Ne aramıştınız?
LEXUSU KEŞFEDİN

WEBASTO NEDİR? WEBASTO NASIL ÇALIŞIR?

Webasto, basit bir şekilde düşük sıcaklıklarda çalışmak veya park etmek durumunda olan araçlarda kullanılan otonom özelliklere sahip dahili ısıtıcı şeklinde tarif edilebilir. Aracın ana motorunu çalıştırmadan ısıtma sağlaması en değerli yanıdır.

Alman menşeili bir şirketin ve markasının adı olan Webasto, benzer ürünleri tanımlayacak şekilde kullanılan bir kelime haline gelmiştir. Ana şirket her türlü kara ve deniz araçları için ısıtma, soğutma sistemleri ve batarya çözümleri sunan önemli bir üretici konumundadır.

Webasto, basit bir şekilde düşük sıcaklıklarda çalışmak veya park etmek durumunda olan araçlarda kullanılan otonom özelliklere sahip dahili ısıtıcı şeklinde tarif edilebilir. Aracın ana motorunu çalıştırmadan ısıtma sağlaması en değerli yanıdır. Aracın motorundan bağımsız olarak çalışabilen bir kaloriferdir şeklinde yapılacak tanım da bu çerçevede yerinde olur. 

Webasto Nedir?

Dünya devi bir Alman şirketi olan Webasto ülkemizde yaygın bir şekilde araç ısıtma sistemlerinin genel adı haline gelmiştir. Araç ısıtma sisteminden bağımsız kalorifer veya harici ısıtıcı olarak tarif etmek webasto nedir ne işe yarar sorularını kolayca cevaplamaya yarar. Webasto nedir sorusunu bu şekilde yanıtladıktan sonra şimdi webasto nasıl çalışır sorusuna cevap aramak daha anlaşılır olacaktır.

Webasto Nasıl Çalışır?

Webasto üreticileri bazı ufak tefek farklılıklar ile üretim yapsa da temel çalışma prensipleri bakımından büyük ayrılıklar yoktur. Bağlandığı aracın motorundan bağımsız olarak çalışabilmesi onun en temel özellikleri arasında sayılabilir. Webasto nedir nasıl çalışır sorusunu cevaplarken türlerinden söz etmek yerinde olur. Başlıca iki temel çalışma prensibine sahip webasto türü bulunur. Bunlar;

  • Islak webasto

  • Kuru webasto

Bu webasto türleri tamamen ayrı çalışma prensibine sahip olan cihazlardır. Kullanım alanları da bu doğrultuda farklılıklar gösterir.

Islak Webasto Nasıl Çalışır? 

Kara ve deniz araçlarında sıklıkla kullanılan webasto türü ıslak webasto’dur. Kullanışlı ve güvenli olması dolayısıyla tercih edilir. Islak webasto çalıştırılarak kapalı alanda uzun süre zaman geçirmek ve hatta uyumak mümkün ve konforludur

Sistem çalışabilmek için 4 ana unsura ihtiyaç duyar. Bunlar;

  • Güç kaynağı (akü)

  • Yanma odası

  • Isı eşanjörü

  • Pompa

Bu dört unsur arasında yapılan iş bölümü doğrultusunda yakıt deposundan alınan yakıt yanma odalarına ulaştırılır. Burada gerçekleşen yanma işleminin ardından ısı enerjisi elde edilir. Elde edilen ısı enerjisi eşanjör aracılığıyla motor suyunu ısıtmak üzere kullanılır. Isınan motor suyu kabinin ısıtılmasında önemli bir görev üstlenir. 

Kuru Webasto Nasıl Çalışır?

Kuru webasto sistemi daha sınırlı kullanım alanı bulan araç içi ısıtma sistemidir. Sulu webasto sistemine göre çok daha basit bir yapıya ve işleyişe sahiptir. Sistem akü, rezistans ve hava hortumu ile kolayca kurulur ve çalıştırılabilir. Aracın içerisinde mevcut olan hava aküden alınan güç ile ısıtılan rezistanstan geçer. Böylelikle ısınan hava bir hortum aracılığıyla yeniden kabin içine gönderilir.

Kuru webasto sistemi için saç kurutma makinesi benzetmesi yapılır ki, bu oldukça mantıklı bir yaklaşım sayılabilir. Motordan bağımsız olmakla birlikte aynı elektrik sistemi ve güç kaynağı olan aküyü kullanacağından kendi başına çok uzun süreler ile kullanma imkânı olmayabilir.

