Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

ÜNLÜ TÜRK MOTOR SPORCULARI

Hız, adrenalin ve motor teknolojilerine ilgi duyan kişilerin çok yakından takip ettiği spor dallarından biri olan motor sporları, milyonlarca kişinin ortak tutkusu. Her yıl milyonları pistlere ve ralli parkurlarına sürükleyen, televizyonlara kilitleyen bu ortak tutkunun birçok farklı dalı var. En yaygın olanlar da Formula 1, WRC, MotoGP, Dakar, Le Mans 24.

Hangi dalı olursa olsun izlemesi çok keyifli olan motor sporlarını yaparken adrenalini en yakından hissedenler tabii ki pilotlar. Ancak maliyetli bir spor olduğu için motor sporcusu yetiştirmenin hayli zor olduğunu söyleyebiliriz. İyi bir motor sporcusu yetiştirmek için ciddi yatırımlara ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle dünyada motor sporlarında aktif olarak yarışan pilot sayısı diğer spor dallarının aksine oldukça sınırlı.

Söz konusu zorluklara rağmen başarılarıyla dünya arenasında isim yapmış ve halen aktif olarak sporun içerisinde yer alan ünlü Türk motor sporcuları var. Bu yazımızda Türkiye’nin motor sporları tarihine adını yazdırmış ünlü Türk motor sporcularından bir kısmını sizin için bir araya getirdik. Keyifli okumalar!

 

Samiye Cahid Morkaya

Motor sporları tarihinde birçok tabuyu yıkarak önemli başarılar elden eden Samiye Cahid Morkaya, aynı zamanda 1922 yılında Türkiye’nin ilk araç ehliyeti alan kadın sürücüsüdür. 1932 ve 1932 yıllarında Türkiye’de düzenlenen ralli şampiyonalarında iki kez birinci olan Samiye Cahid Morkaya, o zaman kadar erkek egemen olarak kabul gören bir spor dalında kadınların da mücadele edebileceğini ve başarılar elde edebileceğini dünyaya göstermiştir.

 

Renç Koçibey

Türkiye’de motor sporları denilince akla ilk gelen isimlerden birisi Renç Koçibey’dir. Ralli dalında elde ettiği başarılarla Türkiye tarihinin ilk uluslararası motor sporları başarılarını getiren sporculardan biri olan Renç Koçibey, birçok defa Türkiye Ralli Şampiyonası’nı kazanmıştır. Yokuş aşağı inişlerde ve kötü hava şartlarında yaptığı pilotajlarla dikkatleri çeken Koçibey’in ilk uluslararası başarısı 1984 yılında elde ettiği Balkan Şampiyonluğu’dur. Renç Koçibey, 1988 yılında dünyanın en iyi marka pilotlarından birisi seçilirken iki kez de Paris Dakar Rallisi’nde boy göstererek Türkiye’nin en önemli motor sporcuları arasında girmiştir.

 

Serdar Bostancı

Ralli dünyasında Türkiye’yi temsil eden önemli sporculardan birisi de Serdar Bostancı. 1987 yılında Balkan Ralli Şampiyonluğu’nu yeniden Türkiye’ye getiren Serdar Bostancı, iki yıl üst üste Hebros Rallisi’ni de kazanmıştır. 1987 ve 1991 yıllarında ise Yu Rallisi’ni kazanarak uluslararası başarılarını sürdüren Serdar Bostancı, 1992-93 yıllarında iki kez üst üste FIA’nın İkinci (B) öncelikli sürücüler listesine girmeye hak kazanan ilk Türk sporcu olmuştur.

 

Kenan Sofuoğlu

Kenan Sofuoğlu, motosiklet yarışı dendiğinde akla gelen başarılı pilotlardan biri. Dünya Supersport Şampiyonası’nda elde ettiği başarılarla uluslararası arenada Türkiye’ye tarihi zaferler getiren Kenan Sofuoğlu, birçok genci de motor sporlarına teşvik etmiştir. Ayrıca Kenan Sofuoğlu, tam 5 kez Dünya Supersport Şampiyonu olarak ünlü Türk motor sporcuları arasına girmiştir.

