağı örneği incelenerek ya da bağlı olunan sigorta şirketi ile iletişim halinde kalınarak söz konusu süreci kolaylaştırmak mümkündür. Şirketler genelde kaza tespit tutanağı PDF formatlı örneklerini sigortalılarla paylaşmaktadır. Eğer kaza sonrası dolduracağınız tespit tutanağı ne denli eksiksiz ve doğru olursa, şirketten alacağınız geri dönüş de o denli hızlı olacaktır. Sigorta şirketlerinin bu konuda özel bir hassasiyete sahip olduğunu belirtmeliyiz.

Kaza tespit tutanaklarının boş ve doldurulmamış versiyonları da internette bulunabilmektedir. En azından kaza öncesinde bu tip örnek evraklar incelenmesi halinde sürücüler belli bir deneyime sahip olabilirler. Boş evrakları her daim aracınızda hazır şekilde bulundurmanız gerekir. Bu form yanınıza yer almıyorsa mobil kaza tutanağı adı verilen olanaktan da yararlanabilirsiniz. 

Birçok şirket online kaza tespit tutanağına olanak tanıyan bir sisteme sahiptir. Aynı sistemlerde birkaç gün içerisinde sorgulamanızı da gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kaza tespit tutanağının nasıl doldurulacağından emin değilseniz mutlaka sigorta şirketinizle iletişime geçin. Bu arada polis çağırmaksızın bu tutanağın doldurulması için sürücülerin alkollü olmaması ve kazanın “maddi hasarlı”  olarak tanımlanması gerekir. Bu ön şartlar yerine getirilmişse kaza tespit tutanağı doldurma aşamasına geçilebilir. 

Kaza Tespit Tutanağının Önemi ve Amacı

Trafik kaza tespit tutanağı günümüzde kazaların oluşma biçimini ve daha da önemlisi hasar tespitini netleştirmek amacıyla oluşturulur. Fakat kaza tespit tutanağı yalnız başına kusur oranlarını oluşturamaz. Burada şirketler tarafından yapılacak değerlendirmeler de süreci etkiler. 2008 yılından önce gerçekleşen trafik kazalarında polis çağrılıyordu. Fakat artık trafiği meşgul etmemek adına sürücüler bu işlemleri kendi başlarına yapabilmektedir. 

Kaza tespit tutanaklarının resmi bir hüviyete sahip olması, bu belgenin önemini artırır. Kaza esnasındaki tüm koşullar, hava durumu ve araç konumları bu tutanaklarda kendine yer bulur. Ayrıca tutanaklar sayesinde sürücülere dair sorumluluk alanları da belirlenmiş olur. 

Sigorta şirketleri ile olan iletişimde hukuki bir delil oluşturmak isteyen sürücüler, mutlaka böyle bir belgeye ihtiyaç duyarlar. Tutanaklar, mahkeme süreçlerinde de bir delil olarak kabul edilir. Son olarak kaza tespit tutanakları; gelecek dönemlerde oluşacak kaza durumları için güvenilir bir referanstır. Her sürücünün, trafiğe çıkmadan önce kaza tespit tutanağına dair bilinçli olması ve bu evrakları yanında bulundurması gerekir.

Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?

Kaza tespit tutanağı her ne kadar resmi ve hukuki açıdan geçerli bir belge olmasına rağmen bu belgeye ulaşmak oldukça basittir. Trafik kazalarına ilişkin bu tutanaklar, sigorta şirketlerince düzenlenir. Bundan dolayı Trafik Sigortası ya da Kasko yaptırmış olan araç sahiplerine poliçelerle beraber sunulur. 

Günümüzde kaza tespit tutanaklarına tıpkı kira kontratları gibi pratik şekilde ulaşılabilir. Kaza tespit tutanağınızı doğrudan sigorta şirketlerinin yanında kırtasiyelerden de temin edebilirsiniz. Matbu evrak satışı yapan yerlerde de bu tip belgelerin satışına rastlamak mümkündür. Her araç sahibi, bu konuda hazırlıklı olmalı ve aracında birden fazla boş tutanak kağıdı bulundurmalıdır.   

Kaza Tespit Tutanağı Nereye Teslim Edilmelidir?

