Skip to Main Content (Press Enter)
Ne aramıştınız?
LEXUS ELECTRIFIED

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ SÜRESİ HESAPLAMA

Elektrikli Araç Şarj Süresi Hesaplama

Elektrikli araçların hızla yaygınlaşması ile birlikte şarj süresi merak uyandıran bir konuma gelmiştir. Gerek günlük şehir içi kullanımda gerekse uzun yolculuklarda şarj için ne kadar süreye ihtiyaç olduğunu bilmek önemlidir. Böylece seyahat ve zaman planlaması çok daha kolay yapılabilir.

Elektrikli araç şarj süresi hesaplama işlemi ile bilinmesi gereken en önemli detaylardan birisi iki tip şarj sisteminin varlığıdır. AC ve DC olarak kısaca tanımlanan bu şarj sistemleri hız ve fiyatlandırma yönünden belirgin farklar içerir.

Alternatif akımın (Alternating Current) kısaltması olan AC terimi, ev ve işyerlerinde bulunan şebeke elektriğine karşılık gelir. AC şarj sistemleri elektrikli araçların şarj işlemlerinde yaygın olarak kullanılır. Genellikle daha düşük güçte ve daha uzun sürede şarj imkânı sunan AC sisteminin avantajı ise DC sistemine göre daha ucuz olmasıdır.

Doğru akım (Direct Current) ifadesinin kısaltması olan DC terimi ile daha çok halka açık noktalardaki şarj istasyonlarında bulunan cihazların kullandığı sistem tarif edilir. DC şarj üniteleri bataryaya doğrudan yüksek güçte akım vererek bataryanın hızlı bir şekilde şarj olmasını sağlar. Elektrikli araç şarj süresi konusunda DC şarj sistemleri daha avantajlıdır. Elektrikli otomobile yeni bir soluk getiren ve heyecan yaratan Lexus RZ tüm şarj seçeneklerinde ve yol performansında göz kamaştıran bir modeldir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Elektrikli araba şarj süresi hesaplaması karmaşık gibi görünmekle birlikte temel birkaç bileşenden oluşan kolay bir sisteme sahiptir. Şarj süresi hesaplama işleminde öncelikle batarya kapasitesi ve şarj cihazının gücü bir değişken olarak kullanılır. Hesaplamada batarya kapasitesi kWh, şarj cihazının gücü de kW cinsinden ele alınır. Bu bilgilerin ışığında aşağıdaki formül elektrikli otomobil şarj süresi hesabı için yeterli olacaktır.

Şarj süresi (saat) = Batarya kapasitesi (kWh) / Şarj cihazının gücü (kW)  

Elektrikli araç şarj süresi hesabında şarj işleminin nerede ve hangi koşullarda yapılacağı önemlidir. İşlemde kullanılacak şarj tipi sürenin belirlenmesinin temel unsurudur. Ev tipi olarak nitelenen AC şarj sistemi nispeten daha düşük bir güç ile daha uzun sürede dolumu gerçekleştirir. Buna karşılık DC sistemler çok daha yüksek güç aktararak hızlı şarj sağlaması ile öne çıkar.

 

Elektrikli araba şarj süresi hesabında temel faktör kullanılan şarj sistemi olmakla birlikte daha düşük düzeyde süreyi etkileyen unsurlar da söz konusudur. Bu çerçevede dış sıcaklık, bataryanın yaşı ve kapasitesi de dikkate alınmalıdır. Genel olarak AC tipi şarj sistemlerinde işlemin süresi saatler ile tanımlanırken DC tipi sistemlerde tanımlama çoğu zaman dakikalar ile yapılmaktadır.

Elektrikli araçlarda batarya kapasitesi şarj süresinin yanı sıra pek çok şey üzerinde etkilidir. Elektrik yakıt hesaplama, KW hesaplama, elektrikli araç tüketim hesaplama gibi birçok işlem batarya kapasitesi bilinmeden yapılamaz. Doğal olarak daha yüksek kapasiteli bir bataryanın dolumu için daha fazla akıma ve daha fazla süreye ihtiyaç vardır.

 

Durum basitçe klasik havuz problemlerine benzetilebilir. Daha büyük bir hacim doldurulacaksa daha fazla suya ve daha fazla süreye ihtiyaç olacaktır. AC ya da DC akım gücü arasındaki fark da suyun sağlandığı musluk kapasitesi gibi düşünülebilir. Daha fazla su (akım) sağlayan musluk daha kısa sürede havuzu dolduracaktır. Sonuç olarak araç batarya kapasitesi arttıkça şarj için gereken süre de artar demek mümkündür.

AC akım ile çalışan ev tipi şarj istasyonları elektrikli araç modelleri arasında ayrım olmaksızın hepsinde kullanılabilmektedir. Ancak ticari istasyonlarda kullanılan ve hızlı şarj imkânı sağlayan DC sistemlere göre çok daha uzun süreler gerektirir. Ev tipi şarj istasyonlarının şarj süresi hesaplamasında araç modeline göre değişken olabilen dönüştürücü kapasitesinin de rolü vardır. 

 

Elektrikli araç yakıt hesaplama için genellikle tam dolu batarya ile kat edilen mesafe kullanılır. Batarya doluluğu ile şarj süresi arasında da bir ilişki mevcuttur. Bir AC şarj sistemine bağlanan batarya boş iken daha yüksek hızla şarj olurken doluluk arttıkça birim zamanda elde edilen şarj miktarı düşecektir. Örneğin 0’dan %30’a ulaşılan süreye göre %60’dan 90’a ulaşılan süre çok daha uzun olacaktır.

Lexus RZ Modelini Keşfedin

POST https://dxp-webcarconfig.lexus-europe.com/v1/model-filter-results/tr/tr?model=rz