Bu avantajlı sürüş deneyiminin kalitesini koruması için de, aracınızın tüm aksamları gibi bu sistemine de gerekli özeni göstermelisiniz. Otomobil kullanma deneyimini farklı bir boyuta getiren, rahatlığı yüksek standartlarla birleştiren otomatik şanzıman, performansını korumak için elbette bazı işlemlere ihtiyaç duyar. Bu noktada aracınızı yoğun trafik, engebeli arazi gibi koşullarda, yüksek performansta ve sıklıkla kullanıyorsanız, otomatik şanzıman bakımı yaptırmanız aracınızın ömrünü de olumlu etkiler. Peki otomatik şanzımana bakım yaptırılır mı? Daha da önemlisi doğru zamanda doğru bakımı yaptırmak için nelere dikkat etmek gerekir?
Otomatik şanzıman bakımı kaç kilometrede yaptırılır?
Otomobilinizin marka ve modeline göre bakım periyotları değişebilir ancak ortalama her 60 bin kilometrede bakım işlemi yaptırmak gerekir. Bakımları, 120 bin, 180 bin kilometre gibi aralıklarda periyodik olarak yaptırmak, olası arızaların önüne geçmeniz ve kesintisiz sürüş konforu yaşamanız anlamına gelir. Üst segment lüks araçların çoğunda, otomatik şanzıman bakımı hangi kaç kilometrede yaptırılır sorusunun cevabını elektronik uyarı sistemleri verir. Bu araçlarda yer alan otomatik şanzıman parçalarında oluşması muhtemel sorunlar, uyarı sistemleri tarafından sürücüye bildirilir. Ayrıca aracınızın kullanma kılavuzunda yer alan bilgiler, uygun bakım zamanını ve aracınızın kaçıncı kilometrede hangi bakıma ihtiyaç duyduğunu belirten güvenilir bilgiler içerir.
Otomatik şanzıman bakım gerektirir mi?
Otomatik şanzıman da aracınızda bulunan tüm mekanik parçalar gibi belirli periyotlarda bakıma ihtiyaç duyar. İçinde yer alan tork konvektörü, servo, hidrolik sistem, supap, solenoid başta olmak üzere vites kademe parçalarının tamamı alüminyum bir muhafaza içinde yer alır. Bu parçalar otomatik şanzıman yağı ile daha yüksek performanslı biçimde ve aşınması en alt düzeyde olacak şekilde çalışır. Periyodik bakımlar, otomatik şanzıman sisteminden alacağınız verimi daima en yüksek düzeyde tutmanızı sağlar. Otomatik şanzıman bakım gerektirir mi sorusunun önemini vurgulayan diğer bir konu da otomatik şanzımanların bakımı sırasında yapılan işlemler. Yağ değişimi, filtre değişimi ve supap başta olmak üzere sistem parçalarının kontrolünün yapıldığı bu bakımlar, otomatik şanzıman bakımının temel aşamalarıdır.