Kaza tespit tutanağının doldurulmasında sorumlu olan taraf büyük ölçüde araç sahipleridir. Bu tutanağı kazadan hemen sonra vakit kaybetmeden dolduran sürücüler, aynı hızla teslim işlemlerini gerçekleştirmelidir. Kazaya karışan iki taraf da sigorta poliçesi, ruhsat ve ehliyet dışında kazaya dair fotoğrafları ve en önemlisi kaza tespit raporunu bağlı olduğu sigorta şirketine iletecektir. Bu noktada sunulan süre en az 5 iş günüdür. 

Fotoğrafların doğru açılardan ve net şekilde çekilmesi gerekir. Eksik bir belge olması durumunda şirket sizinle iletişime geçecek ve bu belgeleri de talep edecektir. Her eksik belge sürecin sizin aleyhinize işlemesine neden olur. Eğer doğru zamanda tutanağı teslim etmezseniz, ne yazık ki hak kaybı yaşamış olursunuz.

Trafik Kazasında Kaza Tespit Tutanağı İçin Gerekli Evraklar

En az iki aracın karıştığı trafik kazalarında doldurulması zorunlu olan kaza tespit tutanağı, hasar tazminatı alabilmek için önemlidir ancak tek başına yeterli görülmez. Bu nedenle istenen diğer belgelerin de aynı hızla hazırlanması ve şirkete teslim edilmesi beklenir. Trafik kazalarındaki taraflar, Kasko ya da Zorunlu Trafik Sigortası düzenleyen şirketlerine başvuruda bulunduklarında ek belge talepleri ile karşılaşırlar. Bu belgeler arasında poliçenin fotokopisi, kaza fotoğrafları, ehliyet ve ruhsat fotoğraflarını sıralamak mümkündür. 

Belge sayısının fazlalığı, olayın daha iyi anlaşılmasını sağladığı gibi sürecin de hızlı bir şekilde neticelenmesine yardımcı olur. Bu arada taraflar anlaşamayıp polis çağırmışlarsa, resmi polis raporu da dosyaya eklenmek zorundadır.

Kaza Tespit Tutanağını Hazırlama Koşulları ve Geçersizlik Halleri

Kaza tespit tutanakları, kaza esnasında oluşan tüm aksiyonları metinsel düzeyde kaydeder. Ancak hazırlanan her kaza tutanağının geçerli sayılması mümkün olamaz. Bu nedenle hazırlama koşullarına riayet edilmesi son derece kritiktir. Kaza tespit tutanağı genel olarak şu tip koşullar altında hazırlanmalıdır:

  • Kaza tutanağın içeriği konusunda aralarında anlaşmalıdır. 

  • Kazaya dahil olan iki sürücünün de ehliyet sahibi olması gerekir.

  • Sürücüler kaza sırasında alkol ya da uyuşturucu maddelerin etkisinde olmamalıdır.

  • Her iki sürücü de 18 yaşından tespit tutanağının hazırlanması adına en az bir araçta maddi bir hasar oluşması gerekir.

  • Sürücülerin akıl sağlığının normal olması gerekir.

  • Kaza esnasında kamuya ait ortak mallara zarar gelmemelidir. 

  • Tarafların kimlik ve iletişim bilgileri sorunsuz ve eksiksiz şekilde yer almalıdır.

  • Olayın hemen sonrasında, tanıkların da mevcut olduğu anda düzenlenmelidir. Tutanak için uzun süre beklenmemelidir.

  • Olaya tanıklık eden kişiler varsa mutlaka bu kişilerin iletişim bilgileri eklenmelidir.

Yukarıda sıraladığımız önemli durumlar, kaza tutanağı için öncelikli olarak aranan şartlardır. Kazada ayrıca ölüm ya da yaralama durumu varsa tutanak teknik olarak geçersiz olacaktır. Bu arada sürücülerden en az birinin bile Trafik Sigortası yoksa aynı şekilde bu tutanak geçersiz kabul edilir. Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra bu belgeyi hemen sigorta şirketine teslim etmelisiniz. Şirket sizden ayrıca poliçe fotokopisi, sürücü ehliyet/ruhsat fotokopisi ve kaza fotoğraflarını da talep edecektir.

