LEXUS'U KEŞFEDİN

YAĞMURLU HAVALARDA NASIL ARABA KULLANILIR?

Otomobil tutkunları için yağmurlu havalarda araç kullanmak farklı bir sürüş deneyimi gibi görülebilir. Ancak, ne kadar üst segment bir araca sahip olursanız olun, yağışlı hava koşullarında seyrederken temel mottonuz daima “dikkat ve daha çok dikkat” olmalıdır. Yağmurlu havalarda araç kullanmak, aracınızın kontrolünü elinizde tutmanız için dikkatli ve düşük hızda seyretmeniz demektir.

Zamanınız sizin için çok önemli; bunun farkındayız. Ancak özellikle yağmurun ilk başladığı an ve sonrasında şiddetli biçimde devam eden yağış sırasında, hızınız olabildiğince düşük olmalı. Sürüş keyfini en üst düzeyde ve güvenli biçimde yaşamak istiyorsanız, yağmurlu havalarda araç kullanmak konusundaki bu bilgiler, önlem almanız için birer motivasyon kaynağı olacaktır.

 

Yağmurlu havalarda nasıl araç kullanılır?

Yağmurlu havalarda araç kullanmak elbette riskler taşır. Ancak uygulaması kolay, etkisi hayati boyutlara varan birkaç prensip, yağmurlu havalarda nasıl araç kullanılır, felsefesini kavramanız için yeterli olacaktır. Yağmurlu havalarda araç kullanmak, önce takip mesafesini artırmak anlamına gelir. Takip mesafesi, seyir halindeyken, aynı şerit üzerinde birbirini takip eden iki araç arasındaki mesafeyi ifade eder. Yağmurlu havalarda araç kullanmak, işte bu takip mesafesini normal hava şartlarına oranla daha fazla tutmayı gerektirir.

 

Takip mesafesi hayat kurtarır

Sürüş sırasında ideal takip mesafesini bulmanın en kolay yolu, dünya çapında kabul gören “3 saniye kuralını” uygulamaktır. Yolda ilerlerken önünüzdeki aracın yanından geçtiği sabit bir nesneyi baz alın; bu bir ağaç, tabela veya trafik işareti olabilir. Ardından siz de bu sabit nesnenin yanında geçerken kat edilen süreyi sayın. Eğer 3 saniye ve üzerindeyseniz güvenli takip mesafesindesiniz. Ama bu, kuru zemin şartları için geçerlidir. Eğer kuru zeminde tozlu bir yoldaysanız bu süre de yeterli değildir. Burada sözünü ettiğimiz ıslak zemin şartlarında 6 saniye civarına çıkmanız, karlı zeminde ise 9 ve üzerine saniyelerde takip mesafesini ayarlamanız faydalı olacaktır. Böylece ani bir durumda, gerekli aksiyonu alacak vakti bulabilirsiniz.

Yağmurlu havalarda araç kullanmak sizin için özel bir sürüş keyfi anlamına geliyorsa ve bu durumda hızınız da yükseliyorsa sürüş güvenliğinizi ve trafiği büyük bir tehlikeye atıyor olabilirsiniz. Hızınızı yükselttiğinizi fark ettiğiniz anda güvenli bir şekilde uygun hız limitini yeniden yakalamanız gerekir. Bunu sakin bir frenle ve vites düşürerek gerçekleştirmelisiniz. Yağmurun ilk başladığı anda, yerde bulunan tozun yağmurla birleşmesi sonucu zemin kayganlaşır. Bu durum aracın daha fazla kaymasına neden olabilir. Bu nedenle yağmurlu havalarda araç kullanmak, ani fren kavramını tamamen unutmak demektir. Ani fren yapmak yerine bu durumlarda vites küçülterek yavaşlamayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca yağmurlu havalarda araç kullanmak görüş mesafenizi kısaltabilir. Farlar ise yağmurlu havalarda görünür olmanızı sağlarken görüş mesafenizi artırmanıza da yardımcı olur.

 

Suda kızaklamaya dikkat!

Suda kızaklamayla her an her yerde karşılaşabilirsiniz. Bu, otoyolda aniden çıkan ve basit görünen bir su birikintisi bile olabilir. Suda kızaklamayı, aracın sudan geçerken lastiklerinin asfalta temasının tamamen ya da kısmen kesilmesi olarak tanımlayabiliriz. Böyle bir durumda araç, su üzerinde yüzen bir tekne gibidir ve yönlendirme yapmanız hiçbir işe yaramaz. Lastikler yere basmadığı için de yol tutuş sıfıra yakındır.

Peki bu durumla karşılaşırsak ne yapmamız gerek? Öncelikle ani hiçbir hareket yapmamak kaza riskini azaltacaktır. Böyle bir sudan geçerken araç kızaklarken ayağınızı hafifçe gazdan çekmeli, direksiyonu düz veya gideceğiniz tarafa hafifçe çevirerek tutmalısınız. Direksiyonun normalde hafif olması, halen suda gidiyor olduğunuz anlamına gelir. Araç yere bastığında ise, yol tutuş hemen normale dönecektir.

 

Yağmurlu havalarda araç kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Yağmurlu havalarda araç kullanmak bazı alışkanlıkları kazanmanız gerektiği anlamına gelir. Dikkatli ve sakin bir sürücü, yağmurlu havada araç kullanırken aynaları sıkça kontrol etmesi gerektiğini bilir ve direksiyonu her zamankinden çok daha sıkı kavrar. Böylece trafik stresi, beklenmedik manevralar ya da yağmur sularına gizlenen çukurlar, güvenliği ve sürüş konforunu asla bozmaz. Yağmurlu havalarda araç kullanmak kuru zeminde araç kullanmaktan çok daha farklıdır ve maksimum dikkat gerektirir. Tüm dikkatinizin yolda olması gerektiren bu hava koşullarında, aracınızın iç tasarımı da dikkatinizi dağıtmamalıdır.

Yolunuz ister kısa ister uzun mesafeli olsun, yağışlı hava şartlarında güvenli sürüş tekniklerine ve yol koşullarına uygun davranmanız gerekir. Şerit değiştirirken aynalarınızı mutlaka kontrol etmeniz, küçük bir manevranın büyük sorunlara yol açmasını engeller. Ayrıca şehir içi ve şehir dışı trafiğinde, özellikle yağışlı havalarda gerekli olmadıkça sollama ve ani fren yapmamanız gerekir. Böylece hem kendi güvenliğiniz hem de o an sizinle birlikte trafikte seyreden diğer araçların güvenliği için gerekli tedbirleri almış olursunuz. Siz de yağmurlu havalarda aracınıza ve kendinize olan güveninizi sürüş kalitenize yansıtmak için bu basit ama etkili yöntemleri sürüş alışkanlıklarınız arasına ekleyebilirsiniz. Yağmurlu havalarda mümkün olduğunca düşük hızda seyretmeniz ise hem sizin hem parçası olduğunuz trafiğin güvenliği için en önemli anahtardır.