Tüm bu olumsuz etmenlerin parçalar üzerinde oluşturduğu baskıyı ortadan kaldırmak adına motor yağı kullanılıyor. Ancak yağın istenilen etkiyi yapabilmesi için motorlu taşıt üreticileri tarafından belirli aralıklarla ve prosedüre uygun biçimde değiştirilmesi öneriliyor.
Motor Yağı Değişimi Neden Önemlidir?
Motor yağı, aracın çalışması esnasında hareketli parçaların üzerinde oluşan basıncı azaltarak sürtünme ve aşınmaya bağlı deformasyonların önüne geçiyor. Motor yağı özellikleri arasında ayrıca aşırı ısınmanın engellenmesine, sızdırmazlığın sağlanmasına ve kirliliğin belirli bir seviyenin altında tutulmasına katkı sağlamak da bulunuyor.
Üstlendiği kritik görevlere rağmen özellikle binek araçların şehir içerisinde yoğun kullanımı, yanma kalıntılarının yoğunlaşması, nem, toz ve yüksek devirde uzun süre kalınması gibi sebeplerden dolayı motor yağı zamanla beklenen etkiyi yapmaktan uzaklaşıyor. Haliyle yağın belirli bir zamandan sonra mutlaka değiştirilmesi gerekiyor.
Sürüş alışkanlıkları ve kullanım ömrünü tamamlaması neticesinde eskiyen yağı belirli aralıklarla değiştirerek, motorunuzun sağlıklı biçimde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede performans kayıplarının ve daha da önemlisi aniden meydana gelebilecek arızaların önüne geçebilirsiniz.
Motor Yağı Seçimi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Motorun hareketli parçalarının sağlıklı çalışmasını sağlayan yağın seçiminde öncelikli olarak otomobilinize uygunluğunu kontrol etmelisiniz. Bunun için eğer varsa aracın kullanım kılavuzuna göz atabilirsiniz. Kullanım kılavuzunun olmadığı durumda ise markanın resmi web sitesi aracılığıyla ya da periyodik bakımlarınızı gerçekleştiren yetkili servisten destek alarak satın alacağınız yağın akışkanlığa karşı direncini belirten viskozite değerinin kaç olması gerektiğini kolayca öğrenebilirsiniz.
Motor yağı seçimi yaparken, bir sonraki aşamada ürünün orijinal olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Araç sahiplerinin genelde ekonomik fiyatlarından dolayı kullandıkları kalitesiz yağlar, standartlara bakılmaksızın karışım şeklinde hazırlanıp piyasaya sürülüyor. Bu tarz ürünlerin kullanılması durumunda ise motorda tamiri kimi zaman mümkün olmayan ciddi arızalar meydana gelebiliyor.
Motor yağı, raf ömrü kısa ürünler kategorisinde yer alıyor. Dolayısıyla dolum tarihi, viskozite değeri ve motor yağının orijinalliği kadar seçim sırasında dikkat edilmesi zorunlu bir diğer konuyu oluşturuyor. Performans kaybı yaşamamak adına üretim tarihinin üzerinden 1 yıl geçmemiş ürünleri tercih edebilirsiniz.
Motor Yağı Nereden Konur?
Motor yağı, ağırlıklı olarak şeffaf üretilen ve bir kontrol çubuğunun bulunduğu özel hazneye konuluyor. Tabii değişim ya da tamamlama için bu hazneyi açmadan önce aracı düz bir zemine park etmeniz ve motorun soğumasını beklemeniz gerekiyor.
Eğer eksilen yağı kendiniz tamamlayacaksanız, kontrol çubuğunu bir bezle temizledikten sonra hazneye batırıp kalan miktar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Çubuktaki her çizginin ya da tırtığın arasındaki mesafe 1 litreye denk geliyor. Ne kadar yağ eklemeniz gerektiğini tam olarak bilmiyorsanız, kullanım kılavuzundaki ilgili bölümü inceleyebilirsiniz.
Değişim işlemini de dilerseniz kendiniz yapabilirsiniz. Ancak zaman kaybı yaşamamak ve eksiksiz bir bakım yapılması adına bu işlemin yetkili servis tarafından periyodik bakım esnasında gerçekleştirilmesini tercih edebilirsiniz. Bu sayede motor yağı filtresi ile ilgili değişim gerekip gerekmediği konusunda da uzman personelin bilgisinden yararlanabilirsiniz.
Motor Yağı Her Yıl Değişmeli mi?
Otomotiv üreticileri, motor yağının her yıl değiştirilmesini tavsiye ediyor. Ancak araçla kat edilen mesafeye ve kullanılan yağın türüne bağlı olarak değişim için ideal sıklık değişiklik gösterebiliyor. Yine de bu kriterlerden bağımsız olarak gerek yağ gerekse de motorlu taşıt üreten markalar, kendi kriterlerine göre farklı aralıklar belirlemektedirler. Bu aralıklar motor tipine ve markaya göre değişmekle birlikte genel olarak 10 bin, 15 bin veya 20 bin kilometre aralıklarıyla belirlenir.
Değişim yapılması gereken zaman aralığını uzatmak için dilerseniz motor yağı katkıları kullanabilirsiniz. Yıllar içerisinde yapılan araştırma ve geliştirme çalışmalarının sonucunda farklı markaların piyasaya sürdükleri birçok katkı seçeneği bulunuyor. Bu ürünlerin kimisi motor yağının eksilmesini önlerken bazıları motor performansının artmasını sağlıyor.