Ne aramıştınız?
LEXUSU KEŞFEDİN

PLAKA RENKLERİ VE ANLAMLARI NELERDİR?

Plakalar, trafik içerisinde oluşan ihlal ya da kaza durumlarında sorumlu olan kişilerin hızlıca bulunmasını sağlar. Öte yandan araçların vergi ve sigorta gibi konularda takip edilmesi ya da yasal açıdan uygun olması, plakaların varlığı ile ilişkilendirilir.

Lexus Türkiye | 03/09/2024


Bu yazının içerisinde neler var?

Plaka Renkleri Nelerdir?

Plaka, motorlu taşıtlar için benzersiz bir kimlik belgesi gibi düşünülebilir. Araca dair pek çok resmi bilgi, bu plakaların ışığında toplanır. Bir aracın trafiğe çıkabilmesi adına plaka, olmazsa olmaz bir koşuldur. Plakalar, mutlak suretle dahil olduğu ülkenin trafik koşullarına adapte olmak durumundadır. Bir plaka, kendi içerisinde numara/harf kombinasyonundan oluşur. Aynı zamanda veri tabanında plakanın bağlı olduğu araca dair pek çok bilgiye erişilir. Bir bakıma söz konusu etiketler, araç ve araç sahibi için bir referans olarak kabul edilir. 

Plakalar, trafik içerisinde oluşan ihlal ya da kaza durumlarında sorumlu olan kişilerin hızlıca bulunmasını sağlar. Öte yandan araçların vergi ve sigorta gibi konularda takip edilmesi ya da yasal açıdan uygun olması, plakaların varlığı ile ilişkilendirilir. Trafiğin belli bir düzene sahip olmasında söz konusu araç kimliklerinin rolü oldukça fazladır. Plakalar günümüzde farklı renklerle karşımıza çıkabilmektedir. Plaka çeşitleri genel itibarıyla renklere göre birbirinden ayrılır. Bu nedenle “Plaka türleri ne anlama gelir?” ya da “Özel plaka çeşitleri nelerdir?” gibi sorular öne çıkar. 

Plaka anlamları renklerle ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle standart beyaz plakaların yanında renkli plakalar ile karşılaşmak da olasıdır. Plakaların anlamları sayesinde trafikte karşılaşacağınız araçların geçiş üstünlüklerini de kavrayabilirsiniz. Resmi araç plakaları ve özel araç plakaları arasında trafik prosedürleri açısından belli farklılıklar söz konusudur. Dilerseniz plaka renklerine ve anlamlarına kısa kısa göz atalım. 

Plaka Renkleri Nelerdir?

Plakalar renkler sayesinde ayırt edici bir kimliğe sahip olur. Türkiye’de plakaların büyük bir çoğunluğu beyaz plaka olarak adlandırılan standart plakalardan meydana gelir. Fakat beyaz plakaları haricinde beyaz, kırmızı, sarı, yeşil, siyah gibi renklere sahip plakalardan da söz etmek mümkündür. Kimi durumlarda ise iki ayrı rengin kombinasyonundan yararlanılır. Kırmızı beyaz plakalar ya da sarı kırmızı plakalar bunlara örnek olarak sunulabilir. 

Renkler ya da harf/sayı kombinasyonları ülkeden ülkeye farklılıklar içerebilir. Aynı şekilde plakalarda kullanılan özel amblem ya da bayraklar da değişebilir. Ülkemizdeki klasik plaka stili; beyaz zeminin üstüne kullanılan siyah fontlardır. Bu standart plakaların haricinde nadiren de olsa farklı bir renge sahip plaka ile karşılaşabilirsiniz. 

Siyah Plaka

Siyah plaka olarak adlandırılan plakalar, adından da anlaşılacağı üzerine siyah zeminin ağırlıkta olduğu plakalardır. Bu plakalarda siyah zeminin üstüne beyaz fontla harf/rakam kombinasyonu yansıtılır. Örnek vermek gerekirse resmi hizmet amacıyla tahsis edilen pek çok araçta siyah plakalar kullanılır. İtfaiyelerde, kamu araçlarında, bakanlık araçlarında bu plakalar kullanılır. Öte yandan bazı meslek odaları ya da federasyonlarda da siyah plakalar tercih edilebilir.

