Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

OTOMOBIL SEGMENTLERI NELERDİR ?

Otomobil dünyasının ana diliyle tanışmaya ve karakterinizi hatta DNA’nızı yansıtan araç türleriyle tanışmaya hazır mısınız? Öyleyse araçları boyutlarına, hacmine, elde edilebilirliğine ve sahip oldukları tüm özelliklere göre sınıflandırmayı sağlayan “segment” kavramıyla tanışarak, sizin için ideal olan otomobil modelini keşfetme yolculuğuna başlayabilirsiniz.

Otomobil segmentleri nelerdir?

Araç özelliklerinin kısa bir tanımı niteliği taşıyan otomobil segmentleri, otomobilleri birbiri arasında sınıflandıran evrensel bir dildir. Bu dili doğru konuşmak ise sizi hayallerinizdeki otomobile, sürüş keyfine ve ihtiyaçlarınıza göre şekillenen sınırsız bir konfora götürebilir. Peki otomobil segmentleri nasıl belirlenir? İddialı, kolay ulaşılabilir, lüks ya da küçük ebatlı… Ve daha birçok nitelik, Avrupa Komisyonu tarafından otomobil segmentlerini belirlemek için kullanılıyor, bir otomobilin ait olduğu sınıf, kullanıcısına hakkındaki tüm ipuçlarını veriyor.

 

Otomobil segmentleri ne anlama gelir?

Otomotiv dünyasına İngilizceden yerleşen segment kelimesi, “bölünmüş, parçalanmış” anlamlarına geliyor. Otomobil segmentleri ise araçların kendi arasında ve diğer kategorilerde yer alan araçlarla kıyaslanmasıyla belirleniyor. Avrupa Komisyonu’nun yaptığı sınıflandırmada, A’dan J’ye kadar olan otomobil segmentleri değerlendirme sistemi bulunuyor. EuroNCAP ise otomobil segmentlerini süpermini, küçük SUV, küçük MPV, Spor roadster, pikap, büyük SUV, büyük MPV, Büyük aile aracı, hibrit ve elektrikli ve van olarak ayırmaktadır. Yapılan bu kategorize etme çalışmalarını değerlendirerek, otomobil satın alırken aracınızın boyutları, kullanım alanları, performansı ve fiziksel özellikleri hakkında ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilir ve ihtiyacınıza en uygun seçimi yapabilirsiniz.

 

Otomobil segmentleri nelerdir ve hangi sınıf otomobil hangi özellikleri taşır?

A Sınıfı otomobiller, boyut ve hacim açısından en küçük araç sınıfına dahildirler. Yani, bir otomobilin ön ve arka mesafesi 3.70 santimetreden az ise A otomobil segmentleri sınıfında yer alır. Yakıt tasarrufunun ve şehir içi kullanımın ön plana çıktığı sürüşler için ideal olan A Sınıfı otomobil segmentlerinde yer alan araçlar, kabin, ağırlık ve motor boyutları bakımından da küçük hacimlere sahiptir. Tıpkı A kategorisindeki otomobil segmentleri gibi küçük boyutlara sahip olan ancak boyu 3.70 ile 4.100 santimetre arasında değişen B Sınıfı otomobiller, kompakt boyutların avantajlarını taşırlar. Motor performansı daha güçlü olan bu sınıf araçlar, genellikle iş hayatının hızlı temposuna uyum sağlamasıyla dikkat çeker. C Sınıfı otomobil segmentleri, farklı kasa tipleri ve aile gezileri için ideal özelliklere sahiptir. Hatcback, sedan, station wagon türündeki çeşitli kasa tipleri ile C otomobil segmentinde yer alan araçlar, uzun yol seyahatleri için de uygundur. C Sınıfı, aynı zamanda otomobil segmentleri değerlendirmesinde bir eşik noktası gibidir. Lüks otomobil kavramına geçiş niteliği taşıyan D Sınıfı üyeleri, C kategorisindeki otomobillerden geniş iç hacimleri ve motor performanslarıyla ayrılırlar. 4.60 ve 4.900 santimetre arasında değişen boyutlarıyla D sınıfı araçlar, güçlü motor performansına ve ağır gövde yapısına sahiptir. İş dünyasında özellikle tercih edilen ve “Executive” kavramıyla özdeşleşen E Sınıfı otomobiller, üstün donanım özellikleri, güçlü motorları ve oldukça büyük gövde yapılarıyla otomobil segmentlerinin prestijli tercihlere hitap eden araçları arasında yer alır. Protokol geçişlerinde sıkça görülen, boyutları 5 metre ve üzeri araçları işaret eden F Sınıfı otomobiller ise genellikle sınırlı sayıda üretilir. Avrupa Komisyonu ayrıca, S Sınıfı ile spor, M Sınıfı ile çok amaçlı ve J Sınıfı ile arazi araçlarını işaret eden bir sistem kullanır.

 

En lüks otomobil segmenti hangisidir?

“En düşük otomobil segmenti hangisidir?” sorusunun yanıtını vermek için bir aracın sadece boyutlarına göre değerlendirme yapmak ne kadar yanlışsa kompakt boyutlara sahip bir otomobilin, lüks segment sınıfında yer alamayacağını düşünmek de bir o kadar yanıltıcı olur. Lüks otomobil segmentleri, boyut özelliklerinden çok, daha fazla konfora, donanıma, yüksek performansa ve sanatla buluşan üstün bir teknolojiye işaret eder. Sedan, crossover, station wagon, SUV ve hatchback gibi tüm otomobil tiplerinde lüks segment özelliklerini görmek mümkündür. İster uzun bir aks aralığına ister kompakt boyutlara sahip olsun, bir otomobil taşıdığı üstün nitelikler ve sağladığı olağanüstü sürüş deneyimi ile lüks segment otomobiller sınıfında yer alabilir.