Webasto Avantajları Nelerdir?

Webasto nedir özellikleri nelerdir şeklinde sorulacak bir soruya cevaben avantajlarından söz etmek yerinde olabilir. Kara veya deniz taşıtlarında ana makineyi çalıştırmadan kabin içinde konaklamaya imkân vermesi webastonun başta gelen avantajlarından birisidir. Karavanlarda veya uzun yol yük taşımacılığı yapan kamyonlarda soğuk gecelerde rahat ve sıcak bir uyku sağlaması bakımından değerlidir.

Kendi bağımsız ünitesi ile çalışan webasto sayesinde motorun hasar almadan uzun süre hizmet vermesi mümkün olur. Ayrıca ısınmada daha küçük bir motorun kullanılması ile ciddi miktarda yakıt tasarrufu sağlanır.

Webasto Kullanım Alanları

Webasto sistemi yaygın bir şekilde kullanılan önemli bir ısınma aracıdır. Dünya genelinde pek çok kara ve deniz taşıtı ile özel ortamlara konfor katan bir makinedir. Başlıca kullanım alanlarını başlıklar halinde listelemek gerekirse;

  • Karavanlar

  • İş makineleri

  • Şantiye ofisleri

  • Kamyon

  • Tır

  • Otobüs 

  • Tekne

  • Askeri araçlar

  • Binek araçlar

Webasto Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Webasto hakkında sıklıkla sorulan sorular vardır. Bunların arasında arıza kodları önemli bir yere sahiptir. Örneğin webasto f1 arızası nedir sorusu ilk akla gelenlerden birisidir. Isıtıcının devreye girmediğini gösteren bu arıza kodu ile webasto kullanıcıları muhtemelen tanışmıştır.

Webasto f12 arızası nedir sorusu da arıza kodları ile ilgili yardım taleplerine bir başka örnektir. Isıtıcı kilitlenmesi ya da ön kumandanın devre dışı kalması veya kısa devre gibi sorunlara işaret eden bu arıza kodu mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Webasto ile ilgili sık sorulan sorulardan birisi de zehirleme ihtimalinin olup olmadığıdır. İçerisinde uyunan araç veya karavan gibi hacimlerde olası karbonmonoksit zehirlenmeleri gerçekten de endişe vericidir. Ancak doğru montaj koşullarında sistemin yanma odası kabin dışında yer alır ve bu sebeple zehirlenme söz konusu olmaz. Montaj kusurlarından korunmak için kabin içerisine gaz dedektörü eklemek mantıklı bir çözüm sayılabilir.

Webasto Motor ile mi Çalışır?

Kuru webasto modellerinin çalışması için bir motora ihtiyaç duyulmaz. Sadece rezistansın hava üfleyebilmesini sağlayacak basit bir sistem yeterlidir. Ancak sulu webasto modellerinde su pompalayan bir motor mevcuttur.

Webasto Ne Kadar Yakıt Tüketir?

Piyasada biri birinden farklı güç ve kapasitede webasto modelleri vardır. Dolayısıyla bunların her birinin yakıt tüketim değeri de farklı olmaktadır. Ancak genel bir ortalamadan söz etmek gerekirse çoğu modelin saatte 100 ile 200 mL arasında dizel yakıt tükettiği söylenebilir.

Islak Webasto Mu Kuru Webasto Mu Daha Avantajlıdır?

Islak webasto ile kuru webasto arasında temel yapı farklılıkları vardır. Bu farklar onların avantajlarını ve dezavantajlarını da kendiliğinden belirler. Bağımsız bir motor ile çalışan ıslak webasto uzun sürelerle çalışabilme ve ısı verebilme kabiliyetine sahiptir. Dizel yakıt kullanan ve oldukça düşük tüketim değerlerine sahip olan cihaz sayesinde araç kabininde uzun süreleri sıcak ve konforlu ortamda geçirmek mümkün olur.

Kuru webasto modelleri ısıtma suyu ve pompası gibi eklentiler içermez. Basit bir şekilde kurulur ve çalıştırılabilir. Bu avantajların yanı sıra kuru modellerin bazısı önemli fiyat avantajına da sahip olabilmektedir.

LEXUS ARABA MODELLERİ

POST https://dxp-webcarconfig.lexus-europe.com/v1/model-filter-results/tr/tr?sortOrder=modelIndex