Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

MANUEL VE OTOMATİK VİTES ARASINDAKİ FARKLAR NEDİR?

Yoğun bir günde, hareketli şehir trafiğinde otomobil kullanmak size ne hissettiriyor? Çevre kirliliğine karşı duyarlı mısınız? Otomobil kullanırken sık sık vites değiştirmek ya da kontrolü sisteme bırakmak… Kulağa hangisi daha iyi geliyor? Tüm bu sorulara verdiğiniz yanıtlar, sizi otomatik vites ve manuel vites arasındaki farklara götürebilir.

Manuel ve Otomatik Vites Arasındaki Farklar Nelerdir?

Elbette ihtiyacınıza ve kişisel tercihlerinize uygun seçimi yapmak için bu iki vites türünün çalışma prensiplerini bilmek, çevresel etkilerini incelemek de gerekebilir. Manevra kabiliyeti, yakıt tüketimi, yüksek güvenlik ve konfor gibi birçok konuda belirleyici olan otomatik ve manuel vites arasındaki farklar, sürüş kalitesini doğrudan etkiliyor.

 

Manuel vites ve otomatik vites arasındaki farklar nelerdir?

Manuel, yani düz vitesli araçların çalışma prensibi, vites geçişlerinde debriyaj faktörünün etkin olduğu bir sisteme dayanır. Sürüş sırasında debriyaja basarak vites dişlilerinin birbirinden ayrılması sağlanır ve bu sırada uygun vites seçilir. Debriyaj pedalı bırakıldığında araç, seçilen viteste seyrine devam eder. İşte tam da burada, her otomobile göre farklılık gösteren kavrama noktası devreye girer. Kimi zaman sürücüleri zorlayan debriyaj pedalının kavrama noktası, pratik kazanıldıktan sonra seri kalkışlar yapabilmeyi sağlar. Manuel vitesli araçlarda devir gücüne göre işleyen sistem, devir gücünü kademeli olarak artırmayı gerektirir. Bunu yaparken motorun zorlanmaması ve ihtiyaç duyduğu doğru devir gücünde vites geçişlerinin yapılması önemlidir. Otomatik vites şanzımanları ise kalkış ve kavrama aşamalarını, aracın ihtiyaç duyduğu devir gücünün ayarlanmasını otomatik olarak gerçekleştirir. Otomobilin hızına ve yol şartlarına göre viteslerin kendiliğinden değişmesini sağlayan otomatik vites şanzımanı, bu ihtiyaçları planet dişli sistemi ile karşılar. Hidrolik ya da elektronik kontrol ünitesi ve diğer bileşenler ile birlikte çalışan, hız ve motor devri arasında bağlantı kuran otomatik vites şanzımanı, doğru vites seçimini yapar ve uygular.

 

Hangi vites, sürüş deneyimini nasıl etkiliyor?

Aracınızın sahip olduğu vites türü, sürüş deneyiminizi doğrudan etkileyen özelliklere sahiptir. Kolaylıkların yanı sıra kimi sürücüler için otomobil kullanmanın zevklerinden sayılan zorluklar, yakıt tüketimi hakkındaki gerçekler ve daha birçok konu otomatik ve manuel vites arasındaki farkları gözler önüne seriyor. Sürüş farklılıkları açısından bakıldığında manuel vitesli araçlarda hız değiştikçe sürücünün artan sorumluluğu dikkat çekiyor. Devrin her artış ve azalışında sürücünün doğru vites değişimlerini yapması gerekiyor. Otomatik viteste ise sürücünün hız değişimlerinden sorumlu olmadığı bir seyahat mümkün. Otomobil kullanmaya yeni başlayan sürücüler için öğrenme ve alışma süreci gerektiren manuel vitesin aksine otomatik vitesli araçlarda öğrenme süresi azalıyor. Arabanın kalkışı için gaz, debriyaj ve fren pedalını bir arada kullanmayı gerektiren manuel vites sistemleri, otomatik sistemlerde yerini ayağın fren pedalından çekilmesinin yeterli olduğu tek bir harekete bırakıyor. Manuel vitesli araç sahipleri, trafikte aracın kontrolünün kendilerinde olmasını tercih ettiklerini belirtirken, otomatik vitese sahip sürücüler ise yoğun trafikte kolay manevra ve kalkışlar yapmanın konforunu yaşıyorlar. Şanzıman türleri arasındaki tercihleri, kişisel eğilimler ve sürüş alışkanlıkları belirlese de yapılan araştırmalar otomatik vitesli araç kullanıcılarının trafikte çok daha sakin, rahat ve stresten uzak olduğunu gösteriyor.

 

Çevrecilerin tercihi: Otomatik vites

Otomatik vites ve manuel vites arasındaki farklar söz konusu olduğunda, yakıt tasarrufu hakkındaki farklı görüşlerle karşılaşmak mümkün. Otomatik vitesli otomobillerin, manuel vitesli araçlara göre daha fazla yakıt tükettiğine dair görüşler, son yıllarda bunun tam aksini söyler nitelikte. Yakıt tüketimi araçların türüne, modeline, yakıt türüne ve kullanım amaçlarına göre değişse de yakıt tasarrufu sürücünün otomobil kullanma alışkanlıkları ve tecrübesiyle de oldukça ilgili. Manuel vitesli araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak ve motorun uzun süre yüksek devirde çalışmasını engellemek için vites geçişleri doğru zamanda yapılmalıdır. İdeal zamanda yapılmayan vites değişimleri, sanılanın aksine manuel vitesli araçlarda otomatik vitesli araçlara göre çok daha fazla yakıt tüketimine neden oluyor. Yeni nesil otomatik vites teknolojileri, sürücü faktöründen bağımsız olarak çalışırlar ve motorun ihtiyacına uygun vites değişimini en doğru zamanda yapabilirler. Yüksek devirde uzun süre çalışması önlenen bir motor, böylece yakıt tasarrufunu beraberinde getirir. Türü ne olursa olsun, tüm araç motorları çalıştığı andan itibaren yakıt tüketiyorlar ve emisyon değerlerine etki ediyorlar. Bir otomobilin düşük emisyon değerlerine sahip olması, onun hava kirliliğine çok daha az etki ettiğini gösteriyor. Manuel vitesli ve otomatik vitesli araçlara çevreci bir gözle bakıldığında, veriler genel sıralamada otomatik vitesli otomobillerin manuel modellere göre çok daha düşük emisyon değerlerine sahip olduğunu gösteriyor.