 

Salih Yoluç

Pist üzerinde süper spor kategorisindeki araçlarla yarışan genç pilot Salih Yoluç, bu alanda Türkiye’ye önemli başarılar getirmeye devam ediyor. Yarışmaya başladığı ilk senesi olan 2015’te Dubai 24 Saat yarışını kazanan Salih Yoluç, devam eden dönemde Le Mans Cup’ta birçok kez podyuma çıkma başarısı göstermiştir. 2020 yılına kadar birçok uluslararası organizasyonda Türkiye’ye başarılar ve kupalar getiren Salih Yoluç özellikle 2020 yılında Türkiye’nin motor sporları tarihine ismini büyük bir başarıyla yazdırmıştır. Yoluç, 2020 yılında düzenlenen dünyanın en büyük motor sporları organizasyonlarından Le Mans 24’ü kazanmış ve bu başarıyı kazanan ilk Türk olarak tarihe geçmiştir.

 

Can Artam

Ünlü Türk motor sporcuları arasında yer alan Can Artam, pist şampiyonalarında sergilediği performanslarla tanınır. Motor sporları kariyerine karting ile başlayan Can Artam, 2001 yılındaki US Barber Formula Dodge yarışlarında elde ettiği şampiyonlukla dikkatleri çekmiştir. 2002 yılında Turing Şampiyonası’nın yanında “North American Fran Am 2000 Pro Championship” yarışlarında mücadelesini sürdürmüştür. 2004 yılında efsanevi Imola pistinde ilk kez Formula 3000 yarışlarına katılarak kariyerini büyüten Artam’ın, hem Türk sporu hem de kişisel kariyeri için 2005 yılı oldukça önemlidir. 2005’te GP2 yarışlarında yarışan ilk Türk pilot olarak yıldızını parlatan Can Artam, sezonu Monako’da aldığı iki puanla tamamlamıştır.

 

Jason Tahincioğlu

İlk Türk F1 test pilotu olarak tarihe geçen Jason Tahincioğlu, uluslararası spor organizasyonlarında sergilediği başarılı performanslarla ülkemizi temsil etmiştir. Jason Tahincioğlu’nun katıldığı en önemli uluslararası organizasyonlar; İngiltere Formula Renault UK, Formula 3, Le Mans, GP2, GP2 Asya ve Superlıg Formula’dır. Bu organizasyonlarda çeşitli başarılar elde eden Tahincioğlu, 2005 yılında ise asıl hedefi olan Formula 1 için önemli bir adım atmış ve dünyaca tanınır hale gelmiştir. Tahincioğlu, 2005 yılında bir F1 takımının direksiyonunun başına geçen ve takım test testlerine katılan ilk Türk F1 test pilotu olmuştur.

 

Cem Bölükbaşı

Türkiye’nin gelecek vadeden sporcularından Cem Bölükbaşı, kariyerine 5 yaşından itibaren motorkros, karting gibi sporlarla adım atmıştır. Cem Bölükbaşı’nın fark edilmesini sağlayan başarıları ise online platformlarda oldu diyebiliriz. E-spor alanında dünyanın sayılı isimleri arasına giren Cem Bölükbaşı, özellikle I-Racing’de 80 bin kişi içerisinden ilk 35 arasına girince dikkatleri üzerine çekmiş, ardından World’s Fastest Gamer Şampiyonası’na katılmıştır. F1 Esports’ta ise 70 bin kişi arasından ilk yirmiye kalmayı başararak Türkiye’yi başarıyla temsil etmiştir. Bu başarısıyla ünlü pilot Fernando Alonso’nun takımına seçilip 2019 yılından itibaren e-spor dünyasından pistlere tekrar adım atan Bölükbaşı, burada uluslararası yarış organizasyonlarından dereceler almıştır. Kariyerine başarılı şekilde devam ederek gelecek vadetmeyi sürdüren Cem Bölükbaşı, 2021 yılında ise F3 Asya Şampiyonası'nda 15 yarışa çıkıp 61 puan kazanarak şampiyonayı 9’uncu tamamlamıştır.