1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus otomobilleri hakkinda hersey
  3. Yari hibrit nedir full hibritten farki nedir
Ne aramıştınız?
LEXUS'U KEŞFEDİN

YARI HİBRİT NEDİR, FULL HİBRİTTEN FARKI NEDİR?

Son yıllarda otomobil dünyası büyük bir değişim sürecine girdi. Büyük bir hızla artan şehirleşme ve nüfus artışı ile artık yaşam alanları ve hava daha hızlı kirlenmeye başladı. Bunun sonucu olarak çevreye duyarlılığının artması ve yakıtlı araçların yüksek maliyetleri kullanıcıları doğaya saygılı, sürdürülebilir alternatiflere yönlendiriyor. Bu alternatifin günümüzdeki hali ise hibrit araçlar.

Hibrit araçlar gerek fütüristik tasarımları, sundukları konfor, yüksek performansları ve düşük maliyetleri ile yirmi birinci yüzyılda seyahat etmenin vazgeçilmezi olacak gibi görünüyor. Fransa ve Birleşik Krallık’ın 2040 yılına kadar yalnızca benzin veya dizel gibi yenilenemez enerji kaynaklarıyla çalışan araçları yollarından kaldırmayı planlaması bunun bir göstergesi. Peki nedir bu geleceği bugüne taşıyan hibrit araçlar? “Yarı hibrit nedir?” ve “Yarı hibrit ile full hibrit arasındaki farklar neler?” gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. Hadi başlayalım!

 

Mild hibrit nedir?

Başlığı okur okumaz aklınızda “Mild hibrit ne demek?” ve benzeri sorular canlanmış olabilir ama merak etmeyin, cevap çok basit. Mild hibrit, yarı hibrit araçlara verilen İngilizce isimdir.

Yarı hibrit araçlar, benzinli ve dizel motoru farkı gözetmeksizin, geleneksel içten yanmalı motora sahip araçların motorlarına destek olan ve yakıt tüketimini azaltan elektrik teknolojisine sahip araçlardır. Bu destek elektrik motoru, arabada marş motorunun görevini üstlenir ve genellikle 48 voltluk batarya kullanır.

Yarı hibrit arabalar, kalkışlarda içerisinde barındırdığı elektrik enerjisiyle, yakıtın ateşlenmesine gerek duymadan harekete geçebilir ve rakiplerine göre daha hızlı tepki verir. Aynı zamanda düşük hızlarda yakıt tüketmeyerek genel maliyeti azaltır. Seyir halinde ilerlerken aracınızın daha çok güce ihtiyacı olduğu durumlarda elektrik motorunu devreye sokarak fazladan gücü elde etmenizi sağlar ve yüksek performans verir. Aynı zamanda yakıt tüketiminizi en uygun seviyede tutar. Yavaşlama sırasında da 48 voltluk hibrit bataryası şarj edilir ve frenlemede oluşan enerjinin boşa gitmemesi sağlanır.

 

Diğer Hibrit Teknolojileri

Hibrit teknolojisi elbette yalnızca yarı hibrit ile sınırlı değil. Elektrik motorunun gücü, işlevi ve amacı gibi çeşitli sebeplerle birbirlerinden farklılaşıyor ve her koşula uygun çözümler sunabiliyor. Gelin farklı hibrit teknolojilerini beraber keşfedelim:

  • Start-Stop (Mikro Hibrit): Start-Stop, otomobil sektöründe uzun bir süredir bulunan bir teknoloji. Bu özellik araçların kırmızı ışıkta durma gibi güce gerek duyulmayan durumlarda motoru durdurup aracın yalnızca elektrik gücüyle çalışmasını ve yakıttan tasarruf edilmesini sağlıyor. Üstelik özel bir bataryaya gerek duyulmayan bu teknolojide araç gerekli elektrik enerjisini frenleme sırasında biriktirir. Start-Stop özelliğine sahip araçların %5-10 arasında yakıt tasarrufu edildiği tespit edilmiştir.
  • Full Hibrit: Bu teknolojiye sahip araçlar yalnızca elektrik motoru enerjisiyle çalışabilir ve hareket edebilir ve bunu yapabilmeleri için daha güçlü elektrik motorlarına ve daha büyük batarya kapasitelerine sahip olmaları gerekir.
  • Harici Şarj Edilebilir Hibrit: Bu araçların içerisindeki bataryalar frenleme ve geleneksel motorların ürettiği enerji dışında evimizde kullandığımız elektrik ile de şarj edilebilir.

 

Full Hibrit ve Yarı Hibrit Arasındaki Farklar

Hibrit teknolojisi aklınızı karıştırmış olabilir. İşe piyasadaki en çok kullanılan iki hibrit türünü karşılaştırarak başlayabilirsiniz. Örneğin; full hibrit araçlar hem geleneksel hem de elektrikli motorun gücünü en uygun anlarda değişecek şekilde kullanır. Otoyolda sollama yaparken veya dik bir yokuş çıkarken, kısacası aracınızın fazladan güce ihtiyacı olduğu anlarda aracınız fazladan yakıt yakmadan elektrik motorunun katkısı sayesinde gereken güce erişebilirsiniz. Aynı zamanda yaklaşık 40 km/s hızlara kadar aracınızı elektrikli olarak kullanabilir ve yakıttan büyük bir oranda tasarruf edebilirsiniz.

Yarı hibritli araçlarda ana güç kaynağı, full hibrit araçların aksine geleneksel yakıtlı motordur. Bu teknolojiye sahip araçlar elektrik gücüyle hareket etmeseler bile yakıt tüketimini azaltmak konusunda oldukça yararlıdır.

Lexus’un sunduğu hibrit araçları görmek ve kendinize en uygun aracı bulabilmek için hemen Lexus Hibrit sayfasını ziyaret edin!