Adım Adım Kaza Tespit Tutanağı Doldurma Yöntemleri

Kaza tespit tutanağında hem kişisel bilgileri hem de kazaya ilişkin teknik bilgilerin yer aldığı özel bölümler söz konusudur. Bu adımların belli bir kronoloji ile doldurulması daha doğru olacaktır. İşte adım adım kaza tespit tutanağında doldurulacak kısımlar:

  • İlk adımda tutanağın hemen sol üst tarafında yer alan tarih/saat bilgisini girmelisiniz.

  • İkinci adımda kazanın gerçekleştiği adres, bütün detayları ile belirtilmelidir. Burada cadde, sokak, semt, ilçe bilgilerine yer verilmelidir.

  • Bu arada kazaya tanıklık etmiş olan kişiler varsa, isim-soyad bilgilerinin yanında iletişim bilgileri eklenmelidir.

  • Bir sonraki adımda her iki sürücüye ait kişisel bilgiler, A-B sütunlarına yansıtılır.

  • Marka, model, plaka gibi bilgiler aynı biçimde iki sütuna da yazılır.

  • Bir sonraki bölümde araçların Zorunlu Trafik Sigortası poliçe bilgileri eklenir. Burada tramer belge numaralarının eklenmesi unutulmamalıdır.

  • Daha sonraki aşamada ise araç krokileri üstünde özel işaretlemeler gerçekleştirilir. Bu şekilde aracın darbe almış olduğu kısımlar belirtilir.

  • Çarpışma anının taslak çizimi yapılır.

  • Kutucukların olduğu kısma kaza esnasında ihlal edilen kurallar işaretlenir.

  • Son bölümde ise sürücüler yine kendi bakış açılarından kazaya dair genel görüşlerini aktarır. Bu kısımda kazanın nasıl gerçekleştiği detaylıca anlatılmalıdır.

  • Tutanağın son kısmında ise yazılan tüm alanların doğruluğu teyit edilir ve imza atılır.

Bu arada kazaya dahil olan taraflar kendi aralarında anlaşamazsa ya da taraflar gerekli imzalara yanaşmazsa bu durumda 155 ya da 156 numaralı telefonlarla ekipler kaza yerine çağrılır. Eğer kazada birden fazla araç varsa, birden fazla tutanak formu kullanılmalıdır. Sürücülerin kullanıla her formda ayrı ayrı imzası bulunmalıdır.

Kaza Tespit Tutanağı Sonrası İtiraz Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaza tespit tutanağını kendisi kadar tutanak sonrasındaki süreç de oldukça önemlidir. Özellikle de kaza tespit tutanağı itiraz prosedürleri ve kaza tespit tutanağı itiraz süresi gibi konulara dikkat etmek gerekir. 

Kazandan hemen sonra doldurulan tutanakların diğer evraklarla beraber şirketi hasar departmanına iletmesi belenir. Şirketler genellikle 2 gün içerisinde tutanağı SBM’ye ulaştırır. Bu sisteme dahil edilen tüm tutanaklar, ortalama 3-4 iş günü içerisinde incelenmektedir. Bu değerlendirmelerde kusur oranları dikkate alınır ve ona göre maddi hasarların giderilmesi konusunda karar verilir. Kusurlar genel olarak yüzdelik dilimler üzerinden saptanır. Tarafların kusur konusunda uzlaşmaya varması sürecin uzamasına engel olur. 

Şirketler aralarında anlaşmaya varamazsa Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu’na iletilir. Burada da işlemler ortalama 2-3 iş günü içinde sonuca varılır. Dosya sonuçları sonrasında taraflara SMS ya da mail üzerinden gerekli bilgilendirme yapılır.  

Taraflar kaza tespit tutanağı itiraz dilekçesi ile sonuca itiraz edebilir. İtiraz formları SBM resmi sitesinde, dijital ortam üzerinden doldurulur. Eğer ödemeler gerçekleşmişse bu durumda Sulh Ceza Mahkemeleri’ne yönelmen gerekecektir. Bu arada Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne e-devlet bilgileri ile giriş yapmak mümkündür.  

LEXUS ARABA MODELLERİ

POST https://dxp-webcarconfig.lexus-europe.com/v1/model-filter-results/tr/tr?sortOrder=modelIndex