Yeşil Plaka

Yeşil plaka Türkiye’de görev yapmakta olan diplomatik temsilcilerin kullanımı için ayrılmış bir plaka türüdür. Özellikle de Büyükelçilik/Konsolosluk gibi kamusal binaların önünde yeşil plakalı araçlarla karşılaşmanız doğaldır. Bu tip plakalarda zemin yeşilken harf/sayı kombinasyonu beyazdır. Aynı zamanda araçta yer alan görevlinin makamı için de iki harfli kodlar kullanılır. Bu harf kombinasyonları; CM, CC ya da CD şeklinde olabilir.  Yeşil plakalı araçlara özellikle de büyük şehirlerde rastlama olasılığınız çok daha yüksektir.  

Mavi Plaka

Plaka renkleri içerisinde en çok sorgulananlardan biri de özel mavi plaka olarak adlandırılan gruptur. Resmi plakalar içinde kendine yer bulan mavi plaka, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmektedir. Bu plaka türünde mavi zeminin üstüne beyaz font tercih edilir. Son alanda bulunan rakamlar aracın hangi şubeye ait olduğu bilgisini yansıtır. 

Sarı Plaka

Sarı plaka ne demek sorusuna; “Henüz tescil etme işlemi tamamlanmamış ancak trafiğe çıkabilecek durumda olan plakalardır” şeklinde yanıt verebiliriz. Bu plakalar kimi zaman “geçici plaka” ismiyle de bilinir. Bu tip plakalarda alt zemin sarıyken font rengi siyahtır. Aynı zamanda sol üst tarafta ufak bir beyaz şerit görebilirsiniz. Ortalama 1-2 aylık kısa periyotlar için izin verilse de kimi özel durumlarda araç sahipleri 1 yıl boyunca sarı plaka kullanmak zorunda kalabilir. Otomobil üreten firmalar test ya da araştırmalar için bu plakaya ihtiyaç duyar. Dolayısıyla ithalat araçlarında sarı plaka görme ihtimaliniz daha yüksek olur. 

Sarı-Kırmızı Plaka

Yukarıda da söz ettiğimiz üzere araç plakaları genellikle tek bir renkten meydana gelse de sarı kırmızı plaka örneğinde olduğu gibi çeşitli renk kombinasyonları da söz konusu olabilmektedir. Sarı kırmızı plakalı araçlar, genel olarak üst düzey devlet görevlileri için tahsis edilmektedir. Bir anlamda protokol plakası olarak da tanımlanabilir. Bu tip plakalarda kırmızı zeminin üstünde altın sarısı bir font tercih edilir. Vali, Anayasa Başkanı, TBMM Başkanı ya da Cumhurbaşkanı araçlarında sarı kırmızı plaka kullanılır. 

Kırmızı-Beyaz Plaka

Bir diğer kombinasyonlu plaka türü de kırmızı beyaz plakalardır. Kırmızı beyaz plaka, üst düzey kamu görevlilerine yönelik olarak oluşturulan bir plaka türüdür. Bu plakada kırmızı zemin ve beyaz font tercih edilir.  Rektörler, emniyet müdürler ya da kaymakamlar araçlarında kırmızı beyaz plakalardan yararlanırlar. Bir başka deyişle protokol araçlarında sıklıkla kullanılır.  

Özel Plaka Renkleri

Tüm bu temel plaka türlerinin haricinde bir de özel/kurumsal plakalardan söz etmek mümkündür. Belli bir şahsı ya da şirketi temsil eden bu tip plakaların mutlaka Emniyet Müdürlüğü tarafından onaylanması gerekir. Talep edilen plakalar, eğer farklı plaka türleri ile karıştırılacak nitelikteyse bu talepler büyük ölçüde onaylanmaz. Trafikte belli şirketlerin adının yazıldığı plakalara son zamanlarda daha sık bir şekilde rastlıyoruz. Araç sahipleri ya da şirketler bu tip plakalar için özel plaka vergisi ödemekle yükümlüdür.

LEXUS ARABA MODELLERİ

POST https://dxp-webcarconfig.lexus-europe.com/v1/model-filter-results/tr/tr?sortOrder=modelIndex